Wielkanocne smakołyki dla najmłodszych – ulubione dania dzieci w świątecznej odsłonie
Świąteczne przysmaki dla dzieci
Fot. 123 rf/Picsel

Wielkanocne smakołyki dla najmłodszych – ulubione dania dzieci w świątecznej odsłonie

Zanim dzieci polubią smak świątecznego żurku czy białej kiełbasy, przygotujmy dania, które na pewno przypadną im do gustu. Jak to zrobić? Wystarczy ulubionym potrawom maluchów, takim jak pizza, spaghetti, owsianka czy kruche ciasteczka, nadać wielkanocną oprawę. 

Małe dzieci niełatwo przekonać do tradycyjnych smaków, ale tym daniom nasi milusińscy na pewno się nie oprą. Oto przepisy na wielkanocną pizze, muffiny, spaghetti, kruche ciasteczka i owsiankę, dzięki którym dzieci z chęcią wezmą udział w świątecznej biesiadzie. 

Wielkanocne muffiny dla dzieci: zające na trawie 

35460522_m
Wielkanocne muffiny: zajączki na trawie
123 RF

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok i skórka z 1 cytryny

Masa maślana i dekoracja

  • 150 g masła
  • 100 g serka mascarpone 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka 
  • zielony barwnik w proszku
  • 200 g białej masy cukrowej
  • 30 g różowej masy cukrowej 
  • cukrowe kwiaty do dekoracji 
  • 2 łyżki grubego cukru kryształu
  • cukrowe kwiatki lub inne ozdoby

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek i cukier wymieszać. 
  2. W innej misce połączyć jajo, mleko, olej, sok z cytryny i skórkę. Miksturę dodać do suchych składników i wymieszać.
  3. Przełożyć do papilotek w formie na muffiny. Piec w 200°C przez 15-20 minut. Zostawić do ostygnięcia.
  4. Masło i mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać barwnik i mleko. Krem przecisnąć przez praskę do czosnku (nieużywaną!) na wierzch babeczek. 
  5. Z masy cukrowej uformować zadnie części zajączków oraz łapki i położyć na babeczkach. Małe kulki masy cukrowej obtoczyć w cukrze i zrobić z nich ogonki. Na trawie ułożyć po 2-3 cukrowe kwiatki.

UWAGA! Aby powstała elegancka trwa, krem maślany nie może być zbyt miękki podczas przeciskania przez praskę.

Wielkanocna pizza dla dzieci

116473990_m
Wielkanocna pizza - ulubione danie małych smakoszy.
123 RF

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy 
  • ok. 150 ml ciepłej wody 

Sos i przybranie

  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki oregano 
  • 1 mozzarella 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cukinia
  • olej sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dosypać sól, cukier i wymieszać. Dodać drożdże, oliwę i powoli dolewać wodę. Potem zagnieść ciasto, podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Z każdej uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i zostawić w cieple na 40-50 minut.
  2. Cebulę i czosnek obrać, umyć i posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej, dodać oregano i smażyć, od czasu do czasu mieszając, dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez 10-15 min. Ostudzić i zmiksować. Do warzyw możemy też dodać pokrojoną szynkę i pieczoną kiełbasę.
  3. Pomidory i cukinię umyć i pokroić. Kukurydzę osączyć na sitku
  4. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Na nim rozpłaszczyć dużą kulę, formując brzeg pizzy (można też rozwałkować). Drugą kulę podzielić na 2 części i uformować z nich uszy. Zostawić na chwilę, by ciasto odpoczęło, a następnie posmarować sosem, pokruszyć ser i posypać pomidorami, cukinią i kukurydzą.
  5. Piec 5-6 minut w 260°C. Wyjąć i od razu podać.

Wielkanocne spaghetti z kurczakami dla najmłodszych

70903093_m
Wielkanocne spaghetti dla dzieci.
123 RF

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 jajo
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 1 ugotowana marchewka 
  • kilka czarnych oliwek 
  • 2-3 plastry żółtego sera 
  • świeży rozmaryn
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • olej 
  • sól i pieprz
  • garść rukoli

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek obrać, umyć i posiekać. Połowę wrzucić na rozgrzany na patelni olej, dodać oregano i przez chwilę smażyć, cały czas mieszając. Dodać pomidory, dusić na małym ogniu przez 15-20 min.
  2. Resztę cebuli i czosnku dodać do mięsa razem z jajem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, uformować kilkanaście klopsików i obsmażyć je ze wszystkich stron na drugiej patelni.
  3. Z marchewki powycinać dzióbki i nóżki. Z sera wykroić kółka na oczy, a z oliwek zrobić źrenice.
  4. Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzić, przełożyć do misek, polać gorącym sosem. Na środku każdej porcji posadzić 2-3 mięsne kurczaki. Oczy i dzióbki lekko wcisnąć w klopsiki, z rozmarynu zrobić skrzydła i grzebienie, a z marchewki dodać łapki. Podawać ozdobione rukolą.

Kruche ciasteczka dla dzieci na Wielkanoc: niebieskie zające

121287984_m
Te kruche ciasteczka są pyszne, a przy okazji staną się też wyjątkową ozdobą stołu.
123 RF/Picsel


Składniki:

  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła 
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • pisaki do dekoracji
  • niebieski barwnik spożywczy lub inny wybrany

Przygotowanie:

  1. Masło posiekać z cukrem i jajkiem. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować je do grubości około 3 mm. Wykroić ciasteczka w kształcie zajączków.
  2. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec ciastka przez około 5-7 minut, pilnując, aby się nie przypaliły. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
  3. Cukier puder przesiać do garnuszka, dodać sok i ucierać, aż powstanie gęsty lukier. Dodać wybrany barwnik i polukrować ciasteczka. Zostawić na godzinę, żeby lukier zasechł. Na koniec narysować pisakami wąsy, kokardki, noski, oczy i kropeczki.

Wielkanocna owsianka dla dzieci

73363058_m
Taka owsianka to idealna śniadanie wielkanocne dla niejadków
123 RF/Picsel


Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 600 ml mleka 
  • 1-2 łyżki miodu 
  • 1 dojrzałe mango 
  • 3 kiwi
  • 2 mandarynki 
  • 2 truskawki 
  • 4 ciemne winogrona

Przygotowanie:

  1. Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i na chwilę odstawić, żeby zmiękły.
  2. Potem postawić na gazie i gotować kilka minut, żeby owsianka zgęstniała. Dodać miód, wymieszać i przelać do miseczek.
  3. Owoce umyć, mango obrać i pokroić w kostkę. Kiwi obrać i pokroić w plastry i trójkąty. Mandarynki obrać, usunąć błonki, pokroić w kwadraciki i trójkąciki. Winogrona przepołowić, a truskawki przekroić na pół i ponacinać bardziej spiczasty koniuszek.
  4. Następnie z mango ułożyć na owsiance tułów kurczaka, z kiwi zrobić trawę, z truskawki grzebień, z winogron oczy,
    a z mandarynek nóżki i dziobek.

Czytaj więcej