Mięso mielone przyrządzone w formie klopsa z pieczarkami i marchewką. Idealne danie do obiadu na ciepło i na kanapki na zimno. Spróbuj koniecznie!
Klops, czyli inaczej pieczeń rzymska, to trochę zapomniana potrawa, która królowała na stołach Polaków w minionych latach. Klops można przygotować z każdego rodzaju mielonego mięsa. Oczywiście najlepiej, gdy mięso kupisz w kawałku i zmielisz je sama. Dobrze, by mielone nie było zbyt chude – trochę tłuszczu dobrze wpływa na smak i konsystencję klopsa. Klops smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło, np. z ziemniakami, sosem i surówką, jak i na zimno, do kanapek, np. z dodatkiem kiszonego ogórka. Klops jest też bardzo dobrą propozycją mięsnego dania dla seniorów (a także małych dzieci), ponieważ łatwo go pogryźć. W naszym przepisie do mięsa mielonego dodaliśmy marchew i pieczarki, ale te dodatki można zmieniać według własnej fantazji i upodobań smakowych (byle zachować między nimi a ilością mięsa odpowiednie proporcje, by klops się nie rozpadał).
Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut + ok. 60 minut
Kaloryczność: 465 kcal
Składniki
Przygotowanie