Pyszna i sycąca. Przygotuj grecką zupę cytrynową z kurczakiem
Fot. 123RF

Pyszna i sycąca. Przygotuj grecką zupę cytrynową z kurczakiem

Grecka zupa cytrynowa to atrakcyjna odmiana w codziennym menu, w dodatku pyszna i zdrowa. Dodatek kurczaka sprawia, że jest doskonałym źródłem białka. Ugotuj ją z nami!

Grecka zupa cytrynowa z kurczakiem

Kaloryczność: 242 kcal
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 6-7

Składniki:

  • 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu w kształcie ryżu
  • 3 jajka sok z dwóch cytryn
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka plasterków cytryny do przybrania
  • 2 ugotowane udka kurczaka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w wywarze z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Gdy będzie ugotowany, zacznij ubijać jajka dodając do nich łyżkę zimnej wody i po łyżeczce soku z cytryny.
  3. Ucierając dalej powoli dolewaj do jajek łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną.
  4. Następnie powstałą mieszankę wlej do wywaru z makaronem. Zupę zdejmij z ognia, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  5. Zupę podaj zaraz po przygotowaniu – przybraną plasterkami cytryny i z kawałeczkami mięsa z kurczaka.

Na kanale nietylkopasta.pl również znajdziecie ciekawy przepis na zupę cytrynową! Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów.

 

Czytaj więcej