Aromatyczne polędwiczki wieprzowe w efektownych wersjach. 3 oryginalne przepisy na obiad
Szaszłyki z polędwiczkami wieprzowymi i figami to doskonały pomysł na obiad
Fot. 123rf.com

Aromatyczne polędwiczki wieprzowe w efektownych wersjach. 3 oryginalne przepisy na obiad

Polędwiczki wieprzowe dość często goszczą na naszych stołach, choć znacznie rzadziej niż np. schab czy szynka. A szkoda, bo są naprawdę smaczne i można z nich przygotować wyśmienite obiady. My mamy dla ciebie 3 pyszne i oryginalne propozycje: polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem, szaszłyki z polędwiczkami i figami oraz polędwiczki wieprzowe w cykorii i szynce. Wszystkie rozpływają się w ustach!

Dzięki kilku aromatycznym dodatkom i naszym przepisom twoje mięsne dania z polędwiczek wieprzowych będą niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie delikatne. Palce lizać!

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe? 

Polędwiczki wieprzowe to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Mniej popularne i nie tak doceniane jak schab, szynka czy karkówka, ale równie smaczne. Można je piec, smażyć, grillować, gotować - w każdej wersji smakują wyśmienicie. 

Nie masz wprawy w pieczeniu wieprzowiny i obawiasz się, że twoje pieczenie wyjdą zbyt suche albo niedopieczone? Pomoże ci specjalny termometr do mięsa. Wbij go w pieczeń w najgrubszym miejscu i kontroluj temperaturę. Przez cały czas pieczenia powinna ona wynosić 50-60 st.

Jeśli wolisz bardziej tradycyjne smaki, figi w szaszłykach zastąp suszonymi śliwkami. Najlepsze będą podwędzane węgierki (bez pestek).

Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem

96946012_m
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki zielonego pieprzu w ziarenkach
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy i dodatki:

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 5-6 goździków,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W brytfance rozgrzej olej z masłem. Włóż polędwiczki i obsmaż je. Wyjmij. Oprósz solą i pieprzem. Do brytfanki wlej mleko. Dodaj przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotuj. Do mlecznego sosu włóż polędwiczki. Poczekaj, aż sos zawrze, zmniejsz płomień i duś 1 godzinę.
  2. Miękkie mięso wyjmij, posmaruj miodem i obtocz w zielonym pieprzu. Zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple. Sos gotuj, aż zacznie lekko gęstnieć. Ponownie go przypraw. Polędwiczki podawaj z mlecznym sosem.

Szaszłyki z polędwiczkami wieprzowymi i figami

97392270_m
Szaszłyki z polędwiczkami wieprzowymi i figami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 16 suszonych fig
  • 8 plasterków boczku
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • Przyprawy i dodatki:
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozmaryn posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z olejem. Natrzyj polędwiczki. Posmaruj je musztardą. Posyp rozmarynem. Odstaw na 1 godzinę.
  2. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Polędwiczki potnij na 16 plasterków. Każdy owiń paskiem boczku. Na długie patyczki ponabijaj po 2 medaliony w boczku i po 2 figi. Grilluj 15 minut, obracając.

Polędwiczki wieprzowe w cykorii i szynce

95322011_m
Polędwiczki wieprzowe w cykorii i szynce
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 polędwiczki 
  • 2 kolby cykorii
  • 4 plasterki szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Przyprawy i dodatki:

  • sól
  • pieprz
  • suszone płatki chili
  • zioła prowansalskie
  • olej do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Każdą polędwiczkę pokrój na 4 kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj mięso. Posyp je solą, pieprzem, chili. Odłóż na ok. 30 minut.
  2. Kolby cykorii podziel na pojedyncze liście. Każdy kawałek mięsa obłóż 2–3 liśćmi cykorii. Owiń plasterkami szynki. Ułóż ciasno w żaroodpornym naczyniu.
  3. Pozostałe liście cykorii włóż między łódeczki. Skrop olejem. Piecz 30-35 minut w temp. 190 st.

 

 

Czytaj więcej