Aronia na zdrowie - placek pachnący dzieciństwem
Ciasto z aronią.
Fot. 123RF

Aronia na zdrowie - placek pachnący dzieciństwem

Aronia ma cierpki smak, ale doskonale nadaje się do ciast. Warto dodawać ją do wypieków, bo zawiera mnóstwo witamin. Oto przepis na ciasto z aronią, którego smak i zapach przywodzą na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. 

 Aronia czarnoowocowa, która jest uprawiana w Polsce, to prawdziwa bomba witaminowa. W świecie roślin obowiązuje bowiem zasada – im kolor owoców jest ciemniejszy, tym jego właściwości są mocniejsze. Aronia, mimo swoich cennych właściwości wciąż jest za mało doceniana! Czas to zmienić i dodawać ją również do deserów.  Kwaskowy i lekko cierpki smak aronii doskonale przełamuje słodycz ciasta.

Jak zrobić ciasto z aronią - przepis

Czas przygotowania: 80 minut

Cena porcji: ok. 1,50 zł

Kalorie: porcja 200 kcal

48219121_m
Ciasto z aronią
123RF

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej l kostka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na piankę:

  • 5 białek 
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe w proszku 
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki do środka: 

  • 400 g dojrzałej aronii

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. 
  2. Podziel je na 2 części (2/3 oraz 1/3). Owiń je folią i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
  3. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylep większym kawałkiem schłodzonego ciasta i wstaw na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. 
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier waniliowy oraz zwykły i proszek budyniowy. Cienkim strumieniem dolej olej, po czym całość zmiksuj.
  5. Na spód podpieczonego ciasta wyłóż piankę i wyrównaj. Rozłóż oczyszczoną aronię, a wierzch posyp pozostałym startym ciastem.
  6. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz około 25 minut.

 

Czytaj więcej