Tiramisu w odmienionej wersji – przygotujesz je w mniej niż godzinę!
Biszkoptowe muffinki tiramisu są pyszne, efektowne i szybko się je robi
Fot. 123rf.com

Tiramisu w odmienionej wersji – przygotujesz je w mniej niż godzinę!

Włoskie tiramisu już lata temu skradło nasze serca. Tym razem przygotowujemy je jako deser, ciasto lub tort, a tradycyjny przepis modyfikujemy na trzy różne sposoby. 

Tiramisu to wspaniały smakołyk na bazie serka mascarpone, biszkoptów z intensywną kawową nutą. Nasze propozycje tego słodkiego klasyka to mrożona wersja z czerwonymi porzeczkami, biszkoptowe muffinki i czekoladowe torciki. Gwarantujemy, że posmakują wszystkim!

Mrożone tiramisu z porzeczkami

94160080_m
Mrożone tiramisu z porzeczkami
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 275 kcal

Czas przygotowania: 25 minut + mrożenie

Przepis na: 14 porcji 

Składniki:

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 8 łyżek likieru migdałowego
  • 1/2 szklanki zaparzonej słodkiej kawy cappuccino
  • 1 słoik dżemu z czerwonych porzeczek
  • 1 op. podłużnych biszkoptów
  • sok z 1/2 cytryny
  • starta biała czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg utrzyj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietanę ubij, wymieszaj z masą serową. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą, tak by wystawała poza brzegi foremki. Kawę wymieszaj z likierem migdałowym. Biszkopty skrop przygotowanym kawowym ponczem.
  2. Na spodzie foremki rozsmaruj porcję masy, a na niej 2 łyżki dżemu. Na tym ułóż warstwę ciastek. Tak samo ułóż kolejne warstwy, aż zużyjesz całą masę serową, dżem oraz biszkopty. Wstaw do zamrażalnika na 5-6 godzin.
  3. Na 45 minut przed podaniem przestaw deser do lodówki, aby lekko rozmarzł. Gotowe tiramisu ostrożnie wyjmij z foremki, pokrój w plastry. Udekoruj białą czekoladą.

Biszkoptowe muffinki tiramisu

64952119_m
Biszkoptowe muffinki tiramisu
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 205 kcal

Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia

Przepis na: 12 sztuk

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 4 łyżki likieru migdałowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone;

Dodatkowo:

  • kakao do posypania
  • podłużne biszkopty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóż papierowymi foremkami (papilotkami). Piekarnik rozgrzej do 175°C. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Pianę z białek połącz z żółtkami. Porcjami domieszaj obie mąki i proszek.
  2. Ciasto nałóż do wgłębień w formie. Piecz 15 minut. Wyjmij, wystudź.
  3. Serek połącz z cukrem pudrem, śmietaną i 2 łyżkami likieru migdałowego, ubij. Kawę wymieszaj z pozostałym likierem migdałowym i kawowym. Nasącz babeczki. Na każdą wyciśnij rozetkę kremu. Oprósz kakao, udekoruj biszkoptem i ewentualnie malinami oraz miętą.

Czekoladowe minitorciki tiramisu

109878442_m
Czekoladowe minitorciki tiramisu
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 580 kcal

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie + 15/20 minut pieczenia

Przepis na: 6 sztuk

Składniki:

Blaty:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Krem:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 dag mascarpone;

Dodatkowo:

  • 18 łyżek likieru migdałowego do nasączenia
  • kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Blaty: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno, ostrożnie połącz z żółtkami. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut w temp.170°C.
  2. Żółtka na krem wymieszaj z cukrem pudrem. Ubijaj 7-10 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. W drugiej miseczce wymieszaj mikserem serek. Dodaj utarte żółtka. Miksuj dalej do połączenia składników.
  3. Z ciasta wytnij 18 krążków. Każdy skrop 1 łyżką likieru.  Blaty przełóż w foremkach kremem. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.

 

Czytaj więcej