Rolada z mięsa mielonego z brokułami. Soczysta i delikatna!
Rolada z mięsa mielonego z brokułami.
Fot. 123RF

Rolada z mięsa mielonego z brokułami. Soczysta i delikatna!

Rolada z mięsa mielonego drobiowego z brokułami i fetą. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Doskonała alternatyw dla tradycyjnych mielonych. Zobacz przepis!

Rolada z mielonego mięsa drobiowego jest smacznym i prostym w przygotowaniu daniem obiadowym. Można ją jeść też jako przekąskę z sosem czy na kanapce. Taka rolada jest soczysta, delikatna i bardzo smaczna. Spróbuj!

Mięso mielone drobiowe – lepsze od wieprzowego dla osób na diecie

Mięso mielone drobiowe ma dużą ilość białka, czyli składnika, który chroni przed utratą tkanki mięśniowej w czasie odchudzania. Jest też mniej kaloryczne od wieprzowiny. Ma małą zawartość tłuszczów nasyconych. Ponadto jest jest bardzo sycące, co wpływa na mniejszy apetyt w ciągu dnia. Dlatego osoby na diecie z powodzeniem mogą zastąpić mięso wieprzowe drobiowym.

Rolada z mięsa mielonego z brokułami

91901395_m
Rolada z mięsa mielonego z brokułami.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 25 minut + 6–7 minut+ ok. 60 minut
Kaloryczność: 375 kcal

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 20 dag fety
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano i tymianek

Przygotowane

  1. Brokuł podziel na różyczki. Gotuj je 7 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i jeszcze ciepłe rozgnieć widelcem. Wystudź.
  2. Bułeczkę namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, 1 jajko i cebulkę. Masę przypraw solą, pieprzem, suszonym oregano i tymiankiem. Dobrze wyrób.
  3. Fetę utrzyj z drugim jajkiem. Połącz z brokułami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej.
  4. Rozsmaruj na nim mięsną masę, formując prostokąt. Rozłóż nadzienie i pomagając sobie folią, zwiń. Roladę ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 1 godziny w 190ºC.

 

Czytaj więcej