Bezglutenowa tarta z ziemniakami – pomysł na prosty obiad bez mięsa
Bezglutenowa tarta z ziemniakami.
Fot. 123RF

Bezglutenowa tarta z ziemniakami – pomysł na prosty obiad bez mięsa

Jeśli nie możesz jeść glutenu lub po prostu unikasz go w diecie, nie musisz być skazana jedynie na mięso i warzywa. Pyszna, bezglutenowa tarta z nadzieniem z ziemniaków to świetna propozycja na dietetyczne i zarazem sycące danie bez mięsa. Wypróbuj koniecznie ten przepis! 

Większość osób, które wykluczają ze swojej diety gluten, prędzej czy później zaczyna tęsknić za daniami, w których tradycyjnie używa się mąki. Zjedlibyśmy chętnie na obiad pierogi, pizzę czy choćby tartę na chrupiącym spodzie.  To jest jak najbardziej możliwe, i wcale nie musimy korzystać z bezglutenowych gotowców, które nie dość, że drogie, to zwykle też pełne niepotrzebnych dodatków.  W dzisiejszych czasach bez trudu możemy kupić samą mąkę bezglutenową i przygotować z niej to, na co mamy ochotę. Proponujemy tartę z ziemniakami – łatwe danie z dosłownie kilku prostych składników. Do dzieła!

Bezglutenowa tarta z ziemniakami – przepis

128399852_m
Bezglutenowa tarta z ziemniakami.
123RF

Liczba porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie ciasta 35 minut
Kaloryczność: 395 kcal

Składniki na spód

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej do ciast
  • 2 żółtka
  • 20 dag zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie do tarty

  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek

Przygotowanie

  1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Przygotuj nadzienie: ziemniaki cieniutko obierz, gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, potnij w grubsze plastry.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. W żaroodpornej formie rozgrzej masło z oliwą. Dodaj miód i cebulę. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia. W formie warstwami ułóż plasterki ziemniaków. Każdą warstwę oprósz solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
  3. Ciasto rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta wciśnij, tak, by prawie wchodziły pod ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35 minut. Gotową tartę wybij na talerz jak babkę, tak by spód był górą. Przed podaniem udekoruj, np. listkami świeżej bazylii.

Czytaj więcej