Bezglutenowa tarta z ziemniakami – pomysł na prosty obiad bez mięsa
04.02.2022 14:25
Jeśli nie możesz jeść glutenu lub po prostu unikasz go w diecie, nie musisz być skazana jedynie na mięso i warzywa. Pyszna, bezglutenowa tarta z nadzieniem z ziemniaków to świetna propozycja na dietetyczne i zarazem sycące danie bez mięsa. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Większość osób, które wykluczają ze swojej diety gluten, prędzej czy później zaczyna tęsknić za daniami, w których tradycyjnie używa się mąki. Zjedlibyśmy chętnie na obiad pierogi, pizzę czy choćby tartę na chrupiącym spodzie. To jest jak najbardziej możliwe, i wcale nie musimy korzystać z bezglutenowych gotowców, które nie dość, że drogie, to zwykle też pełne niepotrzebnych dodatków. W dzisiejszych czasach bez trudu możemy kupić samą mąkę bezglutenową i przygotować z niej to, na co mamy ochotę. Proponujemy tartę z ziemniakami – łatwe danie z dosłownie kilku prostych składników. Do dzieła!
Bezglutenowa tarta z ziemniakami – przepis
Bezglutenowa tarta z ziemniakami.123RF
Liczba porcji: 8 porcji Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie ciasta 35 minut Kaloryczność: 395 kcal
Składniki na spód
2 szklanki mąki bezglutenowej do ciast
2 żółtka
20 dag zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie do tarty
8-10 młodych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
suszony tymianek
Przygotowanie
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Przygotuj nadzienie: ziemniaki cieniutko obierz, gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, potnij w grubsze plastry.
Cebulę obierz, posiekaj. W żaroodpornej formie rozgrzej masło z oliwą. Dodaj miód i cebulę. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia. W formie warstwami ułóż plasterki ziemniaków. Każdą warstwę oprósz solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Ciasto rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta wciśnij, tak, by prawie wchodziły pod ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35 minut. Gotową tartę wybij na talerz jak babkę, tak by spód był górą. Przed podaniem udekoruj, np. listkami świeżej bazylii.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.