Ciasteczka Anzac. Przepis na typowo australijski przysmak
Australijskie ciasteczka Anzac.
Fot. Diamant

Ciasteczka Anzac. Przepis na typowo australijski przysmak

Owsiano-kokosowe ciastka Anzac z dodatkiem syropu trzcinowego Diamant są pyszne i proste do zrobienia. To przysmak wywodzący się z Australii. Zobacz jego niezwykle ciekawą historię i przepis!

Australijskie ciasteczka Anzac mają ciekawą historię. Kobiety podczas I wojny światowej robiły je dla swych mężczyzn. Stąd wzięła się nazwa ciastek – Anzac biscuits. To skrót od Australian and New Zealand Army Corps, czyli korpus wojskowy żołnierzy australijskich i nowozelandzkich.

Ciastka są proste do wykonania, bardzo pożywne i sycące, bo miały dodawać żołnierzom siły. Długo zachowują świeżość i nie psują się, co też było ważne podczas wojny. Sprawdź przepis i spróbuj!

Australijskie ciasteczka Anzac

Anzac_IMG_0775 POP
Australijskie ciasteczka Anzac.
Diamant

Składniki (na ok. 20-25 ciasteczek):

  • 85 g wiórków kokosowych
  • 85 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 100 g masła
  • 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. W naczyniu wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. W rondelku rozpuść masło, dodaj syrop trzcinowy i wymieszaj ze sobą. W osobnym naczyniu połącz sodę 2 łyżkami wrzącej wody, a następnie dodaj do rondelka z masłem i syropem. Całość wymieszaj i dolej do rondelka z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolite ciasto.
  2. Formuj z niego kulki o średnicy ok. 3 cm, wykładaj na wyłożoną papierem blachę i spłaszczaj, by powstały płaskie okręgi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez około 10 minut do momentu, aż lekko zbrązowieją, sprawdzając w międzyczasie, czy nie trzeba ich jeszcze raz spłaszczyć.
  3. Po zakończeniu pieczenia jeszcze miękkie ciastka zostawić na kilka minut, a następnie delikatnie przenieść na siatkę do całkowitego ostygnięcia. Enjoy your meal!



Czytaj więcej