Bezglutenowa tarta z ziemniakami – pomysł na prosty obiad bez mięsa
04.02.2022 14:25
Jeśli nie możesz jeść glutenu lub po prostu unikasz go w diecie, nie musisz być skazana jedynie na mięso i warzywa. Pyszna, bezglutenowa tarta z nadzieniem z ziemniaków to świetna propozycja na dietetyczne i zarazem sycące danie bez mięsa. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Większość osób, które wykluczają ze swojej diety gluten, prędzej czy później zaczyna tęsknić za daniami, w których tradycyjnie używa się mąki. Zjedlibyśmy chętnie na obiad pierogi, pizzę czy choćby tartę na chrupiącym spodzie. To jest jak najbardziej możliwe, i wcale nie musimy korzystać z bezglutenowych gotowców, które nie dość, że drogie, to zwykle też pełne niepotrzebnych dodatków. W dzisiejszych czasach bez trudu możemy kupić samą mąkę bezglutenową i przygotować z niej to, na co mamy ochotę. Proponujemy tartę z ziemniakami – łatwe danie z dosłownie kilku prostych składników. Do dzieła!
Bezglutenowa tarta z ziemniakami – przepis
Liczba porcji: 8 porcji Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie ciasta 35 minut Kaloryczność: 395 kcal
Składniki na spód
2 szklanki mąki bezglutenowej do ciast
2 żółtka
20 dag zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie do tarty
8-10 młodych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
suszony tymianek
Przygotowanie
Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól i masło. Siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Przygotuj nadzienie: ziemniaki cieniutko obierz, gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, potnij w grubsze plastry.
Cebulę obierz, posiekaj. W żaroodpornej formie rozgrzej masło z oliwą. Dodaj miód i cebulę. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia. W formie warstwami ułóż plasterki ziemniaków. Każdą warstwę oprósz solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
Ciasto rozwałkuj. Przykryj nim składniki w formie. Zwisające brzegi ciasta wciśnij, tak, by prawie wchodziły pod ziemniaki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 35 minut. Gotową tartę wybij na talerz jak babkę, tak by spód był górą. Przed podaniem udekoruj, np. listkami świeżej bazylii.