Pyszne wołowe steki w wyjątkowym wydaniu: z owocową nutą i w sosie grzybowym
Elżbieta Bożek
23.04.2021 10:50
Steki z owocową nutą i wołowe roladki w sosie grzybowym to dwa pomysły na obiad, których musisz spróbować. Smakują obłędnie.
Wołowe roladki w sosie grzybowym
Składniki na 4 porcje:
Mięso:
4 plastry wołowiny zrazówki, po ok. 15 dag każdy
15 dag boczku wędzonego w kawałku
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka rozmarynu
szczypta mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
olej
Sos:
5 dag suszonych grzybów
15 dag małych pieczarek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso rozbij. Boczek pokrój na paseczki. Musztardę wymieszaj z przyprawami i posmaruj nią kotlety. Na każdym połóż kilka paseczków boczku i po łyżce kukurydzy. Zawiń zrazy, obwiąż nitką bawełnianą i obsmaż na oleju.
Suszone grzyby zalej 1 szklanki wrzątku na 20 min. Wyjmij z zalewy i pokrój na kawałki. Pieczarki pokrój i podsmaż na maśle, po chwili dodaj grzyby. Podsmażaj 5 minut. Zalej zalewą grzybową, wrzuć pokrojony czosnek i duś przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Rolki przełóż do brytfanki posmarowanej cienko olejem, zalej sosem. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj w 170 st. przez 20 minut. Podawaj np. z bagietką, posypane natką.
Gotowe zrazy możesz zamrozić, najlepiej każdy w osobnym, ściśle zamkniętym, woreczku foliowym. Odgrzej je w gorącym sosie.
Steki z owocową nutką
Składniki na 4 porcje:
Mięso:
4 steki z wołowiny
2 łyżki gęstego octu balsamicznego lub 4 łyżki sosu worcestershire
1 łyżeczka octu winnego
2–3 gałązki świeżego majeranku
2 ząbki czosnku
sól
2 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
olej
Sos:
1 jabłko
1 dojrzałe mango
1 soczysta gruszka
1 łyżka masła
szczypta mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mięso: steki umyj i osusz. Lekko je rozbij, np. trzonkiem noża. Ocet balsamiczny wymieszaj z octem winnym, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sporą szczyptą soli. Marynatą dokładnie posmaruj mięso z obu stron i odłóż na godzinę lub na całą noc do lodówki.
Sos: owoce umyj, obierz i oczyść. Pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię i upraż z imbirem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksuj je i przetrzyj przez sitko. Mocno podgrzej, ciągle mieszając, by sos się zredukował. Zdejmij z ognia i doda masło. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i zrumień na łyżce średnio rozgrzanego oleju. Przełóż na talerzyk.
Na tym samym oleju obsmaż mięso – po minucie z każdej strony. Przełóż do garnka, podlej 4 łyżkami wody i 2 łyżkami sosu. Włóż majeranek. Duś do miękkości. Polej sosem, posyp czosnkiem i pieprzem.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.