Sernik z wiśniami to doskonała propozycja na letni deser. Świeżymi wiśniami możemy cieszyć się przez kilka tygodni... ale mrożone zachowują smak i większość cennych właściwości. Jedzmy je więc nie tylko teraz, ale przez cały rok! Wiśnie zapiekane pod masą serową będą smakowały wyśmienicie. Mamy prosty przepis.
Wiśnie są najsmaczniejsze w Polsce, dlatego powinniśmy z tego korzystać. Dzięki różnicy temperatur w naszym kraju w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości. Dlatego mają tak pyszny smak. Przed dodaniem do masy serowej, trzeba je wydrylować. Ale warto podjąć ten wysiłek, aby przygotować tak pysze ciasto.
Wiśnie mają bardzo dużo substancji odżywczych. Regulują ciśnienie krwi oraz dzięki zawartym w nich antyoksydantom, opóźniają procesy starzenia się skóry. Polecane są też osobom chcącym zrzucić dodatkowe kilogramy, bo są bogate w naturalny błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Pomagają też w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i chronią przez nadciśnieniem tętniczym.
Wiśnie zawierają też melatoninę, odpowiedzialną za regulację dobowego rytmu organizmu. Jedzenie wiśni jest więc sposobem na bezsenność oraz trudności z zasypianiem.
Czas: 50 minut
Koszt: 1,7 zł/porcja
Liczba kalorii: 240 kcal/porcja
Liczba porcji: 6
Składniki
Przygotowanie