Trzy pomysły na pyszne dania z mięsem – idealne na niedzielny obiad i wykwintne przyjęcie
Faszerowane udka z kurczaka to pyszny i oryginalny pomysł na obiad
Fot. 123rf.com

Trzy pomysły na pyszne dania z mięsem – idealne na niedzielny obiad i wykwintne przyjęcie

Jeśli potrzebujesz oryginalnych przepisów na niedzielny obiad lub rodzinne przyjęcie, wypróbuj nasze propozycje. Klasyczne pieczone udka z kurczaka możesz urozmaicić farszem z pieczarkami i serem pleśniowym. Młode ziemniaczki będą znakomicie smakować owinięte plastrami wędzonego boczku. Pieczoną szynkę nadziewaną papryką możesz podawać z sosem pieczeniowym lub na zimno jako wędlinę do chleba. 

https://sprawdzone.pl/artykul/cordon-bleu-z-kurczaka-czyli-szwajcarski-sposob-na-pyszne-kotlety,aid,6228

 

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem

139947156_l
Udka faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 4 pieczarki
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 mała cebula
  • olej
  • suszony tymianek
  • sól,
  • pieprz,
  • mielona papryka

Sposób przygotowania:

  1. Udka opłucz, osusz. Natnij od strony kości (możesz ją usunąć), aby powstały płaty ze skórą. Oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.
  2. Oczyść i posiekaj pieczarki. Przesmaż je na łyżce oleju razem z poszatkowaną cebulą. Wymieszaj z pokruszonym serem pleśniowym. Farsz dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na udkach. Zwiń mięso skórką do góry. Brzegi zepnij wykałaczkami.
  3. Udka posyp słodką papryką, obsmaż na oleju. Piecz 60 min w 180°C.

Młode ziemniaki w boczku

102704733_m
Młode ziemniaczki w boczku
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach
  • 3 łyżki oleju
  • słodka papryka,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz
  • rozmaryn
  • 2 łyżki masła
  • czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj z solą na półtwardo. Odlej i ostudź. Plastry boczku pokrój w paski. Olej utrzyj z łyżeczką papryki, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, szczyptą tymianku oraz odrobiną soli i pieprzu. Polej ziemniaki, dokładnie wymieszaj.
  2. Każdy ziemniak owiń wędzonym boczkiem. Ułóż w naczyniu  żaroodpornym. Na wierzchu rozłóż wiórki zimnego masła oraz kawałki 2 gałązek rozmarynu. Piecz około 35 min w temp. 180°C.

Szynka nadziewana papryką

98369134_l
Szynka nadziewana papryką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka otartego majeranku
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • bulion
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Nożem z długim ostrzem wytnij w środku tunel. Papryki oczyść. Pół strąka odłóż. Resztę pokrój na kawałki, wymieszaj z łyżką oliwy, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Nafaszeruj szynkę.
  2. Włóż szynkę do rękawa. Podlej 2-3 łyżkami bulionu. Piecz 70 min w temp. 180°C.
  3. Resztę papryki drobno posiekaj, połącz z musztardą i majerankiem. Rozetnij rękaw. Posmaruj mięso. Piecz jeszcze 20 minut. Podawaj z sosem pieczeniowym.

Czytaj więcej