Aronia na zdrowie – pyszny placek pachnący dzieciństwem
Ciasto z aronią.
Fot. 123RF

Aronia na zdrowie – pyszny placek pachnący dzieciństwem

Aronia ma cierpki smak, ale doskonale nadaje się do ciast. Warto dodawać ją do wypieków, bo zawiera mnóstwo antyoksydantów i witamin. Oto przepis na ciasto z aronią, którego smak i zapach przywodzą na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. 

Aronia czarnoowocowa, która jest uprawiana w Polsce, to prawdziwa bomba witaminowaW świecie roślin obowiązuje bowiem zasada – im kolor owoców jest ciemniejszy, tym jego właściwości są mocniejsze. Aronia, mimo swoich cennych właściwości wciąż jest za mało doceniana! Czas to zmienić i dodawać ją również do deserów.  Kwaskowy i lekko cierpki smak aronii doskonale przełamuje słodycz ciasta.

Aronia jako dodatek do ciast sprawdza się doskonale!

Aronia jest owocem o wielu cennych właściwościach zdrowotnych, dlatego jej dodawanie do ciast nie tylko wzbogaca smak wypieków, ale przynosi także korzyści dla zdrowia. 

Przede wszystkim aronia zawiera ogromną ilość antyoksydantów, zwłaszcza antocyjanów, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Antyoksydanty przyczyniają się do ochrony przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i procesami starzenia się. Natomiast witaminy i minerały zawarte w aronii, w tym witamina C, mogą wzmacniać układ odpornościowy.

Aronia jest też źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, może przeciwdziałać zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.

Aronia dodaje ciastom wyjątkowego, lekko cierpkiego smaku, który może doskonale komponować się z innymi składnikami, takimi jak czekolada czy orzechy. Ciemnofioletowy kolor aronii doda ciastu atrakcyjnego, apetycznego wyglądu.

Aronia może być dodawana do ciast w postaci świeżych owoców, suszonych lub w postaci dżemu. Jej specyficzny smak dobrze komponuje się z wieloma innymi składnikami i może stanowić interesujący dodatek do tradycyjnych przepisów.

Kiedy można zebrać owoce aronii na placek?

W Polsce owoce aronii zbiera się zwykle w sierpniu i we wrześniu. Dokładny czas zbiorów zależy od odmiany aronii, warunków pogodowych oraz regionu kraju. Dojrzewające owoce aronii przyjmują ciemnofioletowy kolor, a ich smak staje się mniej cierpki.

Jak zrobić ciasto z aronią - przepis

Czas przygotowania: 80 minut

Cena porcji: ok. 1,50 zł

Kalorie: porcja 200 kcal

48219121_m
Ciasto z aronią
123RF

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej l kostka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na piankę:

  • 5 białek 
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe w proszku 
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki do środka: 

  • 400 g dojrzałej aronii

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. 
  2. Podziel je na 2 części (2/3 oraz 1/3). Owiń je folią i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
  3. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylep większym kawałkiem schłodzonego ciasta i wstaw na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. 
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier waniliowy oraz zwykły i proszek budyniowy. Cienkim strumieniem dolej olej, po czym całość zmiksuj.
  5. Na spód podpieczonego ciasta wyłóż piankę i wyrównaj. Rozłóż oczyszczoną aronię, a wierzch posyp pozostałym startym ciastem.
  6. Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz około 25 minut.

Czytaj więcej