Soczysta pieczona pierś z indyka. Można z niej przygotować 4 dania na obiad
Fot. 123rf.com
Obiady
Soczysta pierś z indyka może być podstawą innych dań. 4 przepisy na obiad z "recyklingu"
08.07.2022 11:15
Soczysta pieczona pierś z indyka to doskonała propozycja na obiad. Jeśli zostanie, nie wyrzucaj jej. Na bazie tego dania możesz przygotować aż trzy kolejne obiady, a nawet kanapki na drugie śniadanie. Zobacz, jak kreatywnie wykorzystać pieczeń z indyka i przerobić ją na zapiekankę ziemniaczaną, szaszłyki oraz potrawkę. Oszczędzisz czas i nie zmarnujesz jedzenia, a efekt każdego dnia będzie równie pyszny.
Odpowiednio zamarynowane i upieczone mięso indyka jest soczyste, delikatne i idealne jako baza do wielu potraw. "Recykling" w kuchni nie tylko zapobiegnie marnowaniu żywności, ale też oszczędzi Ci czasu i pracy - dania z gotowych półproduktów przygotowuje się znacznie szybciej i sprawniej.
Jak przyrządzać filet z indyka?
Filet z indyka rzadziej trafia na nasze stoły niż mięso z kurczaka. A jest do niego bardzo podobny. Pierś indyka ma jednak delikatniejszy smak niż kurczak, ale zawiera więcej witamin i składników mineralnych. Indyk ma przy tym mniej tłuszczu i jest mniej kaloryczny, choć ta różnica nie jest zbyt duża. Filet z kurczaka w 100g ma ok. 100 kcal, a indyk w takiej samej gramaturze - 80 kcal.
Jak piec mięso z indyka?
Mięso z indyka jest jednak równie uniwersalne jak mięso z kurczaka. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia i duszenia. Nie wymaga przy tym dużo czasu i pracy, gdyż bardzo szybko przechodzi przez obróbkę termiczną. Mięso z indyka, przygotowujemy tak, jak z kurczaka. Gotujemy, smażymy, pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. Optymalna temperatura to 160 stopni, a kilogram mięsa powinien być pieczony 45 minut. Czas pieczenia każdego dania obliczamy analogicznie sprawdzając masę mięsa przed włożeniem do piekarnika. Warto też kontrolować stan mięsa w trakcie przygotowywania co 20-30 minut, gdyż przetrzymane w piekarniku zbyt długo, szybko staje się suche i nieapetyczne.
Jak przyprawić mięso z indyka?
Filet z indyka warto przyprawiać łagodnymi przyprawami podkreślającymi jego delikatny smak. Ostre i wyraziste przyprawy mogą go całkowicie zdominować, co obniży wartość smakową mięsa. Aby przygotować mięso w łagodnej wersji, podstawowe przyprawy do indyka to sól, pieprz i czosnek. Jeśli chcemy dodać mu bardziej wyrazistego smaku, możemy przyprawić filet curry, imbirem, miodem, papryką słodką, sokiem z cytryny lub cynamonem. Aby mięso indyka było idealnie soczyste i aromatyczne, warto marynować go w przyprawach z dodatkiem łyżki masła lub oliwy z oliwek przez 24 godziny.
Z czym łączyć filet z indyka?
Filet z indyka świetnie smakuje skomponowany z warzywami - przede wszystkim włoszczyzną - duszoną, grillowaną lub gotowaną. Doskonale łączy się również z makaronem, ryżem, serem, łagodnymi sosami. Można go z powodzeniem dodawać do makaronów, risotto, potrawek, gulaszy czy szaszłyków.
Cytrusowo-ziołowa pieczona pierś indyka
Składniki:
2 filety z piersi indyka (po ok. 800 g)
4 ząbki czosnku
sok i skórka z 2 pomarańczy
po 2 łyżeczki tymianku, rozmarynu i majeranku
po 3 łyżeczki oleju i miodu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Filety opłucz, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Przygotuj marynatę. Połącz w miseczce zmiażdżony lub pozbawiony osłonek i starty na tarce czosnek, sok i skórkę otartą z pomarańczy, tymianek, rozmaryn, majeranek oraz olej.
Przygotowaną marynatę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej piersi indyka. Przykryj i odstaw do lodówki do następnego dnia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Piersi włóż do naczynia żaroodpornego, podlej resztą marynaty. Przykryj naczynie. Piecz mięso z włączoną funkcją termoobiegu około 50 minut.
Zdejmij pokrywkę. Miód połącz w kubeczku z kilkoma łyżkami sosu, który powstał podczas pieczenia indyka. Powstałą glazurą posmaruj starannie obydwa filety.
Naczynie żaroodporne ponownie wstaw do piekarnika (nie przykrywaj go). Zwiększ temperaturę do 200ºC, ustaw funkcję górnej i dolnej grzałki. Dopiekaj mięso na złoty kolor 10-15 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z filetem z indyka
Składniki:
4 grube plastry pieczeni z indyka
6-7 ziemniaków
1 cebula
2-3 łyżki żurawiny ze słoiczka
50 g żółtego sera
1/2 szklanki bulionu
1 łyżka masła
ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki. Po ostudzeniu pokrój je na kawałki. Zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Pokrój na kawałki plastry pieczeni z indyka. Wymieszaj z ziemniakami i cebulą oraz żurawiną ze słoiczka.
Zetrzyj na tarce żółty ser. Składniki zapiekanki przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej bulionem, dopraw ząbkiem czosnku i łyżeczką curry. Posyp startym serem. Piecz 30 min w 200ºC. Posyp natką.
Szaszłyki z patelni z filetem z indyka
Składniki:
kawałek upieczonej piersi indyka
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
granulowany czosnek, kurkuma
drewniane patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Pokrój w kostkę kawałek upieczonej piersi indyka. Umyj i osusz papryki. Usuń gniazda nasienne. Paprykowy miąższ również pokrój w dużą kostkę.
Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Nadziewaj na nie na przemian mięso oraz żółtą i czerwoną paprykę. Całość oprósz granulowanym czosnkiem oraz kurkumą.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Kładź szaszłyki. Smaż po kilka minut z każdej strony. Podawaj z dipami.
Potrawka z piersi indyka z pieczarkami
Składniki:
kilka grubszych plastrów pieczonej piersi z indyka
1 duża cebula
1 strąk papryki czerwonej
200 g pieczarek
kilka łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
mąka
słodka i wędzona papryka mielona
Sposób przygotowania:
Pokrój na kawałki kilka plastrów pieczonej piersi indyka. Posiekaj dużą cebulę. Oczyść z nasion strąk papryki. Opłucz, osusz i posiekaj pieczarki.
W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę. Oprósz ją mąką oraz słodką i wędzoną mieloną papryką, zrumień. Dodaj pieczarki. Duś 5 minut. Dodaj mięso oraz paprykę. Duś kolejne 5 minut.
Wlej kwaśną śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Ogrzewaj chwilę. Dopraw do smaku.
Kanapki z piersią indyka na lunch
Składniki:
kromki chleba
kawałki pieczeni z piersi indyka
pikle
sos żurawinowy ze słoika
prażona cebulka
Sposób przygotowania:
Kromki pieczywa (możesz je opiec) posmaruj serkiem topionym. Przełóż kawałkami pieczeni, posiekanymi piklami oraz sosem żurawinowym ze słoika. Jeśli chcesz, dodatkowo możesz posypać indyka prażoną cebulką.