Oryginalny wigilijny kulebiak przygotowuje się z ręcznie wykonanego ciasta drożdżowego lub półkruchego. Jeśli jednak nie masz aż tyle czasu na gotowanie, możesz sobie ułatwić wykonanie tego dania. Skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego, a samodzielnie przygotuj tylko farsz według naszego przepisu. Gwarantujemy, że kulebiak wyjdzie wyśmienity!
Choć kulebiak kojarzy nam się przede wszystkim z tradycyjną, polską Wigilią, to oryginalnie jest to potrawa kuchni rosyjskiej. Kulebiak to duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tego specjału, przypuszcza się, że nazwa „kulebiak” wywodzi się od niemieckiego słowa Kohlgeback, oznaczającego ciasto nadziewane kapustą.
Oryginalny starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem: z kaszy gryczanej, kapusty, jajek na twardo oraz gotowanych ryb.
W Polsce kulebiak jest tradycyjną potrawą wigilijną w niektórych regionach. Przygotowuje się go wtedy w cieście drożdżowym lub półkruchym, a farsz stanowi kapusta lub kapusta i grzyby. W bardziej nowoczesnej wersji kulebiak przygotowuje się z ciasta francuskiego. Jest to też wygodna opcja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, ponieważ możemy skorzystać z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie.
Składniki:
Sposób przygotowania: