Pyszna i sycąca. Przygotuj grecką zupę cytrynową z kurczakiem
Edyta Maluta-Gęsior
12.04.2021 21:00
Grecka zupa cytrynowa to atrakcyjna odmiana w codziennym menu, w dodatku pyszna i zdrowa. Dodatek kurczaka sprawia, że jest doskonałym źródłem białka. Ugotuj ją z nami!
Grecka zupa cytrynowa z kurczakiem
Kaloryczność: 242 kcal Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 6-7
Składniki:
6-7 szklanek wywaru z kurczaka
1/2 szklanki drobniutkiego makaronu w kształcie ryżu
3 jajka sok z dwóch cytryn
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka plasterków cytryny do przybrania
2 ugotowane udka kurczaka
sól
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w wywarze z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy będzie ugotowany, zacznij ubijać jajka dodając do nich łyżkę zimnej wody i po łyżeczce soku z cytryny.
Ucierając dalej powoli dolewaj do jajek łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną.
Następnie powstałą mieszankę wlej do wywaru z makaronem. Zupę zdejmij z ognia, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Zupę podaj zaraz po przygotowaniu – przybraną plasterkami cytryny i z kawałeczkami mięsa z kurczaka.
Na kanale nietylkopasta.pl również znajdziecie ciekawy przepis na zupę cytrynową! Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów.