5 przepisów na wyśmienite desery w pucharku. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają!
08.02.2024 09:24
Rozpływające się w ustach musy, pianki oraz kremy cieszą oczy i podniebienie! Wypróbuj przepisy na 5 niezwykłych deserów, które z pewnością zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia: lemon curd w pucharku z mango i bezą, czekoladowo-malinowy deser w pucharku, porzeczkowy deser z bezą w pucharku, mus wiśniowy z wodą różaną w pucharku oraz wegański budyń czekoladowo-kawowy z bananem w pucharku.
Desery w pucharkach to kwintesencja elegancji i wyrafinowania, które z łatwością mogą ozdobić każdy stół, niezależnie od okazji. Przezroczyste ścianki szklanych pucharków pozwalają na prezentację warstwowych kompozycji, które nie tylko zachwycają smakiem, ale również wyglądem. Każdy przepis został starannie wyselekcjonowany, aby zapewnić różnorodność i zadowolić różne gusta. Zapraszamy do odkrywania, jak za pomocą kilku prostych składników i odrobiny kreatywności, można stworzyć desery, które będą nie tylko ucztą dla podniebienia, ale również dla oka.
Co robić, by mus wyszedł idealny?
Jeśli przyrządzasz mus z dodatkiem śmietany, pamiętaj, aby nie ubijać jej całkowicie na sztywno. Wystarczy, że śmietana zgęstnie. Jeśli zostanie zbyt mocno ubita, nie da się jej dobrze wmieszać np. do czekolady.
Szykując pianki i musy przestrzegaj skrupulatnie podanych receptur. Dzięki temu kremowa masa nabierze odpowiedniej gęstości i sztywności, nie zrobi się na przykład półpłynna.
Szybkie musy czekoladowe
Z gorzkiej czekolady. Roztop 100 g gorzkiej czekolady. Ubij 300 g śmietany 36% z łyżką cukru pudru. Dalej ubijając, wlewaj czekoladę i kilka kropli olejku rumowego.
Z naturalnego kakao. Zmiksuj 225 g miękkiego masła z 400 g cukru pudru. Dalej miksując, dodawaj stopniowo 100 g kakao i 125 ml mleka. Mus schłodź w lodówce.
Lemon curd w pucharku z mango i bezą
Składniki:
Krem:
4 jajka
4 cytryny
1 szklanka cukru
1/2 kostki (100 g) masła
1 puszka (450 g) pupy mango;
Beza:
2 białka jajek L
120 g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj krem lemon curd: cytryny sparz, wyszoruj miękką szczoteczką, wytrzyj do sucha. Z owoców otrzyj skórkę (tylko żółtą warstwę, biała jest gorzka). Następnie cytryny poprzekrawaj na pół i wyciśnij sok.
Do metalowej miseczki wlej sok z cytryn. Dodaj otartą skórkę, cukier i jajka. Roztrzep trzepaczką. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki.
Następnie do niedużego garnka wlej dwie szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz płomień. Na garnku zawieś miseczkę ze składnikami (miseczka nie może dotykać do powierzchni wody!). Składniki ubijaj na parze, aż masło się rozpuści, a następnie całość zgęstnieje do konsystencji budyniu (zajmie to około 15 minut).
Krem przetrzyj przez sitko, wystudź, po czym wymieszaj z pulpą mango. Masę przełóż do pucharków, wstaw na godzinę do lodówki.
Piana: białka zmiksuj ze szczyptą soli. Kiedy zrobi się delikatna pianka, nie przerywając miksowania, zacznij wsypywać porcjami cukier. Na końcu wsyp cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca (po ok. 8 minutach), wlej do niej sok z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę.
Przełóż ją do rękawa cukierniczego. Wyciśnij rozetki na krem w pucharkach. Pianę opal palnikiem kuchennym, by się zrumieniła.
Czekoladowo-malinowy deser w pucharku
Składniki:
200 g czekoladowego ciasta
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g miękkiego masła
1 filiżanka espresso
2 łyżki nalewki malinowej
200 g rozmrożonych malin
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Czekoladowe ciasto (np. biszkopt, piernik, murzynek, babka piaskowa; mogą być czerstwe, ale bez kremów i polewy) pokrój na kawałeczki. Budyń ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudź, zmiksuj z miękkim masłem.
Filiżankę ostudzonego espresso wymieszaj z wiśniówką. Ponczem nasącz ciasto. Maliny wymieszaj z miodem (jeśli jest skrystalizowany, lekko go podgrzej, by zrobił się płynny).
Do pucharków nałóż warstwami: krem, ciasto i maliny. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem ew. udekoruj listkami mięty albo melisy.
Porzeczkowy deser z bezą w pucharku
Składniki:
2 szklanki mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%
20 bezików (tradycyjnych, ale mogą być też smakowe, na przykład malinowe albo kawowe)
150 g rozmrożonych czerwonych porzeczek (ew. mieszanki owoców leśnych albo malin)
3 łyżki drobnego cukru
2 łyżki wiśniówki albo likieru migdałowego (jeśli użyjesz malin)
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. 8 bezików bardzo drobno pokrusz i wymieszaj ze śmietaną.
Rozmrożone owoce lekko rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem (możesz zastąpić go płynnym miodem, np. wielokwiatowym) oraz alkoholem. Połowę owoców wymieszaj z masą śmietanowo-bezową.
Nałóż ją do pucharków na zmianę z pozostałymi owocami. Włóż też po 3 całe beziki
Mus wiśniowy z wodą różaną w pucharku
Składniki:
300 g mrożonych wiśni (bez pestek)
1/2 szklanki cukru
1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki wody różanej
Przygotowanie:
Śmietanę mocno schłodź. Z cytryny wyciśnij sok. Do rondelka wrzuć zamrożone owoce, dodaj sok z cytryny oraz cukier. Podgrzewaj, aż wiśnie się rozpadną, a cukier rozpuści. Wtedy przetrzyj wszystko przez sitko i wymieszaj z wodą różaną.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Wymieszaj dokładnie z ciepłym musem wiśniowym, wystudź.
Schłodzona śmietanę ubij na sztywno. Powoli dodaj do wystudzonego musu, delikatnie wymieszaj. Mus przełóż do pucharków. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ew. polej sokiem malinowym.
Wegański budyń czekoladowo-kawowy z bananem w pucharku
Składniki:
500 ml mleka migdałowego
50 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka kawy instant
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g oleju kokosowego
1 bardzo dojrzały, miękki banan
gorzka czekolada w proszku
Przygotowanie:
Do garnka wlej 400 ml mleka migdałowego. Wsyp cukier, kakao i kawę, dokładnie wymieszaj, podgrzej.
Pozostałe 100 ml mleka wlej do kubka, wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, cienką strużką wlej zawartość kubka. Mieszając, gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wtedy budyń zdejmij z palnika i dodaj do niego olej kokosowy.
Banan obierz, zmiksuj na aksamitne piure i także wymieszaj z budyniem. Ew. dopraw cynamonem. Masę przelej do pucharków. Ostudź i schłodź. Posyp gorzką czekoladą.