Banany w cieście francuskim z czekoladą i orzechami. Prosty przepis na pyszny deser
Banany w cieście francuskim z czekoladą i orzechami.
Fot. 123RF

Banany w cieście francuskim z czekoladą i orzechami. Prosty przepis na pyszny deser

Szukasz przepisu na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego? Mamy coś dla Ciebie. Ciasto francuskie z bananem, czekoladą i orzechami w środku, to deser, który znajdzie się na stole błyskawicznie.

Pyszne banany z czekoladą i orzechami, upieczone w cieście francuskim to deser, który wygląda obłędnie. A jego przygotowanie jest banalnie proste.

Dlaczego banany na deser to świetny pomysł?

Banany są nie tylko bardzo smaczne, ale też podwyższają poziom serotoniny. Serotonina, zwana też hormonem szczęścia, działa korzystnie na szereg funkcji organizmu związanych głównie z samopoczuciem, apetytem i snem. Jej niedobory mogą wynikać ze źle dopasowanej diety i mieć poważne konsekwencje. Mogą prowadzić do poważnych zaburzeń takich jak depresja i bezsenność. Na szczęście jej poziom można podnieść naturalnymi sposobami.

Serotonina występuje w jedzeniu w postaci tryptofanu. To składnik, który pobudza jej produkcję przez organizm. Banany są bardzo bogate w ten związek chemiczny, dlatego warto się nimi zajadać.

Banany w cieście francuskim z czekoladą i orzechami

63699150_m
Banany w cieście francuskim z czekoladą i orzechami.
123RF

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 4 małe twarde banany
  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g dowolnej czekolady (mlecznej, gorzkiej) 
  • 1 łyżka mleka 
  • mielony cynamon 
  • 80 g orzechów włoskich (lub laskowych)

Przygotowanie

  1. Banany obierz. Ciasto francuskie rozwiń (mrożone musisz wcześniej rozmrozić). Pokrój je na 4 trójkąty. Czekoladę połam, wrzuć do rondla. Skrop mlekiem, rozpuść cały czas mieszając. Dopraw cynamonem.
  2. Orzechy posiekaj. Na każdym kawałku ciasta ułóż banan. Polej połową rozpuszczonej czekolady, obsyp orzechami. Owiń ciastem, formując rogale. Piecz w 220°C 20-25 minut. Polej resztą czekolady i od razu podawaj.

 

Czytaj więcej