Pieczeń rzymska z jajkiem owinięta boczkiem. Przepis na pyszny, nadziewany klops
29.10.2021 18:13
Klops z mielonego mięsa owinięty chrupiącym boczkiem, koniecznie z jajkiem, jak za dawnych lat. Kultowe danie z czasów dzieciństwa. Sprawdź koniecznie ten przepis.
Mięso mielone takim wydaniu nigdy się nie znudzi! Zawsze świetnie smakuje i apetycznie wygląda. Pieczeń rzymską możesz serwować na codzienne obiady i rodzinne uroczystości. Wypróbuj nasz przepis.
Pieczeń rzymska, czyli klops
Pieczeń z mięsa mielonego, zwana rzymską lub klopsem, dawniej pojawiała się w polskich domach dużo częściej. Dziś to trochę zapomniana potrawa. Ale tak naprawdę ma same zalety: jest tania i łatwa do zrobienia. Dobrze smakuje do obiadu na ciepło i na zimno na kanapkach. Raz upieczona będzie bazą na dania na kilka dni. Można do niej dodawać ulubione przyprawy i warzywa, tworząc własne wersje.
Pieczeń rzymska z jajkiem owinięta boczkiem
Liczba porcji: 6 porcji Czas przygotowania: ok. 30 minut ok. 75 minut Kaloryczność: 560 kcal
Składniki
80 dag mieszanego mielonego mięsa
2 kromki czerstwego chleba tostowego (albo 1 mała kajzerka)
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki ostrej musztardy
7 jajek
10–12 plasterków chudego boczku wędzonego
sól
pieprz
olej (do formy)
Przygotowanie
Odłóż 1 jajko, pozostałe gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Potem wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Odłóż do wystudzenia. Tosty namocz w zimnej wodzie.
Mięso włóż do miseczki. Dodaj jajko. Czosnek i szalotkę obierz, pokrój. Natkę posiekaj. Składniki dołóż do mięsa. Dodaj odciśnięte tosty, musztardę, sól i pieprz (do smaku).
Mięsną masę starannie wyrób. Uformuj z niej gruby prostokątny placek. Na środku ułóż jajka – jedno za drugim. Następnie placek zwiń, formując owalną pieczeń.
Klops przełóż do formy posmarowanej olejem. Na wierzchu ułóż plasterki boczku, tak by lekko zachodziły na siebie. Mięso piecz 75 minut w temp. 175ºC. Udekoruj.