Aamras kheer. Przepis na tradycyjny, indyjski pudding ryżowy
Aamras kheer – tradycyjny, indyjski pudding ryżowy.
Fot. Diamant

Aamras kheer. Przepis na tradycyjny, indyjski pudding ryżowy

Aamras kheer to tradycyjny, indyjski pudding ryżowy w wersji z aksamitnym puree z mango. Łatwy, szybki w przygotowaniu i przepyszny. Wypróbuj ten przepis!

Aamras kheer to jeden z najbardziej popularnych indyjskich deserów. To połączenie pysznego puddingu ryżowego i puree ze słodkiego, soczystego i dojrzałego mango – króla owoców w Indiach. Dzięki Syropowi Trzcinowemu Złocistemu Diamant jest słodki i aromatyczny, a dzięki obecności owoców, niezwykle orzeźwiający. Zobacz przepis!

Aamras kheer – tradycyjny, indyjski pudding ryżowy

Diamant_Aamras_Kheer05346_2
Aamras kheer – tradycyjny, indyjski pudding ryżowy.
Diamant

Składniki

Na kheer:

  • 1/2 litra tłustego mleka
  • 4-5 łyżek Złocistego Syropu Trzcinowego Diamant (można dodać więcej dla słodyczy)
  • ok. 2 łyżeczek sproszkowanego kardamonu
  • 1/4 szklanki uprzednio namoczonego przez godzinę i ugotowanego brązowego ryżu basmati

Na aamras:

  • 2 dojrzałe mango
  • 1-2 łyżki wody
  • suszone owoce do dekoracji

Przygotowanie

  1. Zagotuj mleko i redukuj aż zostanie połowa objętości. Dodaj Syrop Złocisty Diamant, sproszkowany kardamon i dobrze wymieszaj. Dorzuć ugotowany ryż, zagotuj całość i gotuj, aż dobrze zgęstnieje. Zdejmij gazu, pozostaw do schłodzenia i włóż do lodówki.
  2. Czas na aamras. Obierz mango i namocz ich skórę w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij, ściśnij, by wydobyć przyklejone do niej kawałki miąższu. Posiekaj miąższ i wrzuć do miksera. Zmiksuj do całkowitego połączenia.
  3. Deser ma być bardzo słodki, dlatego, jeśli mango nie ma w sobie wystarczająco słodyczy, można dosłodzić Syropem Złocistym. Aaamras wstaw do lodówki na minimum 0,5 h.
  4. Ułóż w pucharku kheer, następnie kilka zmiażdżonych, suszonych owoców, na nie nałóż łyżką aamras, a na wierzch jeszcze trochę suszonych owoców. Deser najlepiej smakuje schłodzony.



Czytaj więcej