Zupę czosnkową z szaszłykiem można też przygotować w wersji dla osób cierpiących na anemię
Fot. 123rf.com
Obiady
Letnie zupy z mięsnym dodatkiem. 2 przepisy, które możesz też zrobić w zdrowszej wersji
08.06.2022 11:03
Letnie zupy są lekkie i zarazem sycące. Do ich przygotowania możemy wykorzystać młode warzywa i chude mięso z kurczaka lub indyka. Aby były jeszcze zdrowsze, można zmienić niektóre składniki lub dodać inne. Co dodać do zupy dla osób z anemią i uczulonych na gluten? Wypróbuj nasze przepisy na zupę czosnkową z szaszłykami oraz zupę jarzynową z kurczakiem.
Pełne różnych smaków, proste w przygotowaniu i najesz się nimi do syta, nie obciążając żołądka. Sprawdzą się zawsze, gdy brak pomysłu na obiad.
Jak gotować zupę, by była zdrowsza?
Dla osób cierpiących na niedokrwistość, do zupy warto dodać posiekaną natkę pietruszki. Zawiera ona sporo witaminy C, która ułatwi wchłanianie żelaza. By zwiększyć ilość tego pierwiastka, możesz posypać zupę zamiast grzankami pestkami dyni lub słonecznika. Wcześniej możesz je lekko uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Jeśli zupę będą jadły osoby uczulone na gluten, zastąp pszenny makaron ryżowym, kukurydzianym albo gryczanym. Ciekawą alternatywą są makarony wzbogacane ziarnem quinoa, a także makarony ze strączków: grochowy albo z soczewicy. Te dwa ostanie dostarczą dodatkowo sporo białka oraz błonnika.
Zupa czosnkowa z szaszłykiem z indyka
Składniki:
4 ziemniaki
6 szklanek bulionu
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
1 brokuł
40 dag fileta z indyka
ziołowa przyprawa do drobiu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz;
Dodatkowo:
grzanki
Sposób przygotowania:
Filet rozetnij na 2 płaty, rozbij. Przypraw. Zwiń. Rulony potnij w plasterki. Na 4 długie wykałaczki nabijaj po kilka ślimaczków. Piecz 20 minut w 180ºC.
Czosnek i brokuł opłucz, pokrój. Ziemniaki obierz, umyj, potnij. W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej warzywa (trochę czosnku zostaw). Zalej je bulionem. Gotuj 25 minut.
Zmiksuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek. Posyp resztą czosnku i grzankami. Podawaj z szaszłykami.
Zupa jarzynowa z kurczakiem
Składniki:
40 dag filetów z kurczaka
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
1 szklanka zielonego groszku
suszone oregano i bazylia
10 dag makaronu nitki
oliwa
sól
Sposób przygotowania:
Filety zalej w garnku 2 l wody. Zagotuj, zbierając pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Marchewki i ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 3 łyżkach oliwy. Dołóż ziemniaki oraz marchewki.
Warzywa smaż razem chwilę. Przełóż do garnka z mięsem. Posól. Gotuj 25 minut. Dołóż groszek i makaron. Zupę przypraw ziołami. Gotuj jeszcze 10 min. Mięso wyjmij, rozdrobnij, ponownie włóż do zupy.