Chleb bananowy. Klasyczny przepis można wzbogacić, dodając do niego wiórki z kokosa.
Fot. 123RF
ABC gotowania
Chleb na słodko zamiast ciasta – bananowy, daktylowy, z rodzynkami, bakaliowy, z cynamonem i z kawą
01.06.2021 14:33
Jest zdrowszy niż ciasto, bo zawiera mniej cukru. Można go jeść z masłem lub jogurtem i owocami na śniadanie, a nawet na deser. Polecamy nasze przepisy na chleb bananowo-kokosowy, chleb piwny z rodzynkami, chleb daktylowy, chleb z kawą zbożową, chleb z orzechami i bakaliami oraz chleb cynamonowy.
Chlebki przygotowujemy na sodzie, proszku do pieczenia lub drożdżach. Dzięki temu, że chleb nie jest na zakwasie, jest lekkostrawny, zaś dodanie takich składników jak rodzynki, banany czy daktyle sprawia, że jest słodki i lekko wilgotny. Możemy jeść go bez niczego – jak ciasto, z masłem – jak zwykły chleb albo zrobić owocową kanapkę – posmarować gęstym jogurtem i obłożyć plasterkami sezonowych owoców. Taka kanapka zawierająca białko (jogurt), błonnik (chleb) i witaminy (owoce) będzie smacznym, pełnowartościowym i dostarczającym energii śniadaniem.
Chleb bananowy z kokosową nutą
Banany i kokos mają dużo witaminy z grupy B, magnez i potas.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
3 niedojrzałe banany
łyżka aromatu waniliowego
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleczka kokosowego
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2 jajka
bułka tarta
masło
Przygotowanie:
Rozgniatamy banany i mieszamy z roztopionym masłem. Następnie dodajemy jajka, mleko i aromat.
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem, wiórkami i dopiero potem z resztą składników.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy. Pieczemy 60 minut w 180 st.
Chleb piwny z rodzynkami
Rodzynki zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, i bor, który poprawia pracę mózgu.
Składniki:
30 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka sody
1/2 szklanki rodzynek
330 ml piwa
3 łyżki miodu
jabłko
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą, a następnie z piwem, miodem i zagniatamy.
Rodzynki parzymy, osączamy i studzimy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy rodzynki i jabłko, znowu zagniatamy.
Oprószamy dłonie mąką i formujemy bochenek. Nacinamy go nożem na krzyż (dzięki temu sam nie pęknie podczas pieczenia). Pieczemy 40 minut w 200 st. Studzimy na kratce, przy uchylonych drzwiczkach.
Chleb daktylowy
Daktyle mają dużo działających antynowotworowo polifenoli oraz ułatwiającego trawienie błonnika. Mają też niski indeks glikemiczny, mimo że są słodkie.
Składniki:
30 dag mąki
10 dag mąki razowej
1/2 łyżeczki soli
op. drożdży instant
3 łyżki oleju
3 łyżki miodu
10 dag suszonych daktyli
2 łyżki sezamu
op. cukru wanilnowego
Przygotowanie:
Mieszamy sól, mąki, cukier i drożdże. Wlewamy olej, miód i 200 ml ciepłej wody. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość.
Dodajemy posiekane daktyle i sezam. Formujemy bochenek i układamy go na wysmarowanej olejem blaszce. Zostawiamy w cieple na 40 min. Pieczemy 55 min w 160 st. Gdy wierzch się zarumieni, przykrywamy go folią aluminiową.
Chleb cynamonowy
Cynamon przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie.
Składniki:
25 dag mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki drożdży instant
2 łyżki masła
140 ml mleka
łyżeczka soli
łyżka cynamonu
łyżka kakao
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 2 godz. Następnie 1/3 ciasta mieszamy z kakao i cynamonem. Pozostałą część ponownie zagniatamy.
Po 20 min rozwałkowujemy ciasta. Na jasnym układamy ciemne i zawijamy do środka. Przekładamy do natłuszczonej formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy 35 minut w 180 st.
Chleb z orzechami i bakaliami
Orzechy i bakalie łagodzą objawy menopauzy.
Składniki:
60 dag mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
10 dag masła
op. drożdży instant
jajko
10 dag orzechów
łyżka aromatu rumowego
10 dag bakalii, np. posiekanych fig i moreli, żurawiny lub mieszanki keksowej
1,5 szklanki mocnego naparu czarnej herbaty
Przygotowanie:
Napar podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Roztrzepujemy z jajkiem i mieszamy z resztą składników.
Ciasto przelewamy do dwóch keksówek wyłożonych pergaminem. Pieczemy 50 minut w 180 st.
Chleb z kawą zbożową
Kawa zbożowa usprawnia trawienie.
Składniki:
50 dag mąki
op. drożdży instant
1/4 kostki masła
300 ml mleka
łyżeczka soli
łyżka melasy (lub miodu)
2 łyżeczki kawy zbożowej instant
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy z masłem, solą, kawą i melasą.
Zagniatamy mąkę, drożdże i mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej wyrabiamy bochenek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy na krzyż.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.