Klops z pieczarkami i marchewką. Przepis na pyszną pieczeń rzymską
Klops z pieczarkami i marchewką.
Fot. 123RF

Klops z pieczarkami i marchewką. Przepis na pyszną pieczeń rzymską

Mięso mielone przyrządzone w formie klopsa z pieczarkami i marchewką. Idealne danie do obiadu na ciepło i na kanapki na zimno. Spróbuj koniecznie!

Klops, czyli inaczej pieczeń rzymska, to trochę zapomniana potrawa, która królowała na stołach Polaków w minionych latach. Klops można przygotować z każdego rodzaju mielonego mięsa. Oczywiście najlepiej, gdy mięso kupisz w kawałku i zmielisz je sama. Dobrze, by mielone nie było zbyt chude – trochę tłuszczu dobrze wpływa na smak i konsystencję klopsa. Klops smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło, np. z ziemniakami, sosem i surówką, jak i na zimno, do kanapek, np. z dodatkiem kiszonego ogórka. Klops jest też bardzo dobrą propozycją mięsnego dania dla seniorów (a także małych dzieci), ponieważ łatwo go pogryźć. W naszym przepisie do mięsa mielonego dodaliśmy marchew i pieczarki, ale te dodatki można zmieniać według własnej fantazji i upodobań smakowych (byle zachować między nimi a ilością mięsa odpowiednie proporcje, by klops się nie rozpadał).

Jak zrobić klops z pieczarkami i marchewką

49938286_m
Klops z pieczarkami i marchewką.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut + ok. 60 minut
Kaloryczność: 465 kcal

Składniki

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułeczka
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej

Przygotowanie

  1. Marchewki obierz, gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Pokrój w słupki. Pieczarki oczyść, pokrój, usmaż na 1 łyżce oleju. Bułkę namocz w wodzie. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce oleju.
  2. Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, cebulę i jajko. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wyrób. Przełóż na kawałek folii aluminiowej posmarowanej olejem.
  3. Z masy uformuj cienki placek. Ułóż na nim marchewki i pieczarki. Zwiń. Owiń folią aluminiową. Piecz 1 godz. w 190°C.

 

Czytaj więcej