Wołowina ossobuco duszona w kawałku w pomidorowej passacie i winie z warzywami pachnąca aromatycznymi ziołami. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz nasz przepis na wołowinę we włoskim stylu!
Ossobuco (dosłownie oznacza kość z dziurą) to mięsne danie kuchni włoskiej, które tradycyjnie przygotowuje się z giczy cielęcej. Można ją również przygotować z wołowiny – jak w naszym przepisie. Tak przyrządzona wołowina pięknie pachnie rozmarynem, szałwią i czosnkiem. Mięso jest miękkie i wręcz rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje, z pewnością będzie chciał zrobić ją ponownie. Zatem do dzieła!
Włosi znają idealny sposób na to, aby duszone mięso było miękkie. W Lombardii bardzo popularna jest potrawa zwana ossobuco. Tradycyjnie przygotowuje się ją z giczy cielęcej, ale tę samą metodę można wykorzystać, przyrządzając wołowinę.
Sposób na mięciutkie mięso polega na tym, aby wstępnie obsmażyć je, a potem dusić je w winie i passacie pomidorowej. Jako dodatek serwuje się do potrawy gotowany na sypko ryż zabarwiony szafranem lub puree ziemniaczane.
Liczba porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 200 minut
Składniki
Przygotowanie