Biała kiełbasa pieczona w piwie ze śliwkami to doskonała propozycja na ciepły posiłek na przyjęciu
Fot. 123rf.com
Kolacje
Biała kiełbasa nie tylko do żurku! 3 przepisy na pyszne dania z parzoną i pieczoną kiełbasą
01.02.2022 09:46
Biała kiełbasa doskonale smakuje sparzona lub pieczona - i to nie tylko jako dodatek do wielkanocnego żurku! Może być pysznym samodzielnym daniem na ciepło, doskonałym na świąteczny podwieczorek lub kolację. Wypróbuj nasze przepisy na pieczoną białą kiełbasę w piwie ze śliwkami, cebule faszerowane białą kiełbasą oraz parzoną białą kiełbasę z cebulką i jajkami przepiórczymi.
Biała kiełbasa to nasz narodowy przysmak wielkanocny. Ten rodzaj wędliny rozpowszechniony jest tylko u nas i u naszych zachodnich sąsiadów - Niemców. Nasza biała kiełbasa różni się jednak od niemieckiej Weißwurst. Polska kiełbasa przygotowywana jest głównie z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego w naturalnym jelicie cienkim. Jest surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze. Tymczasem niemiecka kiełbasa robiona jest z mięsa cielęcego.
Jak kupować i podawać białą kiełbasę?
Kupując białą kiełbasę powinniśmy zwrócić na zawartość i proporcje mięsa. Im lepsza jakość kiełbasy, tym większa w niej zawartość wieprzowiny. Tymczasem biała kiełbasa dostępna w sklepach zawiera dużo mięsa drobiowego, czego powinniśmy unikać, jeśli zależy nam na tym, by biała kiełbasa miała swój unikalny smak i strukturę.
Choć biała kiełbasa najczęściej gości na naszych stołach jako nieodłączny dodatek do wielkanocnego żurku, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać ją jako samodzielne danie i podawać na ciepło. Wtedy również smakuje wyśmienicie! Prawidłowo białej kiełbasy nie powinno się gotować, tylko sparzyć lub upiec. Parzona lub pieczona biała kiełbasa doskonale smakuje z chrzanem, cebulą i jajkiem. Kiełbasa może też być podstawą farszu do nadziewania warzyw, np. cebuli czy papryki. Pamiętajmy, że biała kiełbasa jest w naturalnym jelicie, więc można ją jeść bez obierania.
Jak gotować białą kiełbasę, aby nie popękała?
Tajemnica smaku i wyglądu tego przysmaku tkwi w parzeniu, które powinno zastąpić gotowanie. Jak to zrobić?
Zagotuj wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkiem czosnku, solą i majerankiem. Zdejmij z ognia, przestudź. Zamiast wody do parzenia możesz też użyć bulionu.
Następnie do wody z przyprawami włóż ponakłuwaną białą kiełbasę. Ogrzewaj na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij garnek. Przykryj go pokrywką. Parz kiełbasę 15 minut.
Biała kiełbasa pieczona w piwie ze śliwkami
Składniki:
6 parzonych białych kiełbas
2 szklanki jasnego piwa (może być bezalkoholowe)
liść laurowy
3 goździki
po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
2 cebule
garść suszonych śliwek
kilka łyżek chrzanu
listki natki
sól
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej piwo. Dodaj posiekane na ćwiartki obrane cebule, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Wsyp sporą szczyptę soli.
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie. Przełóż kiełbasę na drugą stronę. Do naczynia włóż suszone śliwki kalifornijskie. Dopiekaj w tej samej temperaturze kolejne 30 minut.
Upieczoną kiełbasę ułóż na półmisku. Przed podaniem udekoruj chrzanem, śliwkami oraz listkami natki.
Cebula pieczona nadziewana białą kiełbasą
Składniki:
6 dużych cebul
300 g surowej białej kiełbasy
1 ząbek czosnku
suszony majeranek
2 puszki czerwonej fasoli
1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
sól, pieprz
koperek
Sposób przygotowania:
Cebule oczyść, odetnij wierzchy. Odłóż je. Wydrąż środkowe pierścienie. Posiekaj je drobno i wymieszaj z osączoną fasolą. Z kiełbasy usuń skórki, miąższ dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Napełnij wydrążone cebule. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.
Na spodzie 6 kokilek lub większego naczynia żaroodpornego rozłóż fasolę. Ustaw cebule. Całość podlej bulionem, obłóż piórkami koperku. Piecz 50-60 min w temp. 180°C.
Biała kiełbasa z cebulą i jajkiem przepiórczym
Składniki:
400 g surowej białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
pieprz ziarnisty i mielony
liść laurowy
2 duże cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
kminek
sól
kilka jajek przepiórczych
chrzan
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę z obranymi ząbkami czosnku, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz liściem laurowym. Zmniejsz ogień i włóż białą kiełbasę. Parz przez 20-25 minut, starając się nie doprowadzić do wrzenia.
Cebule obierz, pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dopraw do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem.
Kilka jajek przepiórczych ugotuj na twardo (ok. 5 minut). Odłóż na 15 minut do zimnej wody, obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój na kawałki (jeśli chcesz, obierz ze skóry).
Ułóż na aromatycznej cebuli. Podawaj na stół z połówkami przepiórczych jajek oraz z puszystym chrzanem.