Żeberka w piwie. Pyszne i soczyste z karmelową nutą
24.10.2021 11:14
Żeberka marynowane w piwie połączonym z melasą i masłem orzechowym z dodatkiem ziół i kawy. Pyszna propozycja na obiad lub przekąskę. Spróbuj!
Pyszne i rozpływające się w ustach żeberka. Mogą być podawane z ziemniakami i surówką do obiadu lub jako przekąska podczas wieczornego seansu. Zobacz przepis!
Jak wybrać świeże żeberka?
Danie z żeberek wyjdzie wyśmienite, jeśli wybierzemy mięso najlepszej jakości. Dobre gatunkowo mięso nie może mieć na powierzchni krwi, a jego kolor powinien być od jasnoróżowego do czerwonego. Żeberka powinny być też sprężyste z niewielką ilością tłuszczu. Przed przygotowaniem pamiętaj, aby przepłukać ją pod bieżącą wodą.
Żeberka w piwie z karmelową nutą
Liczba porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie + 10 minut + ok. 2 godzin Kaloryczność: 770 kcal
Składniki
1 i 1/2 kg żeberek
1 średnia cebula
2 szklanki piwa karmelowego
2 łyżki melasy
2 łyżeczki masła orzechowego
sól
czarny pieprz
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
po 1/2 łyżeczki cynamonu i suszonego oregano
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
Piwo połącz z melasą i masłem. Dodaj oregano, cynamon, paprykę, kawę, sól i pieprz do smaku. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Przełóż do miseczki i polej zalewą. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Zamarynowane mięso i zalewę przełóż do brytfanki. Dodaj obraną i przekrojoną cebulę. Gotuj 10 minut. Potem piecz 2 godziny w temp. 150°C.
Ok. 5 minut przed końcem włącz funkcję grill, by żeberka się zrumieniły. Gotowe mięso wyjmij. Sos z formy przecedź. Gotuj go 10 minut. Podawaj jako dodatek do żeberek.