Pyszne wołowe steki w wyjątkowym wydaniu: z owocową nutą i w sosie grzybowym
Stek wołowy z owocowym musem.
Fot. 123RF

Pyszne wołowe steki w wyjątkowym wydaniu: z owocową nutą i w sosie grzybowym

Steki z owocową nutą i wołowe roladki w sosie grzybowym to dwa pomysły na obiad, których musisz spróbować. Smakują obłędnie.

Wołowe roladki w sosie grzybowym

Składniki na 4 porcje:

Mięso:

  • 4 plastry wołowiny zrazówki, po ok. 15 dag każdy
  • 15 dag boczku wędzonego w kawałku
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • olej

Sos:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 15 dag małych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso rozbij. Boczek pokrój na paseczki. Musztardę wymieszaj z przyprawami i posmaruj nią kotlety. Na każdym połóż kilka paseczków boczku i po łyżce kukurydzy.
    Zawiń zrazy, obwiąż nitką bawełnianą i obsmaż na oleju.
  2. Suszone grzyby zalej 1 szklanki wrzątku na 20 min. Wyjmij z zalewy i pokrój na kawałki.
    Pieczarki pokrój i podsmaż na maśle, po chwili dodaj grzyby. Podsmażaj 5 minut. Zalej zalewą grzybową, wrzuć pokrojony czosnek i duś przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Rolki przełóż do brytfanki posmarowanej cienko olejem, zalej sosem. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj w 170 st. przez 20 minut.  Podawaj np. z bagietką, posypane natką.
  3. Gotowe zrazy możesz zamrozić, najlepiej każdy w osobnym, ściśle zamkniętym, woreczku foliowym. Odgrzej je w gorącym sosie.
rolki
Wołowe rolki grzybowe.
123RF

Steki z owocową nutką

Składniki na 4 porcje:

Mięso:

  • 4 steki z wołowiny
  • 2 łyżki gęstego octu balsamicznego lub 4 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2–3 gałązki świeżego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
  • olej

Sos:

  • 1 jabłko
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 soczysta gruszka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Mięso: steki umyj i osusz. Lekko je rozbij, np. trzonkiem noża. Ocet balsamiczny wymieszaj z octem winnym, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sporą
    szczyptą soli. Marynatą dokładnie posmaruj mięso z obu stron i odłóż na godzinę lub na całą noc do lodówki.
  2. Sos: owoce umyj, obierz i oczyść. Pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię i upraż z imbirem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksuj je i przetrzyj przez sitko. Mocno podgrzej, ciągle mieszając, by sos się zredukował. Zdejmij z ognia i doda masło. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i zrumień na łyżce średnio rozgrzanego oleju. Przełóż na talerzyk.
  3. Na tym samym oleju obsmaż mięso – po minucie z każdej strony. Przełóż do garnka, podlej 4 łyżkami wody i 2 łyżkami sosu. Włóż majeranek. Duś do miękkości. Polej sosem, posyp czosnkiem i pieprzem.
steki
Steki z owocową nutką.
123RF

 

Czytaj więcej