Żeberka po azjatycku. Pyszne mięso w słodko-kwaśnym sosie
Żeberka po azjatycku na słodko-kwaśno.
Fot. 123RF

Żeberka po azjatycku. Pyszne mięso w słodko-kwaśnym sosie

Żeberka wracają do łask. Dobrze przyrządzone – tak miękkie, że mięso samo odchodzi od kości – mają coraz więcej zwolenników nawet wśród najmłodszych. Oto przepis na wyśmienite żeberka w słodko-kwaśnej, azjatyckiej marynacie. Wprost rozpływają się w ustach!

Żeberka –  smakowite mięso z kostką ma same zalety. Jest niedrogie, świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia, a przygotowane według naszego przepisu wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz przepis na żeberka po azjatycku!

Dlaczego warto jeść żeberka?

Podstawą pysznego dania jest dobre jakościowo mięso. Żeberka są źródłem białka, które jest jednym z podstawowych składników odżywczych. Mięso pełni ważną rolę w naszej diecie, ponieważ białko bierze udział we wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Dodatkowo żeberka zawierają witaminy z grupy B, magnez, wapń, a także ryboflawiny i tiaminę.

Najwyższej jakości żeberka mają niewielki przerost tłuszczu i jasnoróżowy kolor mięsa. Wiele przepisów podpowiada, aby żeberka najpierw obgotować, następnie włożyć do marynaty i piec dopiero następnego dnia.

Żeberka po azjatycku na słodko-kwaśno

96946009_m
Żeberka po azjatycku na słodko-kwaśno.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: razem 130 minut
Kaloryczność: 690 kcal

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 2 średnie cebule
  • 1/4 szklanki ostrego keczupu
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego (ew. octu z białego wina)
  • kawałek świeżego imbiru wielkości włoskiego orzecha
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżeczki sosu worcester
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 laski cynamonu
  • sól
  • grubo mielony
  • kolorowy pieprz

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj 2 litry lekko posolonej wody. Żeberka pokrój na porcje (każda z 2-3 kostkami). Mięso włóż do wrzątku, tak by było przykryte. Gotuj ok. 90 minut.
  2. Cebule, czosnek i imbir obierz, posiekaj. Chili oczyść, potnij. Na patelni rozgrzej masło, wrzucić posiekane składniki. Usmaż, na szklisto. Dosyp cukier, skarmelizuj go.
  3. Ocet połącz z keczupem. Wlej na patelnię z przyprawami, zagotuj. Włóż laskę cynamonu. Gotuj jeszcze 15 minut, mieszając. Przypraw sosem worcester oraz solą.
  4. Żeberka polej marynatą. Odstaw na 1 godzinę. Olej rozgrzej. Włóż mięso. Obsmaż je. Zmniejsz płomień i smaż ok. 25 minut, obracając. Posyp kolorowym pieprzem.

 

Czytaj więcej