Żeberka w piwie. Pyszne i soczyste z karmelową nutą
Żeberka w piwie z karmelową nutą.
Fot. 123RF

Żeberka w piwie. Pyszne i soczyste z karmelową nutą

Żeberka marynowane w piwie połączonym z melasą i masłem orzechowym z dodatkiem ziół i kawy. Pyszna propozycja na obiad lub przekąskę. Spróbuj!

Pyszne i rozpływające się w ustach żeberka. Mogą być podawane z ziemniakami i surówką do obiadu lub jako przekąska podczas wieczornego seansu. Zobacz przepis!

Jak wybrać świeże żeberka?

Danie z żeberek wyjdzie wyśmienite, jeśli wybierzemy mięso najlepszej jakości. Dobre gatunkowo mięso nie może mieć na powierzchni krwi, a jego kolor powinien być od jasnoróżowego do czerwonego. Żeberka powinny być też sprężyste z niewielką ilością tłuszczu. Przed przygotowaniem pamiętaj, aby przepłukać ją pod bieżącą wodą.

Żeberka w piwie z karmelową nutą

65306350_m
Żeberka w piwie z karmelową nutą.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie + 10 minut + ok. 2 godzin
Kaloryczność: 770 kcal

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 1 średnia cebula
  • 2 szklanki piwa karmelowego
  • 2 łyżki melasy
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie

  1. Piwo połącz z melasą i masłem. Dodaj oregano, cynamon, paprykę, kawę, sól i pieprz do smaku. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Przełóż do miseczki i polej zalewą. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
  2. Zamarynowane mięso i zalewę przełóż do brytfanki. Dodaj obraną i przekrojoną cebulę. Gotuj 10 minut. Potem piecz 2 godziny w temp. 150°C.
  3. Ok. 5 minut przed końcem włącz funkcję grill, by żeberka się zrumieniły. Gotowe mięso wyjmij. Sos z formy przecedź. Gotuj go 10 minut. Podawaj jako dodatek do żeberek.

 

Czytaj więcej