Risotto z warzywami – pomidorowe i paprykowe. Pyszny i zdrowy obiad gotowy w mgnieniu oka
Dorota Sychowiec
28.07.2021 11:08
Risotto z warzywami to bardzo proste i szybkie danie. Po ten przepis możesz sięgnąć zawsze, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Nasze wersje to:risotto pomidorowe z parmezanem oraz risotto paprykowe z szafranem.
Risotto wywodzi się z kuchni północnych Włoch. Swoją kremowość zawdzięcza skrobi, która uwalnia się z ryżu podczas gotowania i mieszania, dlatego potrzebujemy specjalnego rodzaju ryżu przeznaczonego specjalnie do risotto.
Risotto z warzywami to świetny pomysł na rodzinny obiad lub danie do pracy, bo dobrze smakuje też następnego dnia. Przygotowując je warto sięgać po sezonowe warzywa, np. pomidory czy paprykę. Wegetariańskie risotto sprawdzi się dla każdego, kto stawia na zdrowe żywienie lub dba o linię.
Risotto pomidorowe z parmezanem
Składniki
1 i 1/2 szklanki ryżu na risotto
8 mięsistych pomidorów
4 szklanki bulionu
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżka masła
3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie
Mięsiste pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek, miąższ zmiksuj. Obierz cebule oraz czosnek, posiekaj je. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebule oraz czosnek. Smaż na małym płomieniu 5 minut.
W oddzielnym garnku zagotuj bulion. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wsyp ryż. Po 1 minucie smażenia dolej białe wino. Gotuj 5 minut.
Potem na patelnię wlewaj po 1 łyżce wazowej gorącego bulionu. Kolejną łyżkę bulionu wlej dopiero, gdy ziarenka ryżu wchłoną poprzednią porcję płynu. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodaj zmiksowane pomidory. Duś dalej jeszcze przez 10 minut. Pod koniec duszenia wrzuć parmezan i masło. Dodaj suszoną bazylię oraz sól i pieprz (do smaku). Gotowe risotto udekoruj, np. listkami świeżej bazylii oraz grubymi wiórkami parmezanu.
Risotto paprykowe z szafranem
Składniki
1 i 1/2 szklanki ryżu na risotto
3 kolorowe papryki
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki masła szczypta mielonego szafranu,
ew. 1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
Przygotowanie
Czosnek oraz cebulę obierz. Ząbki czosnku drobno posiekaj, a cebulę potnij w grubsze plasterki. Papryki oczyść z pestek, strąki opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę.
Szafran (ew. kurkumę) rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Jeżeli używasz szafranu w postaci nitek, wcześniej je rozgnieć i mocz przez 15-20 minut w wodzie, mleku lub bulionie. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek i plasterki cebuli. Mieszając, zeszklij je. Wrzuć ryż. Smaż dalej, a kiedy ziarenka zrobią się szkliste, na patelnię wlej wino. Odparuj je.
Wlej rozpuszczony w wodzie szafran. Potem porcjami dolej bulion (po około 1 łyżki wazowej). Dołóż pokrojoną paprykę. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30-35 minut.
Pod koniec duszenia dołóż masło, by risotto stało się aksamitne. Całość przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem risotto udekoruj według uznania.
Do mieszania risotta weź drewnianą łyżkę, a jeszcze lepiej długi drewniany widelec z trzema zębami. Mieszaj delikatnie, aby nie porozgniatać ziarenek.
Co robić, gdy deska przeszła zapachem cebuli czy czosnku?
Drewniane deski do krojenia, które przeszły zapachem cebuli czy czosnku, przetrzyj plasterkiem cytryny. Odłóż na ok. 20 minut, potem opłucz i wytrzyj do sucha.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.