Zapiekanki z młodą kapustą. Wegetariańska i z wędzonym kurczakiem
Zapiekanka warzywna z kapustą i borowikami.
Fot. 123RF

Zapiekanki z młodą kapustą. Wegetariańska i z wędzonym kurczakiem

Zapiekanka warzywna z kapustą i borowikami to pyszne wegetariańskie danie idealne na obiad. Dla tych, którzy lubią dania z mięsem proponujemy zapiekankę z kapustą, pieczarkami i wędzonym kurczakiem.

Zapiekanka warzywna z kapustą i borowikami

102704692_l
Zapiekanka warzywna z kapustą i borowikami.
123RF

Składniki

  • 12 mrożonych (a w sezonie świeżych) średnich borowików (ew. podgrzybków)
  • 1 większa główka młodej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 pszenny tost
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2-3 dag sera typu parmezanu
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • cukier
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść, grubo pokrój. Rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż na niej kapustę, zakwaś ją octem. Przypraw solą, pieprzem, cukrem. Duś, aż lekko zmięknie.
  2. Paprykę i pomidory potnij na kawałki. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Grzyby rozmroź. Rozdrobnione warzywa dodaj do kapusty. Przypraw do smaku i duś 5 minut.
  3. Borowiki podsmaż na 2 łyżkach oliwy (około 10 minut). W żaroodpornym naczyniu ułóż kapustę duszoną z pomidorami, cebulą i papryką. Na tym połóż borowiki.
  4. Ser zetrzyj. Tost pokrusz, wymieszaj z serem i resztą oliwy. Zagnieć kruszonkę. Posyp zapiekankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz 15-20 minut.

Zapiekanka z kapustą, pieczarkami i wędzonym kurczakiem

94646803_m
Zapiekanka z kapustą, pieczarkami i wędzonym kurczakiem.
123RF

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 dag wędzonego fileta kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść, opłucz, potnij na cząstki. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kapustę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść (ewentualnie opłucz) i wraz z wędzonym kurczakiem pokrój w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Mieszając, podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Wymieszaj je z kurczakiem i rozłóż na kapuście. Pozostałe masło stop. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej mleko. Mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy połącz go z serem. Przypraw do smaku musztardą, solą i pieprzem. Składniki w formie polej przygotowanym sosem beszamelowym. Piecz około 25 minut w temperaturze 200°C. Posyp natką.

 

Czytaj więcej