Żeberka czosnkowe – marynowane na pikantnie
Żeberka czosnkowe marynowane na pikantnie.
Fot. 123RF

Żeberka czosnkowe – marynowane na pikantnie

Żeberka czosnkowe marynowane na pikantnie w winie, miodzie, sosie sojowym, imbirze, z chili i szczyptą goździków. Wypróbuj ten przepis!

Dobrze przyrządzone żeberka będą smakować każdemu. Ważne jest, by poddawać je obróbce cieplnej aż do momentu, gdy mięso zacznie ładnie odchodzić od kości – wtedy  będzie idealnie kruche i soczyste.

Jak przygotować żeberka?

Jeżeli zależy Ci, aby danie pięknie się prezentowało, to warto przyrządzić cały pas żeberek. Będzie ładnie się prezentował na długim półmisku lub desce. Jeżeli jednak chcesz przyspieszyć przygotowywanie potrawy, zdecyduj się na mniejsze porcje, które łatwiej będzie zamarynować, upiec i podać. Jakie żeberka wybrać? Wybieraj żeberka o mniejszych rozmiarach i te pochodzące od młodszych zwierząt, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że mięso będzie miało szlachetniejszy smak.

96034494_m
Żeberka czosnkowe marynowane na pikantnie.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min + marynowanie + ok. 45 minut
Kaloryczność: 755 kcal

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 2 główki czosnku
  • 1 szklanki czerwonego wina
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • mielone goździki
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • kolorowy pieprz
  • natka

Przygotowanie

  1. Musztardę połącz z winem, miodem, sosem sojowym, imbirem oraz chili i szczyptą goździków. Żeberka podziel na porcje. Posmaruj mieszanką przypraw, marynuj 12 godzin.
  2. Jedną główkę czosnku pokrój w plasterki, drugą podziel na ząbki, obierz je, potnij. Żeberka ułóż na blasze, posmaruj odrobiną marynaty.
  3. Piecz 1 godzinę w 180°C, polewając resztą marynaty. Potem dodaj czosnek i piecz 45 minut. Posyp kolorowym pieprzem i natką.

 

Czytaj więcej