Pieczeń rzymska z jajkiem owinięta boczkiem. Przepis na pyszny, nadziewany klops
Pieczeń rzymska z jajkiem owinięta boczkiem.
Fot. 123RF

Pieczeń rzymska z jajkiem owinięta boczkiem. Przepis na pyszny, nadziewany klops

Klops z mielonego mięsa owinięty chrupiącym boczkiem, koniecznie z jajkiem, jak za dawnych lat. Kultowe danie z czasów dzieciństwa. Sprawdź koniecznie ten przepis.

Mięso mielone takim wydaniu nigdy się nie znudzi! Zawsze świetnie smakuje i apetycznie wygląda. Pieczeń rzymską możesz serwować na codzienne obiady i rodzinne uroczystości. Wypróbuj nasz przepis.

Pieczeń rzymska, czyli klops

Pieczeń z mięsa mielonego, zwana rzymską lub klopsem, dawniej pojawiała się w polskich domach dużo częściej. Dziś to trochę zapomniana potrawa. Ale tak naprawdę ma same zalety: jest tania i łatwa do zrobienia. Dobrze smakuje do obiadu na ciepło i na zimno na kanapkach. Raz upieczona będzie bazą na dania na kilka dni. Można do niej dodawać ulubione przyprawy i warzywa, tworząc własne wersje.

Pieczeń rzymska z jajkiem owinięta boczkiem

96946063_m
Pieczeń rzymska z jajkiem owinięta boczkiem.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: ok. 30 minut ok. 75 minut
Kaloryczność: 560 kcal

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 kromki czerstwego chleba tostowego (albo 1 mała kajzerka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 7 jajek
  • 10–12 plasterków chudego boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • olej (do formy)

Przygotowanie

  1. Odłóż 1 jajko, pozostałe gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Potem wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Odłóż do wystudzenia. Tosty namocz w zimnej wodzie.
  2. Mięso włóż do miseczki. Dodaj jajko. Czosnek i szalotkę obierz, pokrój. Natkę posiekaj. Składniki dołóż do mięsa. Dodaj odciśnięte tosty, musztardę, sól i pieprz (do smaku).
  3. Mięsną masę starannie wyrób. Uformuj z niej gruby prostokątny placek. Na środku ułóż jajka – jedno za drugim. Następnie placek zwiń, formując owalną pieczeń.
  4. Klops przełóż do formy posmarowanej olejem. Na wierzchu ułóż plasterki boczku, tak by lekko zachodziły na siebie. Mięso piecz 75 minut w temp. 175ºC. Udekoruj.

 

Czytaj więcej