Aamras kheer. Przepis na tradycyjny, indyjski pudding ryżowy
19.11.2021 06:26
Aamras kheer to tradycyjny, indyjski pudding ryżowy w wersji z aksamitnym puree z mango. Łatwy, szybki w przygotowaniu i przepyszny. Wypróbuj ten przepis!
Aamras kheer to jeden z najbardziej popularnych indyjskich deserów. To połączenie pysznego puddingu ryżowego i puree ze słodkiego, soczystego i dojrzałego mango – króla owoców w Indiach. Dzięki Syropowi Trzcinowemu Złocistemu Diamant jest słodki i aromatyczny, a dzięki obecności owoców, niezwykle orzeźwiający. Zobacz przepis!
4-5 łyżek Złocistego Syropu Trzcinowego Diamant (można dodać więcej dla słodyczy)
ok. 2 łyżeczek sproszkowanego kardamonu
1/4 szklanki uprzednio namoczonego przez godzinę i ugotowanego brązowego ryżu basmati
Na aamras:
2 dojrzałe mango
1-2 łyżki wody
suszone owoce do dekoracji
Przygotowanie
Zagotuj mleko i redukuj aż zostanie połowa objętości. Dodaj Syrop Złocisty Diamant, sproszkowany kardamon i dobrze wymieszaj. Dorzuć ugotowany ryż, zagotuj całość i gotuj, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij gazu, pozostaw do schłodzenia i włóż do lodówki.
Czas na aamras. Obierz mango i namocz ich skórę w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, ściśnij, by wydobyć przyklejone do niej kawałki miąższu. Posiekaj miąższ i wrzuć do miksera. Zmiksuj do całkowitego połączenia.
Deser ma być bardzo słodki, dlatego, jeśli mango nie ma w sobie wystarczająco słodyczy, można dosłodzić Syropem Złocistym. Aaamras wstaw do lodówki na minimum 0,5 h.
Ułóż w pucharku kheer, następnie kilka zmiażdżonych, suszonych owoców, na nie nałóż łyżką aamras, a na wierzch jeszcze trochę suszonych owoców. Deser najlepiej smakuje schłodzony.