Aronia ma cierpki smak, ale doskonale nadaje się do ciast. Warto dodawać ją do wypieków, bo zawiera mnóstwo witamin. Oto przepis na ciasto z aronią, którego smak i zapach przywodzą na myśl beztroskie czasy dzieciństwa.
Aronia czarnoowocowa, która jest uprawiana w Polsce, to prawdziwa bomba witaminowa. W świecie roślin obowiązuje bowiem zasada – im kolor owoców jest ciemniejszy, tym jego właściwości są mocniejsze. Aronia, mimo swoich cennych właściwości wciąż jest za mało doceniana! Czas to zmienić i dodawać ją również do deserów. Kwaskowy i lekko cierpki smak aronii doskonale przełamuje słodycz ciasta.
Jak zrobić ciasto z aronią - przepis
Czas przygotowania: 80 minut
Cena porcji: ok. 1,50 zł
Kalorie: porcja 200 kcal
Ciasto z aronią123RF
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej l kostka masła lub margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Składniki na piankę:
5 białek
szklanka cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
2 budynie waniliowe w proszku
1/2 szklanki oleju
Składniki do środka:
400 g dojrzałej aronii
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
Podziel je na 2 części (2/3 oraz 1/3). Owiń je folią i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylep większym kawałkiem schłodzonego ciasta i wstaw na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC.
Białka ubij na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier waniliowy oraz zwykły i proszek budyniowy. Cienkim strumieniem dolej olej, po czym całość zmiksuj.
Na spód podpieczonego ciasta wyłóż piankę i wyrównaj. Rozłóż oczyszczoną aronię, a wierzch posyp pozostałym startym ciastem.
Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz około 25 minut.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.