Zapiekanki z młodą kapustą. Wegetariańska i z wędzonym kurczakiem
Dorota Sychowiec
28.06.2021 14:18
Zapiekanka warzywna z kapustą i borowikami to pyszne wegetariańskie danie idealne na obiad. Dla tych, którzy lubią dania z mięsem proponujemy zapiekankę z kapustą, pieczarkami i wędzonym kurczakiem.
Zapiekanka warzywna z kapustą i borowikami
Składniki
12 mrożonych (a w sezonie świeżych) średnich borowików (ew. podgrzybków)
1 większa główka młodej kapusty
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 pszenny tost
5-6 łyżek oliwy
1 cebula
2-3 dag sera typu parmezanu
1-2 łyżeczki octu jabłkowego
cukier
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Kapustę oczyść, grubo pokrój. Rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż na niej kapustę, zakwaś ją octem. Przypraw solą, pieprzem, cukrem. Duś, aż lekko zmięknie.
Paprykę i pomidory potnij na kawałki. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Grzyby rozmroź. Rozdrobnione warzywa dodaj do kapusty. Przypraw do smaku i duś 5 minut.
Borowiki podsmaż na 2 łyżkach oliwy (około 10 minut). W żaroodpornym naczyniu ułóż kapustę duszoną z pomidorami, cebulą i papryką. Na tym połóż borowiki.
Ser zetrzyj. Tost pokrusz, wymieszaj z serem i resztą oliwy. Zagnieć kruszonkę. Posyp zapiekankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz 15-20 minut.
Zapiekanka z kapustą, pieczarkami i wędzonym kurczakiem
Składniki
główka młodej kapusty
20 dag pieczarek
1 cebula
20 dag wędzonego fileta kurczaka
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka musztardy
10 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
natka pietruszki
tłuszcz do formy
Przygotowanie
Kapustę oczyść, opłucz, potnij na cząstki. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kapustę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść (ewentualnie opłucz) i wraz z wędzonym kurczakiem pokrój w kosteczkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Mieszając, podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Wymieszaj je z kurczakiem i rozłóż na kapuście. Pozostałe masło stop. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej mleko. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy połącz go z serem. Przypraw do smaku musztardą, solą i pieprzem. Składniki w formie polej przygotowanym sosem beszamelowym. Piecz około 25 minut w temperaturze 200°C. Posyp natką.