Pieczeń rzymska opleciona ciastem jest pyszna i efektowna
Fot. 123rf.com
Obiady
Wyśmienita pieczeń rzymska nadziewana jajkiem na dwa sposoby. Doskonała na świąteczny lub niedzielny obiad
08.02.2022 11:25
Pieczeń rzymska z jajkiem doskonale sprawdzi się podana na gorąco na wielkanocny obiad. To, co zostanie, możesz pokroić na plastry i podawać na zimno jako przystawkę lub na kanapkę. Czym jest pieczeń rzymska i jak ją zrobić? Wypróbuj nasze przepisy na pyszną i efektowną pieczeń rzymską oplataną ciastem oraz pieczeń rzymską w kulkach.
Pieczeń rzymska nadziewana jajkiem to jedno z coraz popularniejszych dań na Wielkanoc. Jest smacznym połączeniem mięsa mielonego i jajek, a do tego - odpowiednio przygotowana i podana - wygląda bardzo efektownie.
Pieczeń rzymska - co to takiego?
Pieczeń rzymska to odmiana popularnych klopsów, czyli pieczonych kulek z masy mięsa mielonego, które w zależności od techniki wykonania dzieli się w kuchni polskiej na klopsy pieczone lub nadziewane.
Z kolei pieczenią rzymską nazywamy duży, podłużny klops o długości ok. 30 cm i szerokości 8-10 cm. Najczęściej obtacza się go w panierce z bułki tartej. Czasami pieczeń rzymska jest nadziewana, głównie jajkiem ugotowanym na twardo. W takiej postaci często jest przygotowywana na Wielkanoc. Po usmażeniu lub upieczeniu pieczeń rzymska jest krojona w plastry i podawana na gorąco lub na zimno.
Pieczeń rzymska podawana na ciepło świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką wiosenną lub buraczkami na ciepło, natomiast gdy podajemy ją na zimno, warto ją łączyć z sosem tatarskim i posypać świeżymi ziołami.
Pieczeń rzymska opleciona ciastem
Składniki:
1 op. ciasta (kruche, drożdżowe)
7 jajek
cebula
ząbek czosnku
1 kg mięsa mielonego
bułka tarta
przyprawa do mielonego
sól, pieprz
zioła
Sposób przygotowania:
Ciasto pokrój na długie wąskie trójkąty. Wyłóż nimi formę do baby z kominem, tak by węższe końce zwisały. Ugotuj na twardo 6 jajek. Mięso wyrób z ostatnim jajkiem, posiekaną cebulą i 2-3 łyżkami bułki tartej. Dopraw ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do mielonego.
Formę napełnij połową mięsa. Ułóż jajka i resztę mięsa. Przykryj paskami ciasta. Piecz 60 min w 180°C.
Pieczeń rzymska w kulkach
Składniki:
8 jajek
czerstwa kajzerka
1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
1-2 ząbki czosnku
cebula
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
mielony imbir
świeże zioła
sos tatarski
Sposób przygotowania:
6 jajek wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz. Kajzerkę namocz, odciśnij. Połącz w misce z mięsem mielonym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i poszatkowaną cebulę. Na koniec do masy wbij jedno jajko.
Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz szczyptą mielonego imbiru. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Ostatnie jajko rozkłóć.
Ugotowane jajka oblepiaj dokładnie masą mięsną. Zanurzaj w rozmąconym jajku, panieruj w bułce tartej i smaż, często obracając, 10-15 minut. Osącz je z tłuszczu. Podawaj z sosem tatarskim i świeżymi ziołami.