Warzywa sprawdzają się nie tylko w sałatkach, coraz popularniejsze są słodkie wypieki z ich dodatkiem. A jak apetycznie się prezentują! Naszą propozycją tego ciekawego połączenia jest wuzetka ze szpinakiem. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Szpinak to zmora wielu osób, chociaż warto go jeść ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Pyszna wuzetka z delikatnym, śmietanowym kremem to doskonały sposób na przemycenie szpinaku do codziennego menu. Wypróbuj nasz oryginalny przepis.
Szpinak jest naprawdę wartościowy dla naszego zdrowia, choć nie każdy przepada za jego smakiem. To warzywo jest źródłem wielu witamin: witaminy A i C, witaminy K, ale też składników mineralnych: magnezu, manganu oraz wapnia, które wspierają prawidłową strukturę kości. Na pracę serca zaś wpływają zawarte w nim potas, selen, foliany oraz witamina B6. Wszystkie te związki oddziałują bardzo korzystnie na układ krążenia. Największa zaleta szpinaku to duża zawartość żelaza potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek.
Składniki
Ciasto:
Krem:
Przygotowanie