Wegetariańskie leczo z cukinią i pieczarkami to nowoczesna wersja tradycyjnego dania
Fot. 123rf.com
Obiady
Węgierskie leczo w trzech pysznych odsłonach. Propozycje mięsne i wegetariańskie
21.10.2022 13:04
Na pyszne i rozgrzewające leczo zawsze jest dobra pora, nie tylko latem i jesienią. Możesz je przygotować w tradycyjny lub oryginalny sposób. Niezależnie od tego, którą wersją lubisz, wypróbuj nasze przepisy na tradycyjne leczo z kiełbasą lub wegetariańskie leczo z cukinią i pieczarkami oraz błyskawiczne wegetariańskie leczo z fasolą.
Sezon na leczo zaczyna się już z końcem sierpnia i rozkręca wraz z niższymi cenami papryki i pomidorów. Ale warto urozmaicić to danie też innymi dodatkami. Będzie jeszcze lepsze!
Jak zrobić leczo?
Leczo to obok gulaszu najpopularniejsze danie, które przejęliśmy od naszych węgierskich braci. Pierwotnie leczo to rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. Można też tuż przed końcem duszenia wmieszać do lecza jajka. Innym sposobem jest dodanie na początku duszenia ryżu, który – gotując się – zagęszcza potrawę. Jeśli po dodaniu pomidorów leczo zrobiło się zbyt rzadkie, zagęścisz je, dodając ugotowany ziemniak. Wcześniej utrzyj go na piure. Węgrzy do zagęszczania lecza używają też jajka roztrzepanego z odrobiną mleka.
Obecnie z tradycyjnej receptury odejmujemy lub dodajemy co tylko chcemy. Powstało wiele wegetariańskich wersji leczo, zamieniamy też słoninę na podsmażoną kiełbasę lub boczek. Dodajemy grzyby, cukinię, bakłażan i inne, dowolne warzywa. Zawsze jednak znajdują się w nim pomidory i papryka - tak jak w klasycznej wersji.
Leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych, np. kotletów schabowych lub jako samodzielną potrawę. U nas natomiast niemal zawsze występuje jako samodzielne danie.
Wegetariańskie leczo z cukinią i pieczarkami
Składniki:
8 kolorowych papryk
60 dag pieczarek
2 małe bakłażany
1 większa cukinia
5 dużych pomidorów
Przyprawy i dodatki:
3 cebule,
4 ząbki czosnku,
wędzona i słodka papryka,
5 łyżek oleju,
sól,
pieprz,
natka
Przygotowanie:
Bakłażany umyj, pokrój w plasterki i posól. Kiedy bakłażany puszczą sok, opłucz plastry, wytrzyj je i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Papryki oczyść, potnij w kostkę. Tak samo pokrój cukinię.
Cebulę oraz czosnek obierz, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, podsmaż je. Dołóż papryki, bakłażana i cukinię. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką. Duś przez 25 minut.
Pomidory sparz, obierz, oczyść. Dodaj do lecza ok. 10 minut przed końcem duszenia. Leczo ponownie przypraw do smaku. Przed podaniem udekoruj listkami natki.
Błyskawiczne wegetariańskie leczo z fasolą
Składniki:
4 kolorowe papryki,
2 puszki białej fasoli
6 pomidorów
2 cebule
Przyprawy i dodatki:
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
sól,
pieprz,
suszony tymianek,
słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
Fasolę osącz. Pomidory oraz papryki oczyść, pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Oprósz słodką i ostrą papryką. Krótko zasmaż. Dodaj paprykę i pozostałe przyprawy. Duś przez 10 minut.
Potem dołóż pomidory i fasolę. Ponownie przypraw do smaku. Duś kolejne 10 minut, często mieszając.
Tradycyjne leczo z kiełbasą
Składniki:
60 dag kiełbasy
1 i 1/2 kg papryki
6 pomidorów
Przyprawy i dodatki:
3 cebule,
3 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce wędzonej papryki i ostrej papryki oraz koncentratu pomidorowego,
1 łyżka smalcu,
sól
Przygotowanie:
Pomidory i papryki pokrój na kawałki. Kiełbasę potnij w plasterki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na smalcu.
Potem dodaj kiełbasę i paprykę. Smaż 5 min. Dołóż pomidory i koncentrat. Przypraw solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz ostrą i wędzoną papryką. Duś 15 minut.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.