Ratatouille zapiekane w piekarniku. Przepis na danie ze słynnej bajki
Ratatouille zapiekane w piekarniku.
Fot. 123RF

Ratatouille zapiekane w piekarniku. Przepis na danie ze słynnej bajki

Ratatouille w wersji zapiekanej w piekarniku to cienkie plasterki warzyw ułożone na aromatycznym pomidorowym sosie. Tę francuską potrawę można podać jako osobne danie, np, z chlebem lub mozzarellą lub jako dodatek, np. do dań mięsnych.

 

Oryginalne ratatouille to pyszny aromatyczny gulasz z warzyw. Wersję tego francuskiego dania, którą dzisiaj proponujemy znamy z bajki „Ratatuj” o szczurze, który marzył o zostaniu szefem kuchni. Wygląda tam naprawdę apetycznie, dlatego warto powtórzyć ją w domu.

Ratatouille – francuska potrwa z bajki

Ratatouille to tradycyjne danie jednogarnkowe z Francji. W każdym regionie ta potrawka przyrządzana z jest  innych warzyw – najczęściej powtarzają się bakłażan, cukinia, pomidory, papryka i cebula.

W latach 70-tych francuscy kucharze zaczęli serwować ratatouille zapiekane w formie cienkich plasterków z warzyw. Wersję, którą wykorzystali twórcy bajki „Ratatuj” stworzył amerykański szef kuchni Thomas Keller.

Ratatouille zapiekane w piekarniku

129040653_m
Ratatouille zapiekane w piekarniku.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • po 1 bakłażanie, cukinii i cebuli
  • 4 pomidory 
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego 
  • oliwa,
  • masło 
  • tymianek,
  • oregano
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Posiekaj obraną cebulę i 1 ząbek czosnku. Zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj przecier, łyżeczkę masła, łyżeczkę oregano i szczyptę tymianku. Gotuj sos 10 min, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wylej na spód naczynia do zapiekania.
  2. Umyj i pokrój w plasterki średniego bakłażana i cukinię (najlepiej, jeśli warzywa mają podobną grubość). Oprósz solą, odstaw na 15 minut, a potem osącz. Skrop oliwą, dodaj posiekany ząbek czosnku oraz oregano i pieprz do smaku, wymieszaj.
  3. Umyte pomidory również pokrój w plasterki. Oprósz je solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą. Dodaj ostatni posiekany ząbek czosnku, wymieszaj.
  4. Plasterki pomidorów układaj w naczyniu żaroodpornym z przygotowanym sosem na przemian z bakłażanami i cukinią. Naczynie wstaw do piekarnika. Zapiekaj całość około 40 min w temp. 180°C.

 

Czytaj więcej