Wyśmienite wegetariańskie i wegańskie dania z grilla. Doskonałe na obiad
Wegetariańskie szaszłyki z fetą, cukinią i pomidorkami doskonale smakują podane na obiad lub kolację
Fot. 123rf.com

Wyśmienite wegetariańskie i wegańskie dania z grilla. Doskonałe na obiad

Wegetariańskie i wegańskie dania z grilla kuszą smakiem i aromatem. Odpowiednio przyprawione warzywa i owoce z powodzeniem zastępują soczysta karkówkę nawet u wielbicieli mięsa. Jak przyprawiać i marynować warzywa na grilla? Sprawdź i wypróbuj nasze przepisy na na wegański miks warzywny z pieczarkami i grillowanego ananasa z miodem oraz wegetariańską sałatkę z grillowaną brzoskwinią i mozzarellą oraz szaszłyki z serem feta, cukiną i pomidorkami. 

Dania z grilla nie muszą być oparte na soczystej karkówce czy kiełbasce, by skradły nam serca i podniebienia. Wegetariański i wegański grill też może zachwycać smakiem i aromatem. Aby tak się stało, należy odpowiednio przygotować warzywa i owoce. 

Jak przyprawiać warzywa na grilla?

Podstawą wegetariańskich i wegańskich dań z grilla są warzywa Ponieważ grillowanie to specyficzny sposób przygotowywania jedzenia, warto zadbać o odpowiednie przyprawienie i zamarynowanie warzyw, by miały doskonały smak i aromat.

Czy warzywa na grilla można marynować?

Tak, ale e zawsze zda to oczekiwane rezultaty. Twarde warzywa, takie jak ziemniaki czy marchewka, potrzebują wielu godzin, by wchłonąć marynatę. Oznacza to, że musiałyby w niej leżeć nawet 12 godzin. Nieco bardziej miękkie warzywa, jak papryka czy szparagi, należy marynować kilka godzin, ale ze względu na ich strukturę nie ma możliwości, by marynata równomiernie się rozprowadziła. Najbardziej skuteczne będzie marynowanie warzyw miękkich, np. cukinii, bakłażana czy pieczarek. Są bardzo chłonne, więc wystarczy, że poleżą w przyprawach ok. 30 minut przed grillowaniem. 

A jakie przyprawy najlepiej pasują do grillowanych warzyw?

Bakłażana obowiązkowo przyprawiamy słodką i pikantną papryką. Możemy tez dodać tymianek, oregano i sól. Kukurydza najlepiej smakuje z masłem, solą morską, natką pietruszki, a jeśli chcesz ją przygotować w pikantnej wersji, dodaj chilli. Do papryki warto dodać siekany koperek i świeżą bazylię. Ziemniaków, jak już wspominaliśmy, nie ma sensu przyprawić przed grillowaniem. Do już gotowych dodaj sól i masło czosnkowe. Cukinia świetnie komponuje się z oliwą, czosnkiem i mieloną papryką, a cebula z sosem barbecue. 

Wegetariańskie szaszłyki z fetą, cukinią i pomidorkami

131856309_m
Wegetariańskie szaszłyki z fetą, cukinią i pomidorkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 30 dag sera feta
  • 12 małych pomidorków
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • chili w proszku
  • suszone zioła: rozmaryn, tymianek, bazylia
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój wzdłuż na 12 cieniutkich plasterków. Plasterki cukinii włóż na 1-2 min. do wrzątku. Ostrożnie wyjmij i wysusz na kuchennej ściereczce. Potem przełóż je do miseczki. Pomidorki umyj, dodaj do cukinii.
  2. Oliwę wymieszaj z octem. Przypraw suszonymi ziołami. Dodaj sporą szczyptę chili oraz sól i kolorowy pieprz (do smaku).
  3. Składniki w miseczce polej marynatą. Przykryj folią spożywczą i wstaw na 30-40 minut do lodówki. Fetę pokrój na 12 kostek.
  4. Każdą kostkę sera owiń plasterkiem cukinii, a następnie nabij na przemian z pomidorkami na długie drewniane patyczki. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie. Opiekaj 7-10 minut, często obracając i smarując pozostałą w miseczce marynatą.

Nasza rada:

Feta jest dosyć słona, dlatego do marynaty dodaj niewiele soli (lub ją pomiń). Jeśli przesadzisz z solą, danie będzie niesmaczne.

Wegetariańska sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i mozzarellą

142338071_m
Wegetariańska sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i mozzarellą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 3 brzoskwinie (albo 6 moreli)
  • 3 duże kulki mozzarelli
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów
  • 1 op. rukoli
  • 4 łyżki oliwy
  • po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę opłucz, listki dobrze osusz. Brzoskwinie umyj, rozetnij wyjmij pestki. Jeśli nie lubisz twardej skórki, wcześniej brzoskwinie nakłuj widelcem w kilku miejscach. Włóż do wrzątku na 1-2 minuty, wyjmij, obierz.
  2. Połówki brzoskwiń cienko posmaruj olejem. Oprósz suszonym tymiankiem. Ułóż na rozgrzanym ruszcie przeciętą stroną do dołu. Grilluj 5-6 minut. W połowie czasu opiekania przewróć na drugą stronę.
  3. Orzechy grubo posiekaj. Miód utrzyj z octem jabłkowym. Dodaj sól i pieprz (do smaku). Cienkim strumieniem dolej oliwę. Ubij trzepaczką sos winegret.
  4. Mozzarellę osącz z zalewy, porwij na kawałeczki. Na talerzach rozłóż listki rukoli oraz grillowane brzoskwinie. Obłóż kawałkami sera. Posyp orzechami i skrop sosem.

Nasza rada:

Chcesz błyskawicznie przygotować sos winegret? Wszystkie składniki sosu umieść w słoiku. Zakręć go i energicznie potrząsaj przez chwilę.

Wegański ananas w miodzie z grilla

184898538_m
Wegański ananas w miodzie z grilla
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 ananas
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z limonki albo cytryny
  • 2-3 łyżki mocnego alkoholu (np. rumu albo czystej wódki)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • olej do rusztu

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wlej miód, sok z limonki, oraz alkohol. Dodaj imbir i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Ananas oczyść, odetnij plasterek od spodu i zetnij górę z liśćmi. Ustaw owoc pionowo i obierz go, odcinając paski skóry (z góry do dołu). Rozetnij, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój na cząstki. Posmaruj je marynatą. Włóż do miseczki, przykryj folią i wstaw na około 30 minut do lodówki.
  3. Ruszt posmaruj cienko olejem. Mocno rozgrzej. Połóż na nim zamarynowane cząstki ananasa. Grilluj je po 3-4 minuty z każdej strony, aż zaczną pojawiać się na cząstkach ananasa ciemne ślady rusztu. Od czasu do czasu delikatnie przewracaj ananasa łopatką.
  4. Podawaj na deser z dodatkiem np. bitej śmietany albo lodów waniliowych.

Nasza rada:

Jeśli miód się skrystalizował, łatwo przywrócisz go do stanu płynnego. Słoiczek z miodem wstaw do garnka z wodą i lekko podgrzej.

Wegański grillowany miks warzywny z pieczarkami

56946920_m
Wegański grillowany miks warzywny z pieczarkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 2 cukinie, kolby kukurydzy i papryki
  • po 1 pęczku dymek i marchewek
  • 8 pieczarek
  • 4 pomidory
  • po 3 gałązki bazylii, rozmarynu i oregano
  • 2/3 szklanki oleju sól
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, pozostawiając trochę natki na końcach. Ugotuj w posolonej wodzie. Kukurydzę ugotuj do miękkości w posolonym wrzątku (10-15 minut). Ugotowane składniki wyjmij, kukurydzę pokrój na kawałki.
  2. Cukinię i pieczarki oczyść, pokrój w plastry. Papryki oczyść i potnij na kawałki. Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Dymki oczyść. Zioła opłucz, posiekaj. Wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny.
  3. Marynatą polej wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Dobrze wymieszaj. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  4. Grill mocno rozgrzej. Warzywa (oprócz pomidorów) rozłóż na tackach do grillowania. Postaw na ruszcie i opiekaj 5-7 minut. Na 1-2 minuty przed końcem pieczenia dołóż cząstki pomidorów. Wszystkie składniki oprósz solą oraz pieprzem.

Nasza rada:

Gotując kolby kukurydzy, uważaj by nie przekraczać czasu, bo kukurydza stwardnieje. Najlepiej często sprawdzaj miękkość widelcem.

 

Czytaj więcej