Ryby pieczone w papierowych papilotach. Wypróbuj w wersji klasycznej i lekkostrawnej
Dorsz na pikantnie pieczony w papierowych papilotach można przygotować także w lekkostrawnej wersji dla osób z chorobami wątroby
Fot. 123rf.com

Ryby pieczone w papierowych papilotach. Wypróbuj w wersji klasycznej i lekkostrawnej

Ryby pieczone w papierowych papilotach są pyszne, a jednocześnie zdrowe, bo do ich przygotowania nie dodajemy tyle tłuszczu. Wypróbuj nasze propozycje na dorsza na pikantnie i mintaja z kolorową papryką pieczone w papierowych papilotach. Te przepisy możesz też przygotować w lekkostrawnej wersji, jeśli masz chorą wątrobę lub żołądek. 

Dzięki technice pieczenia w papierowych papilotach ryba zachowuje swój kształt, soczystość i wartości odżywcze. Plusem jest też to, że do przygotowania dania używa się minimalnej ilości tłuszczu.

Jak przygotować ryby w papilotach przy chorej wątrobie lub żołądku?

Osoby z marskością, stłuszczeniem albo po wirusowym zapaleniu wątroby nie powinny spożywać cebuli. Zamiast niej do przepisu na pikantnego dorsza pieczonego w papierowych papilotach dodaj talarki marchewki oprószone odrobiną startego imbiru i kurkumy w proszku. Dzięki temu potrawa zachowa swą pikantność, i zyska orientalny smak, doda też energii i poprawi humor.

Osoby z problemami żołądkowymi, cierpiące na niestrawność lub na choroby trzustki, a także osoby starsze, u których z wiekiem zmniejsza się tolerancja na surowe warzywa i owoce, przygotowując mintaja z kolorową papryką pieczonego w papilotach, powinny wcześniej sparzyć paprykę i zdjąć delikatnie z niej skórkę. Można także zamienić paprykę na plastry cukinii posypane mieloną słodką papryką.

Dorsz na pikantnie pieczony w papierowych papilotach

113947739_m
Dorsz na pikantnie pieczony w papierowych papilotach
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 dzwonka dorsza
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kilka gałązek tymianku
  • kolorowy pieprz sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Odkrój kilka plasterków cytryny, z reszty wyciśnij sok. Wymieszaj go z olejem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, pieprz i sos sojowy. Rybę polej marynatą. Odstaw na 30 min.
  2. Cebulę obierz, potnij w plastry. Kawałki ryby umieść na podwójnie złożonych kawałkach pergaminu. Obłóż plasterkami cytryny i cebuli i tymiankiem.
  3. Dłuższe boki zawiń do środka, krótsze skręć i zwiąż sznureczkiem. Piecz 18-20 minut w temp. 180°C.

Mintaj z kolorową papryką pieczony w papierowych papilotach

Mintaj z kolorową papryką pieczony w papierowych papilotach 136712299_m
Mintaj z kolorową papryką pieczony w papierowych papilotach
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 filety z mintaja
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki białego wina
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • majeranek i tymianek

Przygotowanie:

  1. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, dodaj je do oliwy. Dosyp zioła, sól i pieprz. Drugą cytrynę pokrój w plastry. Papryki potnij w kosteczkę.
  2. Przygotuj 4 podwójnie złożone kawałki pergaminu (15 na 15 cm). Rozłóż na nich składniki. Przygotuj kolejne 4 kawałki papieru (35 na 28 cm). Ułóż na nich papiery z rybą, papryką i cytryną. Polej oliwą z ziołami i winem.
  3. Dłuższe brzegi papieru zawiń do środka, tak by zachodziły na siebie, krótsze zawiń pod spód. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C.

 

 

Czytaj więcej