Ciasto czekoladowe z burakami. Zdrowsze i mniej kaloryczne niż zwykła wersja
Ciasto czekoladowe z burakami.
Fot. 123RF

Ciasto czekoladowe z burakami. Zdrowsze i mniej kaloryczne niż zwykła wersja

Miękkie, wilgotne, z kakaowym posmakiem – ciasto buraczane jest dobre na każdą okazję. Wystarczy gotowane buraki zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z ciastem. Prosty i udany przepis, którego musisz spróbować!

Dzięki dodatkowi buraków ciasto czekoladowe jest wilgotne i bardziej fit, a co najważniejsze ich smak nie jest wcale wyczuwalny. Dlatego można bez strachu spróbować tej wersji.

Dlaczego buraki są takie zdrowe?

Dlaczego zawartość buraków w cieście czekoladowym sprawia, że jest ono bardziej fit? Głównie dlatego, że bardzo ważnym składnikiem buraka wspomagającym odchudzanie jest błonnik. Reguluje on pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i wpływa na uczucie sytości. Burak jest też niskokaloryczny. W dodatku zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak:witamina A, witamina C, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo. Buraki zawdzięczają swój kolor betaninie, czyli barwnikowi, który ma też właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Ciasto czekoladowe z burakami

51913645_m
Ciasto czekoladowe z burakami.
123RF

Składniki

  • 200 dag mąki pszennej
  • czubata łyżka kakao
  • 15 dag drobnego cukru
  • jeden średni starty ugotowany burak
  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • krem czekoladowy typu nutella

Przygotowanie

  1. Jajka, cukier i miękkie masło miksuj kilka minut do połączenia składników. Dodaj mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszaj. Dodaj 20 dag ugotowanych startych buraków. Całość miksuj przez ok. minutę. 
  2. Ciasto przełóż do tortownicy posmarowanej masłem. Piecz 50 minut w temp. 170 st. Po wyjęciu i przestudzeniu przekrój na placki, przełóż kremem czekoladowym, kremem też posmaruj wierzch, udekoruj.
  3. Ciasto możesz udekorować polewą czekoladową. Do 50 ml kremówki podgrzanej z łyżeczką miodu dodaj posiekane 5 dag czekolady, wymieszaj.

 

Czytaj więcej