Bitki to tradycyjne polskie danie, ale można je nieco unowocześnić
Fot. 123rf.com
Obiady
Tradycyjne bitki w 4 nowych odsłonach! Spróbuj raz, a na stałe zagoszczą w twoim menu
14.02.2024 10:24
Bitki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która z biegiem czasu zdobyła sobie uznanie na wielu stołach na całym świecie. Choć na naszych stołach najczęściej goszczą klasyczne z grzybami, cebulą czy pomidorami. Ale równie smakowite są nasze nowe propozycje na mięsny obiad. Wypróbuj bitki z łopatki z fasolą, z karkówki w orientalnej wersji, bitki cytrynowe z kurczaka oraz bitki z szynki z marchewką.
Bitki to delikatne, cienko tłuczone kotlety, które następnie są smażone do uzyskania złotobrązowego koloru. Początkowo przygotowywano je wyłącznie z mięsa wołowego, z czasem zaczęto wykorzystywać do bitków również mięso wieprzowe i drobiowe. Historia bitków sięga głęboko w polską kulinarną tradycję, będąc jednym z dowodów na prostotę i elegancję w przygotowaniu mięsnych dań.
Przyrządzanie bitków rozpoczyna się od tłuczenia mięsa, aby uczynić je bardziej miękkim i delikatnym, a następnie marynowania w mieszance przypraw, co dodatkowo podkreśla ich wyjątkowy smak. Bitki często podaje się z bogatymi sosami, takimi jak klasyczny sos pieczeniowy, co jeszcze bardziej wzbogaca ich smak. Tradycyjnie, jako dodatki do bitków wybiera się ryż, kaszę lub ziemniaki oraz sezonowe warzywa, tworząc tym samym kompletne i zbalansowane danie, które zadowoli różnorodne palety smakowe.
Bitki z szynki z marchewką
Składniki:
4 plastry surowej szynki
3 łodygi selera naciowego
1 op. mrożonej marchewki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 czerwona cebula
1 szk. bulionu
2 łyżki soku z cytryny
olej
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szynkę opłucz, rozbij. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Oczyszczony seler pokrój w plasterki, a obraną cebulę - w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, obsmaż na nim plastry szynki. Dodaj cebulę i seler.
Smaż, mieszając, aż cebula zmięknie. Koncentrat rozprowadź w ciepłym bulionie, wlej na patelnię. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj, duś 45 minut. Wsyp marchewkę, wymieszaj. Duś 5 minut. Przed podaniem ew. udekoruj świeżym tymiankiem.
Nasza rada:
Podaj z puree: 800 g ugotowanych ziemniaków ubij z masłem (2 łyżki) i mlekiem (1/3 szklanki), a także dużą szczyptą kurkumy oraz pieprzu.
Bitki z kurczaka cytrynowe
Składniki:
2 filety z kurczaka
5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 czubata łyżka musztardy
sok z 1 cytryny
3 łyżki kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filety opłucz, osusz. Każdy rozetnij w poprzek na 2 lub 3 sznycle. Lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Czosnek (w łupinkach) poprzekrawaj na połówki.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż mięso i obsmaż je po minucie z każdej strony. Następnie na każdy kawałek mięsa połóż trochę masła i musztardy oraz kapary. Pomiędzy kotlety wrzuć czosnek. Całość polej sokiem z cytryny.
Przykryj patelnię pokrywką i duś bitki 10 minut. Posyp natką. Przykryj i duś minutę. Podaj ew. z plasterkami cytryny.
Nasza rada:
Lekkie filety drobiowe będą świetnie smakować z ryżem. Ugotowany dopraw go pieprzem cytrynowym i wymieszaj z drobno startym parmezanem.
Bitki z karkówki w orientalnej wersji
Składniki:
500 g karkówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 kapusty pekińskiej
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 cebula
5 cm imbiru
4 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka przyprawy słodko-kwaśnej
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Mięso opłucz, pokrój w plastry, a te na kawałki. Rozbij je tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem i mąką. Kapustę poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
Imbir zetrzyj. Czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej olej, obsmaż na nim mięso. Włóż warzywa. Smaż 5 minut, mieszając.
Wlej 3/4 szklanki ciepłej wody. Wsyp przyprawę, ew. dodaj łyżkę keczupu. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Duś 20 minut. Ew. posyp natką
Nasza rada:
Do mięsa warto dodać puszkę pokrojonych pomidorów (z zalewą) oraz osączoną soczewicę z puszki.
Bitki z łopatki z fasolą
Składniki:
800 g łopatki
4 ziemniaki
2 marchwie
1 papryka
1 puszka białej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
1 szklanka bulionu
sól
pieprz
lubczyk i oregano
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz, pokrój w plastry, rozbij je. Oprósz solą i pieprzem. Marchew, paprykę i ziemniaki oczyść, pokrój. Fasolę osącz.
W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso. Przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż paprykę, marchewkę i ziemniaki. Rozprowadź koncentrat w bulionie, wlej na patelnię. Zagotuj. Włóż mięso.
Duś do miękkości. Dodaj fasolę, zagotuj. Przypraw lubczykiem, oregano, pieprzem i solą. Posyp siekaną natką.
Nasza rada:
Bitki szybciej zmiękną i będą kruchutkie, gdy na początku duszenia dodasz do mięsa 2 łyżki wódki.