Ciasteczka Anzac. Przepis na typowo australijski przysmak
25.10.2021 16:01
Owsiano-kokosowe ciastka Anzac z dodatkiem syropu trzcinowego Diamant są pyszne i proste do zrobienia. To przysmak wywodzący się z Australii. Zobacz jego niezwykle ciekawą historię i przepis!
Australijskie ciasteczka Anzac mają ciekawą historię. Kobiety podczas I wojny światowej robiły je dla swych mężczyzn. Stąd wzięła się nazwa ciastek – Anzac biscuits. To skrót od Australian and New Zealand Army Corps, czyli korpus wojskowy żołnierzy australijskich i nowozelandzkich.
Ciastka są proste do wykonania, bardzo pożywne i sycące, bo miały dodawać żołnierzom siły. Długo zachowują świeżość i nie psują się, co też było ważne podczas wojny. Sprawdź przepis i spróbuj!
Australijskie ciasteczka Anzac
Składniki (na ok. 20-25 ciasteczek):
85 g wiórków kokosowych
85 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
70 g cukru pudru trzcinowego Diamant
100 g masła
1 łyżka syropu trzcinowego Diamant
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
W naczyniu wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. W rondelku rozpuść masło, dodaj syrop trzcinowy i wymieszaj ze sobą. W osobnym naczyniu połącz sodę 2 łyżkami wrzącej wody, a następnie dodaj do rondelka z masłem i syropem. Całość wymieszaj i dolej do rondelka z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolite ciasto.
Formuj z niego kulki o średnicy ok. 3 cm, wykładaj na wyłożoną papierem blachę i spłaszczaj, by powstały płaskie okręgi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez około 10 minut do momentu, aż lekko zbrązowieją, sprawdzając w międzyczasie, czy nie trzeba ich jeszcze raz spłaszczyć.
Po zakończeniu pieczenia jeszcze miękkie ciastka zostawić na kilka minut, a następnie delikatnie przenieść na siatkę do całkowitego ostygnięcia. Enjoy your meal!