Wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą - prosty i szybki przepis na tradycyjne danie
Kulebiak z kiszoną kapustą to tradycyjne wigilijne danie na Lubelszczyźnie
Fot. 123rf.com

Wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą - prosty i szybki przepis na tradycyjne danie

Oryginalny wigilijny kulebiak przygotowuje się z ręcznie wykonanego ciasta drożdżowego lub półkruchego. Jeśli jednak nie masz aż tyle czasu na gotowanie, możesz sobie ułatwić wykonanie tego dania. Skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego, a samodzielnie przygotuj tylko farsz według naszego przepisu. Gwarantujemy, że kulebiak wyjdzie wyśmienity!

Choć kulebiak kojarzy nam się przede wszystkim z tradycyjną, polską Wigilią, to oryginalnie jest to potrawa kuchni rosyjskiej. Kulebiak to duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tego specjału, przypuszcza się, że nazwa „kulebiak” wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.

Oryginalny starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem: z kaszy gryczanej, kapusty, jajek na twardo oraz gotowanych ryb.

W Polsce kulebiak jest tradycyjną potrawą wigilijną w niektórych regionach. Przygotowuje się go wtedy w cieście drożdżowym lub półkruchym, a farsz stanowi kapusta lub kapusta i grzyby. W bardziej nowoczesnej wersji kulebiak przygotowuje się z ciasta francuskiego. Jest to też wygodna opcja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, ponieważ możemy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie. 

Wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą w cieście francuskim

158534579_m
Wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą w cieście francuskim
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłucz, namocz na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Posiekaj i zeszklij cebulę. Dodaj osączoną kapustę oraz ugotowane grzyby.
  2. Wlej szklankę wywaru z gotowania grzybów, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj 30 minut, dopraw solą i pieprzem. Odlej lub odparuj, ostudź. Kapustę z grzybami rozłóż na płacie ciasta, zwiń kulebiak.
  3. Piecz 30 minut w 210°C.

 

Czytaj więcej