Banderillas z kiełbaskami i serem. Zobacz, jak zrobić słynną hiszpańską przekąskę
Banderillas to hiszpańska przekąska przypominająca nasze swojskie koreczki, w której istotne jest połączenie ostrych i słodkawych smaków.
Fot. 123RF

Banderillas z kiełbaskami i serem. Zobacz, jak zrobić słynną hiszpańską przekąskę

Banderillas to klasyczna hiszpańska przekąska tapas. To koreczki, które łączą w sobie ostre i słodkie smaki. W ich skład mogą wchodzić różne rodzaje sera, pikle, wędliny, oliwki – dowolność w doborze konkretnych składników jest spora. Nasza wersja z kiełbasą, serem, papryczkami i cebulką perłową na pewno przypadnie Ci do gustu!

Banderillas, czyli hiszpańskie koreczki sprawdzą się idealnie na każdym przyjęciu. Zrobisz je bardzo szybko, a goście będą zachwyceni! Zobacz film z przepisem!

Czym są banderillas?

Banderillas to odmiana hiszpańskiej przekąski tapas. Nazwę przyjęto od kolczastej rzutki używanej podczas walki. Kluczem do tego dania jest połączenie smaku kwaśnego z ostrym. Hiszpanie do przygotowania tej przekąski używają najczęściej oliwek, papryczek chili i cebuli. Produkty nabijane są na długą, drewnianą wykałaczkę. 

Jak zrobić banderillas z kiełbaskami i serem?

 

Składniki

  • kiełbasa suszona
  • 100 g ser żółtego
  • 100 g sera blue
  • papryczka ostra
  • 4 łyżki cebulki perłowej
  • patyczki grillowe

Przygotowanie

Składniki pokrój w koskę lub paski. Nabijaj na patyczek. Gotowe możesz wbijać w połówki ogórka.

Czytaj więcej