Sernik z wiśniami. Prosty przepis na wyśmienite ciasto
Sernik z wiśniami.
Fot. 123RF

Sernik z wiśniami. Prosty przepis na wyśmienite ciasto

Sernik z wiśniami to doskonała propozycja na letni deser. Świeżymi wiśniami możemy cieszyć się przez kilka tygodni... ale mrożone zachowują smak i większość cennych właściwości. Jedzmy je więc nie tylko teraz, ale przez cały rok! Wiśnie zapiekane pod masą serową będą smakowały wyśmienicie. Mamy prosty przepis.

Wiśnie są najsmaczniejsze w Polsce, dlatego powinniśmy z tego korzystać. Dzięki różnicy temperatur w naszym kraju w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości. Dlatego mają tak pyszny smak. Przed dodaniem do masy serowej, trzeba je wydrylować. Ale warto podjąć ten wysiłek, aby przygotować tak pysze ciasto.

Dlaczego warto jeść wiśnie?

Wiśnie mają bardzo dużo substancji odżywczych. Regulują ciśnienie krwi oraz dzięki zawartym w nich antyoksydantom, opóźniają procesy starzenia się skóry. Polecane są też osobom chcącym zrzucić dodatkowe kilogramy, bo są bogate w naturalny błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Pomagają też w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i chronią przez nadciśnieniem tętniczym.

Wiśnie zawierają też melatoninę, odpowiedzialną za regulację dobowego rytmu organizmu. Jedzenie wiśni jest więc sposobem na bezsenność oraz trudności z zasypianiem.

Jak zrobić sernik z wiśniami – przepis

94044804_m
Sernik z wiśniami.
123RF

Czas: 50 minut
Koszt: 1,7 zł/porcja
Liczba kalorii: 240 kcal/porcja
Liczba porcji: 6

Składniki

  • 4 jajka 
  • 6-7 łyżek cukru kryształu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 250 g trzykrotnie mielonego białego sera
  • 3/4 kg wiśni (ewentualnie innych owoców)

Przygotowanie

  1. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj partiami mielony biały ser. Wsyp cukier waniliowy. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
  2. Wiśnie wydryluj. Piekarnik rozgrzej do 250°C.
  3. W naczyniu żaroodpornym rozłóż owoce. Przykryj masą serową. Kilka wiśni wrzuć na wierzch.
  4. Włóż naczynie do piekarnika. Piecz, aż wierzch masy się zarumieni (ok. 30 minut). Możesz posypać cukrem pudrem.

 

Czytaj więcej