Szaszłyki z polędwiczkami wieprzowymi i figami to doskonały pomysł na obiad
Fot. 123rf.com
Obiady
Aromatyczne polędwiczki wieprzowe w efektownych wersjach. 3 oryginalne przepisy na obiad
29.07.2022 11:05
Polędwiczki wieprzowe dość często goszczą na naszych stołach, choć znacznie rzadziej niż np. schab czy szynka. A szkoda, bo są naprawdę smaczne i można z nich przygotować wyśmienite obiady. My mamy dla ciebie 3 pyszne i oryginalne propozycje: polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem, szaszłyki z polędwiczkami i figami oraz polędwiczki wieprzowe w cykorii i szynce. Wszystkie rozpływają się w ustach!
Dzięki kilku aromatycznym dodatkom i naszym przepisom twoje mięsne dania z polędwiczek wieprzowych będą niezrównane w smaku. Kruche, soczyste i takie delikatne. Palce lizać!
Jak przygotować polędwiczki wieprzowe?
Polędwiczki wieprzowe to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Mniej popularne i nie tak doceniane jak schab, szynka czy karkówka, ale równie smaczne. Można je piec, smażyć, grillować, gotować - w każdej wersji smakują wyśmienicie.
Nie masz wprawy w pieczeniu wieprzowiny i obawiasz się, że twoje pieczenie wyjdą zbyt suche albo niedopieczone? Pomoże ci specjalny termometr do mięsa. Wbij go w pieczeń w najgrubszym miejscu i kontroluj temperaturę. Przez cały czas pieczenia powinna ona wynosić 50-60 st.
Jeśli wolisz bardziej tradycyjne smaki, figi w szaszłykach zastąp suszonymi śliwkami. Najlepsze będą podwędzane węgierki (bez pestek).
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem
Składniki:
2 duże polędwiczki wieprzowe
2 szklanki mleka
1/2 szklanki zielonego pieprzu w ziarenkach
2 łyżki płynnego miodu
2 ząbki czosnku
Przyprawy i dodatki:
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
1 gałązka rozmarynu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
5-6 goździków,
sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
W brytfance rozgrzej olej z masłem. Włóż polędwiczki i obsmaż je. Wyjmij. Oprósz solą i pieprzem. Do brytfanki wlej mleko. Dodaj przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotuj. Do mlecznego sosu włóż polędwiczki. Poczekaj, aż sos zawrze, zmniejsz płomień i duś 1 godzinę.
Miękkie mięso wyjmij, posmaruj miodem i obtocz w zielonym pieprzu. Zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple. Sos gotuj, aż zacznie lekko gęstnieć. Ponownie go przypraw. Polędwiczki podawaj z mlecznym sosem.
Szaszłyki z polędwiczkami wieprzowymi i figami
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
16 suszonych fig
8 plasterków boczku
3 łyżki musztardy miodowej
Przyprawy i dodatki:
2 ząbki czosnku,
2 gałązki rozmarynu,
olej,
sól,
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso oprósz solą i pieprzem. Rozmaryn posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z olejem. Natrzyj polędwiczki. Posmaruj je musztardą. Posyp rozmarynem. Odstaw na 1 godzinę.
Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Polędwiczki potnij na 16 plasterków. Każdy owiń paskiem boczku. Na długie patyczki ponabijaj po 2 medaliony w boczku i po 2 figi. Grilluj 15 minut, obracając.
Polędwiczki wieprzowe w cykorii i szynce
Składniki:
2 polędwiczki
2 kolby cykorii
4 plasterki szynki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Przyprawy i dodatki:
sól
pieprz
suszone płatki chili
zioła prowansalskie
olej do skropienia
Sposób przygotowania:
Każdą polędwiczkę pokrój na 4 kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj mięso. Posyp je solą, pieprzem, chili. Odłóż na ok. 30 minut.
Kolby cykorii podziel na pojedyncze liście. Każdy kawałek mięsa obłóż 2–3 liśćmi cykorii. Owiń plasterkami szynki. Ułóż ciasno w żaroodpornym naczyniu.
Pozostałe liście cykorii włóż między łódeczki. Skrop olejem. Piecz 30-35 minut w temp. 190 st.