Żeberka czosnkowe marynowane na pikantnie w winie, miodzie, sosie sojowym, imbirze, z chili i szczyptą goździków. Wypróbuj ten przepis!
Dobrze przyrządzone żeberka będą smakować każdemu. Ważne jest, by poddawać je obróbce cieplnej aż do momentu, gdy mięso zacznie ładnie odchodzić od kości – wtedy będzie idealnie kruche i soczyste.
Jeżeli zależy Ci, aby danie pięknie się prezentowało, to warto przyrządzić cały pas żeberek. Będzie ładnie się prezentował na długim półmisku lub desce. Jeżeli jednak chcesz przyspieszyć przygotowywanie potrawy, zdecyduj się na mniejsze porcje, które łatwiej będzie zamarynować, upiec i podać. Jakie żeberka wybrać? Wybieraj żeberka o mniejszych rozmiarach i te pochodzące od młodszych zwierząt, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że mięso będzie miało szlachetniejszy smak.
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min + marynowanie + ok. 45 minut
Kaloryczność: 755 kcal
Składniki
Przygotowanie