Słodkości dla małego alergika. Trzy przepisy idealne nie tylko na Dzień Dziecka
Bananowe muffinki z mlekiem kokosowym nie zawierają glutenu ani laktozy
Fot. 123rf.com

Słodkości dla małego alergika. Trzy przepisy idealne nie tylko na Dzień Dziecka

Maluchy kochają słodycze i lubią je jeść nie tylko na urodziny czy Dzień Dziecka. Aby mieć pewność, że twoje dziecko je zdrowe desery, przygotuj je sama w domu. Nasze trzy przepisy na bananowe muffinki, biszkoptowe lizaki i owocowe lody nie zawierają glutenu ani laktozy. Są więc bezpieczne dla małego alergika, a przy tym wspaniale smakują i apetyczne wyglądają.

Bananowe muffinki z mlekiem kokosowym

15736150_l
Bezglutenowe i bezlaktozowe muffinki bananowe
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 banany
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki karobu (lub kakao)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Banany obierz, zblenduj z jajkami, sodą i karobem (lub kakao). Wsyp mąkę, połącz. Rzadkie ciasto wlej do wyłożonych papilotkami foremek. Piecz 20 min w 180°C.
  2. Z mleka kokosowego wylej wodę. Gęsty tłuszcz ubij z cukrem do smaku. Powstałą masę przełóż do szprycy, ozdób muffiny.

Nasza rada:

W sklepach dostępna jest gotowa bita śmietana w sprayu bez laktozy. Możesz też ubić śmietankę bez laktozy lub użyć wegańskiej Śnieżynki w proszku.

Bezglutenowe biszkoptowe lizaczki

11219512_m
Bezglutenowe i bezlaktozowe biszkoptowe lizaczki bez cukru
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 jajka
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • proszek do pieczenia (bez glutenu)
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • jogurt bez laktozy
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij, dodaj ksylitol. Wmiksuj żółtka i mąkę ze szczyptą proszku. Ciasto przelej do formy, piecz biszkopt 20 min w 180°C.
  2. Ostudź, pokrusz. Wlej 60-80 g jogurtu, zagnieć masę. Uformuj z niej kulki. Nadziej na patyczki. Zanurz w rozpuszczonej czekoladzie, dowolnie ozdób.

Nasza rada:

Lukier możesz przyrządzić z wody i ksylitolu w proszku. Do zabarwienia użyj soku z buraków lub malin.

Arbuzowo-truskawkowe lody bez cukru

70258427_m
Owocowe lody bez cukru
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1/2 małego oczyszczonego z pestek i obranego ze skórki arbuza ♦
  • kilka dojrzałych słodkich truskawek
  • sok z limonki do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj arbuzowy miąższ razem z opłukanymi, osuszonymi i pozbawionymi szypułek truskawkami. Dodaj odrobinę soku wyciśniętego ze sparzonej limonki.
  2. Przygotowaną masę rozłóż do pojemniczków na lody (możesz też użyć pojemniczków po jogurcie i drewnianych szpatułek). Wstaw do zamrażarki na noc.

Nasza rada:

Aby zrobić błyskawiczny deser, pokrój miąższ arbuza w dowolne kształty, skrop sokiem z pomarańczy. Wbij patyczki do lodów. Zamrażaj 10 min.

 

Czytaj więcej