Chałka drożdżowa z pomarańczową marmoladą przywoła wspomnienia dzieciństwa
15.01.2022 14:52
Domowa pyszna pachnąca chałka drożdżowa z marmoladą pomarańczową to wypiek, który przywołuje na myśl ciepłe wspomnienia rodzinnego domu. Smakuje wyśmienicie i wszyscy chętnie się nią zajadają.
Ciasto drożdżowe z owocową nutką zawsze smakuje wyśmienicie. Nawet kiedy nie mamy sezonowych owoców, to nie musimy rezygnować z tego smaku. Postaw na chałkę drożdżową ze słodkimi konfiturami albo dżemem, by także w zimowe dni cieszyć się smakiem ulubionych wypieków.
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe miało piękny żółty kolor?
Wiele osób boi się wypieków drożdżowych. Jednak nie są wcale tak trudne do przygotowania jak się wydaje. Idealne ciasto drożdżowe można uzyskać bez problemu, a dzięki naszemu trikowi sprawisz, że będzie miało piękny żółty kolor i zachwyci domowników i gości.
Ciasto drożdżowe będzie miało piękny żółty kolor, jeśli jajka i żółtko przed dodaniem do pozostałych składników roztrzepiesz z 2 szczyptami soli. Możesz dodać także 2-3 niteczki szafranu rozpuszczone w odrobinie ciepłego mleka.
Chałka drożdżowa z marmoladą pomarańczową – przepis
Chałka drożdżowa z marmoladą pomarańczową.123RF
Liczba porcji: 16 porcji Czas przygotowania: 35 minut + wyrastanie ok. 40 minut Kaloryczność: 215 kcal
Składniki
3 szklanki mąki
300 ml mleka
5 dag świeżych drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
5 dag masła albo margaryny
12 łyżek miękkiej marmolady pomarańczowej
1 torebka cukru waniliowego
trochę mąki do oprószenia stolnicy;
Dodatkowo
1 żółtko
gruby cukier do posypania chałki
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzej. Do mleka wsyp 2 łyżki cukru, cukier waniliowy i drożdże. Mieszając, rozpuść je. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru oraz sól. Wbij jajko, wlej ciepłe mleko z drożdżami.
Całość wymieszaj mikserem ze spiralnymi końcówkami lub wyrób rękami. Ciasto wyrabiaj, dodając pod koniec masło, aż będzie elastyczne i zacznie odstawać od dłoni. Wtedy uformuj z niego kulę. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 1 godzinie ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Podziel na 3 równe porcje. Każdą rozwałkuj na szeroki pasek (20 x 30 cm). Paski ciasta posmaruj marmoladą. Ciasno zwiń. Natnij wzdłuż, uważając, by nie przeciąć ich do końca, potem spleć, formując warkocz.
Chałkę ułóż w formie wyłożonej pergaminem. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp grubym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz ok. 40 minut.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.