Wyśmienita pieczeń rzymska nadziewana jajkiem na dwa sposoby. Doskonała na świąteczny lub niedzielny obiad
Pieczeń rzymska opleciona ciastem jest pyszna i efektowna
Fot. 123rf.com

Wyśmienita pieczeń rzymska nadziewana jajkiem na dwa sposoby. Doskonała na świąteczny lub niedzielny obiad

Pieczeń rzymska z jajkiem doskonale sprawdzi się podana na gorąco na wielkanocny obiad. To, co zostanie, możesz pokroić na plastry i podawać na zimno jako przystawkę lub na kanapkę. Czym jest pieczeń rzymska i jak ją zrobić? Wypróbuj nasze przepisy na pyszną i efektowną pieczeń rzymską oplataną ciastem oraz pieczeń rzymską w kulkach.

Pieczeń rzymska nadziewana jajkiem to jedno z coraz popularniejszych dań na Wielkanoc. Jest smacznym połączeniem mięsa mielonego i jajek, a do tego - odpowiednio przygotowana i podana - wygląda bardzo efektownie.

Pieczeń rzymska - co to takiego?

Pieczeń rzymska to odmiana popularnych klopsów, czyli pieczonych kulek z masy mięsa mielonego, które w zależności od techniki wykonania dzieli się w kuchni polskiej na klopsy pieczone lub nadziewane.

Z kolei pieczenią rzymską nazywamy duży, podłużny klops o długości ok. 30 cm i szerokości 8-10 cm. Najczęściej obtacza się go w panierce z bułki tartej. Czasami pieczeń rzymska jest nadziewana, głównie jajkiem ugotowanym na twardo. W takiej postaci często jest przygotowywana na Wielkanoc. Po usmażeniu lub upieczeniu pieczeń rzymska jest krojona w plastry i podawana na gorąco lub na zimno.

Pieczeń rzymska podawana na ciepło świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką wiosenną lub buraczkami na ciepło, natomiast gdy podajemy ją na zimno, warto ją łączyć z sosem tatarskim i posypać świeżymi ziołami. 

Pieczeń rzymska opleciona ciastem

37627299_m
Pieczeń rzymska opleciona ciastem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 op. ciasta (kruche, drożdżowe)
  • 7 jajek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 kg mięsa mielonego
  • bułka tarta 
  • przyprawa do mielonego
  • sól, pieprz 
  • zioła

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto pokrój na długie wąskie trójkąty. Wyłóż nimi formę do baby z kominem, tak by węższe końce zwisały. Ugotuj na twardo 6 jajek. Mięso wyrób z ostatnim jajkiem, posiekaną cebulą i 2-3 łyżkami bułki tartej. Dopraw ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do mielonego.
  2. Formę napełnij połową mięsa. Ułóż jajka i resztę mięsa. Przykryj paskami ciasta. Piecz 60 min w 180°C.

Pieczeń rzymska w kulkach

112455795_m
Pieczeń rzymska w kulkach 
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 8 jajek 
  • czerstwa kajzerka
  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • cebula
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • mielony imbir
  • świeże zioła 
  • sos tatarski

Sposób przygotowania:

  1. 6 jajek wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz. Kajzerkę namocz, odciśnij. Połącz w misce z mięsem mielonym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i poszatkowaną cebulę. Na koniec do masy wbij jedno jajko.
  2. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz szczyptą mielonego imbiru. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Ostatnie jajko rozkłóć.
  3. Ugotowane jajka oblepiaj dokładnie masą mięsną. Zanurzaj w rozmąconym jajku, panieruj w bułce tartej i smaż, często obracając, 10-15 minut. Osącz je z tłuszczu. Podawaj z sosem tatarskim i świeżymi ziołami.

Czytaj więcej