Biała kiełbasa nie tylko do żurku! 3 przepisy na pyszne dania z parzoną i pieczoną kiełbasą
Biała kiełbasa pieczona w piwie ze śliwkami to doskonała propozycja na ciepły posiłek na przyjęciu
Fot. 123rf.com

Biała kiełbasa nie tylko do żurku! 3 przepisy na pyszne dania z parzoną i pieczoną kiełbasą

Biała kiełbasa doskonale smakuje sparzona lub pieczona - i to nie tylko jako dodatek do wielkanocnego żurku! Może być pysznym samodzielnym daniem na ciepło, doskonałym na świąteczny podwieczorek lub kolację. Wypróbuj nasze przepisy na pieczoną białą kiełbasę w piwie ze śliwkami, cebule faszerowane białą kiełbasą oraz parzoną białą kiełbasę z cebulką i jajkami przepiórczymi. 

Biała kiełbasa to nasz narodowy przysmak wielkanocny. Ten rodzaj wędliny rozpowszechniony jest tylko u nas i u naszych zachodnich sąsiadów - Niemców. Nasza biała kiełbasa różni się jednak od niemieckiej Weißwurst. Polska kiełbasa przygotowywana jest głównie z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego w naturalnym jelicie cienkim. Jest surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze. Tymczasem niemiecka kiełbasa robiona jest z mięsa cielęcego. 

Jak kupować i podawać białą kiełbasę?

Kupując białą kiełbasę powinniśmy zwrócić na zawartość i proporcje mięsa. Im lepsza jakość kiełbasy, tym większa w niej zawartość wieprzowiny. Tymczasem biała kiełbasa dostępna w sklepach zawiera dużo mięsa drobiowego, czego powinniśmy unikać, jeśli zależy nam na tym, by biała kiełbasa miała swój unikalny smak i strukturę.

Choć biała kiełbasa najczęściej gości na naszych stołach jako nieodłączny dodatek do wielkanocnego żurku, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać ją jako samodzielne danie i podawać na ciepło. Wtedy również smakuje wyśmienicie! Prawidłowo białej kiełbasy nie powinno się gotować, tylko sparzyć lub upiec. Parzona lub pieczona biała kiełbasa doskonale smakuje z chrzanem, cebulą i jajkiem. Kiełbasa może też być podstawą farszu do nadziewania warzyw, np. cebuli czy papryki. Pamiętajmy, że biała kiełbasa jest w naturalnym jelicie, więc można ją jeść bez obierania. 

Jak gotować białą kiełbasę, aby nie popękała?

Tajemnica smaku i wyglądu tego przysmaku tkwi w parzeniu, które powinno zastąpić gotowanie. Jak to zrobić?

Zagotuj wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkiem czosnku, solą i majerankiem. Zdejmij z ognia, przestudź. Zamiast wody do parzenia możesz też użyć bulionu.

Następnie do wody z przyprawami włóż ponakłuwaną białą kiełbasę. Ogrzewaj na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij garnek. Przykryj go pokrywką. Parz kiełbasę 15 minut.

Biała kiełbasa pieczona w piwie ze śliwkami

26698975_m
Białą kiełbasa pieczona w piwie ze śliwkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 parzonych białych kiełbas
  • 2 szklanki jasnego piwa (może być bezalkoholowe)
  • liść laurowy
  • 3 goździki
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • garść suszonych śliwek
  • kilka łyżek chrzanu 
  • listki natki
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Białą kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej piwo. Dodaj posiekane na ćwiartki obrane cebule, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego. Wsyp sporą szczyptę soli.
  2. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie. Przełóż kiełbasę na drugą stronę. Do naczynia włóż suszone śliwki kalifornijskie. Dopiekaj w tej samej temperaturze kolejne 30 minut.
  3. Upieczoną kiełbasę ułóż na półmisku. Przed podaniem udekoruj chrzanem, śliwkami oraz listkami natki.

Cebula pieczona nadziewana białą kiełbasą

39074896_m
Pieczona cebula faszerowana z białą kiełbasą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony majeranek
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • sól, pieprz 
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Cebule oczyść, odetnij wierzchy. Odłóż je. Wydrąż środkowe pierścienie. Posiekaj je drobno i wymieszaj z osączoną fasolą. Z kiełbasy usuń skórki, miąższ dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Napełnij wydrążone cebule. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.
  2. Na spodzie 6 kokilek lub większego naczynia żaroodpornego rozłóż fasolę. Ustaw cebule. Całość podlej bulionem, obłóż piórkami koperku. Piecz 50-60 min w temp. 180°C.

Biała kiełbasa z cebulą i jajkiem przepiórczym

Składniki:

  • 400 g surowej białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • liść laurowy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kminek
  • sól
  • kilka jajek przepiórczych
  • chrzan

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z obranymi ząbkami czosnku, kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz liściem laurowym. Zmniejsz ogień i włóż białą kiełbasę. Parz przez 20-25 minut, starając się nie doprowadzić do wrzenia.
  2. Cebule obierz, pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dopraw do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz kminkiem.
  3. Kilka jajek przepiórczych ugotuj na twardo (ok. 5 minut). Odłóż na 15 minut do zimnej wody, obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Kiełbasę wyjmij z wody, pokrój na kawałki (jeśli chcesz, obierz ze skóry).
  4. Ułóż na aromatycznej cebuli. Podawaj na stół z połówkami przepiórczych jajek oraz z puszystym chrzanem.

 

 

Czytaj więcej