Rolada z mięsa mielonego z brokułami. Soczysta i delikatna!
30.10.2021 13:21
Rolada z mięsa mielonego drobiowego z brokułami i fetą. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Doskonała alternatyw dla tradycyjnych mielonych. Zobacz przepis!
Rolada z mielonego mięsa drobiowego jest smacznym i prostym w przygotowaniu daniem obiadowym. Można ją jeść też jako przekąskę z sosem czy na kanapce. Taka rolada jest soczysta, delikatna i bardzo smaczna. Spróbuj!
Mięso mielone drobiowe – lepsze od wieprzowego dla osób na diecie
Mięso mielone drobiowe ma dużą ilość białka, czyli składnika, który chroni przed utratą tkanki mięśniowej w czasie odchudzania. Jest też mniej kaloryczne od wieprzowiny. Ma małą zawartość tłuszczów nasyconych. Ponadto jest jest bardzo sycące, co wpływa na mniejszy apetyt w ciągu dnia. Dlatego osoby na diecie z powodzeniem mogą zastąpić mięso wieprzowe drobiowym.
Rolada z mięsa mielonego z brokułami
Liczba porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 25 minut + 6–7 minut+ ok. 60 minut Kaloryczność: 375 kcal
Składniki
80 dag mielonego mięsa drobiowego
2 jajka
1 czerstwa bułeczka
2/3 szklanki mleka
1 cebula
1 brokuł
20 dag fety
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
suszone oregano i tymianek
Przygotowane
Brokuł podziel na różyczki. Gotuj je 7 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i jeszcze ciepłe rozgnieć widelcem. Wystudź.
Bułeczkę namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, 1 jajko i cebulkę. Masę przypraw solą, pieprzem, suszonym oregano i tymiankiem. Dobrze wyrób.
Fetę utrzyj z drugim jajkiem. Połącz z brokułami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej.
Rozsmaruj na nim mięsną masę, formując prostokąt. Rozłóż nadzienie i pomagając sobie folią, zwiń. Roladę ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 1 godziny w 190ºC.