Wołowina duszona po włosku w stylu ossobuco. Niezwykle aromatyczne danie!
Wołowina duszona po włosku.
Fot. 123RF

Wołowina duszona po włosku w stylu ossobuco. Niezwykle aromatyczne danie!

Wołowina ossobuco duszona w kawałku w pomidorowej passacie i winie z warzywami pachnąca aromatycznymi ziołami. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz nasz przepis na wołowinę we włoskim stylu!

Ossobuco (dosłownie oznacza kość z dziurą) to mięsne danie kuchni włoskiej, które tradycyjnie przygotowuje się z giczy cielęcej. Można ją również przygotować z wołowiny – jak w naszym przepisie. Tak przyrządzona wołowina pięknie pachnie rozmarynem, szałwią i czosnkiem. Mięso jest miękkie i wręcz rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje, z pewnością będzie chciał zrobić ją ponownie. Zatem do dzieła!

Jak zrobić wołowinę duszoną, aby była miękka?

Włosi znają idealny sposób na to, aby duszone mięso było miękkie. W Lombardii bardzo popularna jest potrawa zwana ossobuco. Tradycyjnie przygotowuje się ją z giczy cielęcej, ale tę samą metodę można wykorzystać, przyrządzając wołowinę. 

Sposób na mięciutkie mięso polega na tym, aby wstępnie obsmażyć je, a potem dusić je w winie i passacie pomidorowej. Jako dodatek serwuje się do potrawy gotowany na sypko ryż zabarwiony szafranem lub puree ziemniaczane. 

Przepis na wołowinę duszoną po włosku w stylu ossobuco

133586044_m
Wołowina duszona po włosku.
123RF

Liczba porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 200 minut

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny
  • wino 
  • bulion
  • po 2 marchewki i cebule
  • czosnek
  • seler naciowy 
  • 1/2 fenkułu
  • zioła
  • oliwa
  • 1 szklanki passaty 
  • 4 suszone grzyby
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. W rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy. Obsmaż wołowinę (np. karkówkę). Pokrój na kawałki oczyszczone marchewki, cebule, 2 łodygi selera naciowego i 1/2 bulwy fenkułu. Posiekaj 3 ząbki czosnku. Przygotowane warzywa dodaj do mięsa. Smaż, aż się skarmelizują.
  2. Uważaj przy tym, aby nie przypalić mięsa. Dolej szklankę wina (czerwonego wytrawnego typu chianti) oraz passatę pomidorową. Dodaj 3 gałązki rozmarynu, 1/2 pęczka szałwii, suszone grzyby oraz sól i pieprz do smaku. Ogrzewaj 10 min, aż wino odparuje.
  3. Wlej 1,5 l  bulionu (wołowego lub warzywnego). Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień. Duś mięso ok. 3 godzin. Co jakiś czas obracaj. Powstały sos wykorzystaj do innego dania.

 

Czytaj więcej