Dorsz na pikantnie pieczony w papierowych papilotach można przygotować także w lekkostrawnej wersji dla osób z chorobami wątroby
Fot. 123rf.com
Obiady
Ryby pieczone w papierowych papilotach. Wypróbuj w wersji klasycznej i lekkostrawnej
06.10.2022 16:23
Ryby pieczone w papierowych papilotach są pyszne, a jednocześnie zdrowe, bo do ich przygotowania nie dodajemy tyle tłuszczu. Wypróbuj nasze propozycje na dorsza na pikantnie i mintaja z kolorową papryką pieczone w papierowych papilotach. Te przepisy możesz też przygotować w lekkostrawnej wersji, jeśli masz chorą wątrobę lub żołądek.
Dzięki technice pieczenia w papierowych papilotach ryba zachowuje swój kształt, soczystość i wartości odżywcze. Plusem jest też to, że do przygotowania dania używa się minimalnej ilości tłuszczu.
Jak przygotować ryby w papilotach przy chorej wątrobie lub żołądku?
Osoby z marskością, stłuszczeniem albo po wirusowym zapaleniu wątroby nie powinny spożywać cebuli. Zamiast niej do przepisu na pikantnego dorsza pieczonego w papierowych papilotach dodaj talarki marchewki oprószone odrobiną startego imbiru i kurkumy w proszku. Dzięki temu potrawa zachowa swą pikantność, i zyska orientalny smak, doda też energii i poprawi humor.
Osoby z problemami żołądkowymi, cierpiące na niestrawność lub na choroby trzustki, a także osoby starsze, u których z wiekiem zmniejsza się tolerancja na surowe warzywa i owoce, przygotowując mintaja z kolorową papryką pieczonego w papilotach, powinny wcześniej sparzyć paprykę i zdjąć delikatnie z niej skórkę. Można także zamienić paprykę na plastry cukinii posypane mieloną słodką papryką.
Dorsz na pikantnie pieczony w papierowych papilotach
Składniki:
4 dzwonka dorsza
1 czerwona cebula
1 cytryna
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kilka gałązek tymianku
kolorowy pieprz sos sojowy
Przygotowanie:
Odkrój kilka plasterków cytryny, z reszty wyciśnij sok. Wymieszaj go z olejem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, pieprz i sos sojowy. Rybę polej marynatą. Odstaw na 30 min.
Cebulę obierz, potnij w plastry. Kawałki ryby umieść na podwójnie złożonych kawałkach pergaminu. Obłóż plasterkami cytryny i cebuli i tymiankiem.
Dłuższe boki zawiń do środka, krótsze skręć i zwiąż sznureczkiem. Piecz 18-20 minut w temp. 180°C.
Mintaj z kolorową papryką pieczony w papierowych papilotach
Składniki:
4 filety z mintaja
2 kolorowe papryki
2 cytryny
4 łyżki oliwy
4 łyżki białego wina
sól
grubo mielony kolorowy pieprz
majeranek i tymianek
Przygotowanie:
Z jednej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, dodaj je do oliwy. Dosyp zioła, sól i pieprz. Drugą cytrynę pokrój w plastry. Papryki potnij w kosteczkę.
Przygotuj 4 podwójnie złożone kawałki pergaminu (15 na 15 cm). Rozłóż na nich składniki. Przygotuj kolejne 4 kawałki papieru (35 na 28 cm). Ułóż na nich papiery z rybą, papryką i cytryną. Polej oliwą z ziołami i winem.
Dłuższe brzegi papieru zawiń do środka, tak by zachodziły na siebie, krótsze zawiń pod spód. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C.