Aronia ma cierpki smak, ale doskonale nadaje się do ciast. Warto dodawać ją do wypieków, bo zawiera mnóstwo antyoksydantów i witamin. Oto przepis na ciasto z aronią, którego smak i zapach przywodzą na myśl beztroskie czasy dzieciństwa.
Aronia czarnoowocowa, która jest uprawiana w Polsce, to prawdziwa bomba witaminowa. W świecie roślin obowiązuje bowiem zasada – im kolor owoców jest ciemniejszy, tym jego właściwości są mocniejsze. Aronia, mimo swoich cennych właściwości wciąż jest za mało doceniana! Czas to zmienić i dodawać ją również do deserów. Kwaskowy i lekko cierpki smak aronii doskonale przełamuje słodycz ciasta.
Aronia jest owocem o wielu cennych właściwościach zdrowotnych, dlatego jej dodawanie do ciast nie tylko wzbogaca smak wypieków, ale przynosi także korzyści dla zdrowia.
Przede wszystkim aronia zawiera ogromną ilość antyoksydantów, zwłaszcza antocyjanów, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Antyoksydanty przyczyniają się do ochrony przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i procesami starzenia się. Natomiast witaminy i minerały zawarte w aronii, w tym witamina C, mogą wzmacniać układ odpornościowy.
Aronia jest też źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, może przeciwdziałać zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.
Aronia dodaje ciastom wyjątkowego, lekko cierpkiego smaku, który może doskonale komponować się z innymi składnikami, takimi jak czekolada czy orzechy. Ciemnofioletowy kolor aronii doda ciastu atrakcyjnego, apetycznego wyglądu.
Aronia może być dodawana do ciast w postaci świeżych owoców, suszonych lub w postaci dżemu. Jej specyficzny smak dobrze komponuje się z wieloma innymi składnikami i może stanowić interesujący dodatek do tradycyjnych przepisów.
W Polsce owoce aronii zbiera się zwykle w sierpniu i we wrześniu. Dokładny czas zbiorów zależy od odmiany aronii, warunków pogodowych oraz regionu kraju. Dojrzewające owoce aronii przyjmują ciemnofioletowy kolor, a ich smak staje się mniej cierpki.
Czas przygotowania: 80 minut
Cena porcji: ok. 1,50 zł
Kalorie: porcja 200 kcal
Składniki na ciasto:
Składniki na piankę:
Składniki do środka:
Przygotowanie: