Zapiekanka z kaszy gryczanej pod plastrami boczku.
Fot. 123RF
Obiady
Zapiekanka z kaszy gryczanej pod plastrami boczku. Przepis dla oszczędnych!
19.10.2021 08:18
Zapiekanka z kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulą, twarogiem przykryta plasterkami boczku. Zobacz nasz przepis!
Zapiekanka z kaszy gryczanej to idealny przepis dla oszczędnych. Składniki na to danie bez problemu dostaniesz w sklepie i nie wydasz fortuny. Wypróbuj koniecznie!
Lepszy smak kaszy gryczanej
Kasza gryczana będzie miała lekko orzechowy posmak, jeśli przed gotowaniem uprażysz ją na suchej patelni (1-2 minuty).
Zapiekanka z kaszy gryczanej pod plastrami boczku
Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 40 minut Kaloryczność: 1 sztuka ok. 560 kcal
Składniki na 4 porcje
1 szklanki kaszy gryczanej
2 i 1/2 szklanki bulionu
po 20 dag tłustego twarogu i pieczarek
1 cebula
4 jajka
8 plasterków boczku wędzonego
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie
Kaszę ugotuj w bulionie. Pieczarki oczyść, grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dołóż grzyby i smaż dalej, aż wyparuje prawie cały płyn.
Gotową kaszę przestudź, połącz z pieczarkami. Wbij jajka. Do masy domieszaj pokruszony twaróg. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i tymiankiem.
Formę posmaruj resztą oleju. Nałóż masę z kaszy. Wierzch zapiekanki przykryj plasterkami boczku. Piecz przez 40 minut w temp. 190 st.