Wielkanocne smakołyki dla najmłodszych – ulubione dania dzieci w świątecznej odsłonie
Małgorzata Pędziwiatr
01.03.2024 09:20
Zanim dzieci polubią smak świątecznego żurku czy białej kiełbasy, przygotujmy dania, które na pewno przypadną im do gustu. Jak to zrobić? Wystarczy ulubionym potrawom maluchów, takim jak pizza, spaghetti, owsianka czy kruche ciasteczka, nadać wielkanocną oprawę.
Małe dzieci niełatwo przekonać do tradycyjnych smaków, ale tym daniom nasi milusińscy na pewno się nie oprą. Oto przepisy na wielkanocną pizze, muffiny, spaghetti, kruche ciasteczka i owsiankę, dzięki którym dzieci z chęcią wezmą udział w świątecznej biesiadzie.
Wielkanocne muffiny dla dzieci: zające na trawie
Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
sok i skórka z 1 cytryny
Masa maślana i dekoracja
150 g masła
100 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
zielony barwnik w proszku
200 g białej masy cukrowej
30 g różowej masy cukrowej
cukrowe kwiaty do dekoracji
2 łyżki grubego cukru kryształu
cukrowe kwiatki lub inne ozdoby
Przygotowanie:
Mąkę, proszek i cukier wymieszać.
W innej misce połączyć jajo, mleko, olej, sok z cytryny i skórkę. Miksturę dodać do suchych składników i wymieszać.
Przełożyć do papilotek w formie na muffiny. Piec w 200°C przez 15-20 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Masło i mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać barwnik i mleko. Krem przecisnąć przez praskę do czosnku (nieużywaną!) na wierzch babeczek.
Z masy cukrowej uformować zadnie części zajączków oraz łapki i położyć na babeczkach. Małe kulki masy cukrowej obtoczyć w cukrze i zrobić z nich ogonki. Na trawie ułożyć po 2-3 cukrowe kwiatki.
UWAGA! Aby powstała elegancka trwa, krem maślany nie może być zbyt miękki podczas przeciskania przez praskę.
Wielkanocna pizza dla dzieci
Składniki:
Ciasto
300 g mąki
1,5 łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
ok. 150 ml ciepłej wody
Sos i przybranie
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g pomidorów z puszki
2 łyżeczki oregano
1 mozzarella
1/2 puszki kukurydzy
kilka pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
olej sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dosypać sól, cukier i wymieszać. Dodać drożdże, oliwę i powoli dolewać wodę. Potem zagnieść ciasto, podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Z każdej uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i zostawić w cieple na 40-50 minut.
Cebulę i czosnek obrać, umyć i posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej, dodać oregano i smażyć, od czasu do czasu mieszając, dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez 10-15 min. Ostudzić i zmiksować. Do warzyw możemy też dodać pokrojoną szynkę i pieczoną kiełbasę.
Pomidory i cukinię umyć i pokroić. Kukurydzę osączyć na sitku
Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Na nim rozpłaszczyć dużą kulę, formując brzeg pizzy (można też rozwałkować). Drugą kulę podzielić na 2 części i uformować z nich uszy. Zostawić na chwilę, by ciasto odpoczęło, a następnie posmarować sosem, pokruszyć ser i posypać pomidorami, cukinią i kukurydzą.
Piec 5-6 minut w 260°C. Wyjąć i od razu podać.
Wielkanocne spaghetti z kurczakami dla najmłodszych
Składniki:
350 g makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajo
2 cebule
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
1 ugotowana marchewka
kilka czarnych oliwek
2-3 plastry żółtego sera
świeży rozmaryn
2 łyżeczki suszonego oregano
olej
sól i pieprz
garść rukoli
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, umyć i posiekać. Połowę wrzucić na rozgrzany na patelni olej, dodać oregano i przez chwilę smażyć, cały czas mieszając. Dodać pomidory, dusić na małym ogniu przez 15-20 min.
Resztę cebuli i czosnku dodać do mięsa razem z jajem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, uformować kilkanaście klopsików i obsmażyć je ze wszystkich stron na drugiej patelni.
Z marchewki powycinać dzióbki i nóżki. Z sera wykroić kółka na oczy, a z oliwek zrobić źrenice.
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzić, przełożyć do misek, polać gorącym sosem. Na środku każdej porcji posadzić 2-3 mięsne kurczaki. Oczy i dzióbki lekko wcisnąć w klopsiki, z rozmarynu zrobić skrzydła i grzebienie, a z marchewki dodać łapki. Podawać ozdobione rukolą.
Kruche ciasteczka dla dzieci na Wielkanoc: niebieskie zające
Składniki:
1 jajko
125 g miękkiego masła
250 g przesianej mąki pszennej
80 g cukru pudru
200 g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
pisaki do dekoracji
niebieski barwnik spożywczy lub inny wybrany
Przygotowanie:
Masło posiekać z cukrem i jajkiem. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować je do grubości około 3 mm. Wykroić ciasteczka w kształcie zajączków.
Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec ciastka przez około 5-7 minut, pilnując, aby się nie przypaliły. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Cukier puder przesiać do garnuszka, dodać sok i ucierać, aż powstanie gęsty lukier. Dodać wybrany barwnik i polukrować ciasteczka. Zostawić na godzinę, żeby lukier zasechł. Na koniec narysować pisakami wąsy, kokardki, noski, oczy i kropeczki.
Wielkanocna owsianka dla dzieci
Składniki:
8 łyżek płatków owsianych górskich
600 ml mleka
1-2 łyżki miodu
1 dojrzałe mango
3 kiwi
2 mandarynki
2 truskawki
4 ciemne winogrona
Przygotowanie:
Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i na chwilę odstawić, żeby zmiękły.
Potem postawić na gazie i gotować kilka minut, żeby owsianka zgęstniała. Dodać miód, wymieszać i przelać do miseczek.
Owoce umyć, mango obrać i pokroić w kostkę. Kiwi obrać i pokroić w plastry i trójkąty. Mandarynki obrać, usunąć błonki, pokroić w kwadraciki i trójkąciki. Winogrona przepołowić, a truskawki przekroić na pół i ponacinać bardziej spiczasty koniuszek.
Następnie z mango ułożyć na owsiance tułów kurczaka, z kiwi zrobić trawę, z truskawki grzebień, z winogron oczy, a z mandarynek nóżki i dziobek.