Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: Wielkanocne roladki z szynki sokołowskiej kruchej
Marta Rogacewicz
13.03.2023 16:01
Wielkanocne roladki z szynki sokołowskiej kruchej uroczo wyglądają na świątecznym stole, a dzięki dodatkom w postaci orzeszków ziemnych, mango i chili zyskują przyjemny, zaskakująco chrupiący i egzotyczny charakter. Jak je wykonać?
Egzotyczne smaki na tradycyjnym polskim wielkanocnym stole? Czemu nie! Przełam schematy i wypróbuj przepis na wielkanocne roladki z szynki sokołowskiej kruchej. Wprowadzą wiosenno-letni klimat, a do tego zachwycają smakiem i wyglądem. To świetny pomysł na oryginalną słodko-słoną przekąskę na zimno. Jest naprawdę szybka i łatwa w przygotowaniu, więc możesz ją wykonać nawet podczas świątecznej gorączki.
Wielkanocne roladki z szynki sokołowskiej kruchej
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 15-18 roladek
Składniki:
1 opakowanie szynki sokołowskiej kruchej Sokołów
2 łyżki twarogu sernikowego
2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
3 łyżki orzeszków ziemnych
1/2 mango
1 cebula czerwona
2/3 szklanki groszku mrożonego
sól
mielone płatki chili
Przygotowanie:
Twaróg łączymy z serkiem śmietankowym. Mango i cebulę kroimy w drobną kostkę. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej patelni.
Na dużej desce rozkładamy po dwa plastry szynki tak, aby na siebie nachodziły dłuższym bokiem i osuszamy je przykładając listek ręcznika papierowego. Osuszone plastry pokrywamy połową masy serowej, obsypujemy mielonymi płatkami chili oraz solą. Wykładamy połowę ilości przygotowanego mango, cebuli, orzeszków oraz groszku.
Całość ściśle i jednocześnie delikatnie zawijamy w roladę i kroimy bardzo ostrym nożem na plasterki, które wykładamy na deskę/półmisek. Czynność powtarzamy z pozostałymi plastrami.
Więcej przepisów na wielkanocne przysmaki można znaleźć na stronie marki Sokołów.