Ratatouille zapiekane w piekarniku. Przepis na danie ze słynnej bajki
16.09.2021 11:29
Ratatouille w wersji zapiekanej w piekarniku to cienkie plasterki warzyw ułożone na aromatycznym pomidorowym sosie. Tę francuską potrawę można podać jako osobne danie, np, z chlebem lub mozzarellą lub jako dodatek, np. do dań mięsnych.
Oryginalne ratatouille to pyszny aromatyczny gulasz z warzyw. Wersję tego francuskiego dania, którą dzisiaj proponujemy znamy z bajki „Ratatuj” o szczurze, który marzył o zostaniu szefem kuchni. Wygląda tam naprawdę apetycznie, dlatego warto powtórzyć ją w domu.
Ratatouille – francuska potrwa z bajki
Ratatouille to tradycyjne danie jednogarnkowe z Francji. W każdym regionie ta potrawka przyrządzana z jest innych warzyw – najczęściej powtarzają się bakłażan, cukinia, pomidory, papryka i cebula.
W latach 70-tych francuscy kucharze zaczęli serwować ratatouille zapiekane w formie cienkich plasterków z warzyw. Wersję, którą wykorzystali twórcy bajki „Ratatuj” stworzył amerykański szef kuchni Thomas Keller.
Ratatouille zapiekane w piekarniku
Liczba porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
po 1 bakłażanie, cukinii i cebuli
4 pomidory
3 ząbki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego
oliwa,
masło
tymianek,
oregano
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Posiekaj obraną cebulę i 1 ząbek czosnku. Zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj przecier, łyżeczkę masła, łyżeczkę oregano i szczyptę tymianku. Gotuj sos 10 min, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wylej na spód naczynia do zapiekania.
Umyj i pokrój w plasterki średniego bakłażana i cukinię (najlepiej, jeśli warzywa mają podobną grubość). Oprósz solą, odstaw na 15 minut, a potem osącz. Skrop oliwą, dodaj posiekany ząbek czosnku oraz oregano i pieprz do smaku, wymieszaj.
Umyte pomidory również pokrój w plasterki. Oprósz je solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą. Dodaj ostatni posiekany ząbek czosnku, wymieszaj.
Plasterki pomidorów układaj w naczyniu żaroodpornym z przygotowanym sosem na przemian z bakłażanami i cukinią. Naczynie wstaw do piekarnika. Zapiekaj całość około 40 min w temp. 180°C.