Szaszłyki warzywne z serem haloumi to opcja wegetariańska
Fot. 123rf.com
Obiady
Pyszne szaszłyki nie tylko z grilla. 4 przepisy na letni obiad
Dorota Sychowiec
18.05.2022 14:07
Szaszłyki kuszą ciekawą formą i aromatem i są idealną opcją na letni obiad. Występują w wersjach mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Najlepiej smakują przygotowane na grillu, ale możesz je również upiec w inny sposób. By były jeszcze lepsze, nie żałuj do nich wonnych ziół i przypraw. Wypróbuj nasze cztery przepisy na szaszłyki.
Letnia aura to idealny czas na obiady z grilla. Najprostsza i najpyszniejsza opcja to grillowane szaszłyki. Wybór masz ogromny: mogą być mięsne, warzywne i mieszane. Co ciekawe, możesz je przygotować nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja.
Czym zastąpić grilla?
Wiosna i lato to doskonała pora na dania grilla. Czasem jednak pogoda nie dopisuje lub najdzie Cię ochota na dania z grilla... w środku zimy. Wcale nie musisz czekać! Sprawdź, czym w kuchni można zastąpić tradycyjny ruszt.
Grill elektryczny
Przygotowywanie potraw za pomocą grilla elektrycznego jest szybkie i bardzo łatwe. Grille elektryczne wymagają jedynie podłączenia do prądu i kontrolowania temperatury. Dzięki regulowanym pokrętłom można dostosować siłę grzania do rodzaju żywności, która trafia na ruszt, niezależnie, czy wybieramy mięso czy warzywa. Nie można nie wspomnieć także o tym, że grillowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy położyć wcześniej przygotowane składniki na ruszcie i odczekać wskazany czas.
Grill elektryczny można też zastąpić mniejszą i mniej profesjonalną wersją - urządzeniem typu sandwich z wymiennymi płytkami a la grill.
Patelnia grillowa
Występuje w kilku wersjach: patelnia ceramiczna, z powłoką kamienną, stalowa, z aluminium lub żeliwna. Każda z nich ma inne zalety i wady, ale wszystkie z powodzeniem zastępują klasyczny grill. Jednak w przeciwieństwie do niego wymagają użycia choć niewielkiej ilości tłuszczu. Wbrew pozorom łatwo się myją i są trwałe, choć to ostatnie zależy przede wszystkim od materiału, z jakiego są wykonane.
Piekarnik zamiast grilla
Każdy piekarnik elektryczny posiada funkcję "grill". Jeśli nie jest ona w ten sposób oznaczona, ustaw urządzenie na pieczenie wyłącznie od góry. Piekarnik należy ustawić na najwyższą możliwą temperaturę. Po jej osiągnięciu nagrzewaj urządzenie jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie możesz już umieścić swoje dania w środku.
Pamiętaj, że sukces takiego grillowania tkwi w stałej, wysokiej temperaturze. Dlatego też grillowanie w piekarniku elektrycznym powinno odbywać się przy lekko uchylonych drzwiczkach. Potrawy pieczone w piekarniku na zasadzie grilla koniecznie trzeba obrócić przynajmniej raz w połowie pieczenia,
Pieczenie w papilotach
To ostatnia metoda grillowania w domu bez grilla. Chodzi o pieczenie potraw pod przykryciem, a później zapiekanie w specjalnej bejcy lub pieczenie w papilotach, czyli w kieszonce papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
Szaszłyki z kurczaka w pikantnej marynacie
Składniki:
80 dag filetów z kurczaka;
Marynata:
4 ząbki czosnku
po 1 łyżce sosu sojowego i oleju
1 płaska łyżka brązowego cukru
po 2 łyżki startego imbiru i posiekanej kolendry
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili albo pieprzu kajenskiego;
Dodatkowo:
olej do smażenia
12 małych pomidorków
Sposób przygotowania:
Marynata: czosnek obierz, drobno posiekaj. Połącz z sosem sojowym, cukrem oraz olejem. Dodaj sok z limonki, chili, kolendrę i imbir, przemieszaj.
Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Potnij w grubsze paski. Natrzyj marynatą, Przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 i 1/2 godziny.
Długie drewniane wykałaczki mocz przez 2 godziny w wodzie, by się nie przypalały. Paski kurczaka ponabijaj na patyczki, formując falbanki.
Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż szaszłyki. Smaż je 10 minut, często obracając. W połowie smażenia do mięsa dodaj pomidorki.
Szaszłyki warzywne z serem halloumi
Składniki:
40 dag sera halloumi
1 mała cukinia
1 pomarańczowa papryka
1 czerwona cebula
6 pomidorków
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
suszone zioła: natka, rozmaryn, tymianek
po 2 łyżki soku z cytryny i sosu sojowego
1/2 łyżeczki startego imbiru
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Cukinię oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Paprykę rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij na kawałeczki. Ser haloumi pokrój w grubszą kostkę. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki oraz pomidorki nabij na patyczki do szaszłyków.
Czosnek obierz, posiekaj. Połącz oliwę z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodaj czosnek, sól, pieprz, imbir i zioła (do smaku). Polej tym szaszłyki. Marynuj przez 1 godzinę. Potem grilluj przez 10 minut, od czasu do czasu obracając. Udekoruj.
Szaszłyki ziemniaczane przekładane kiełbasą
Składniki:
6–8 średnich ziemniaków
2–3 kawałki cienkiej kiełbasy śląskiej albo grillowej
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
suszone zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
mielony kminek
pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka. Zalej bulionem. Dolej tyle wody, by ziemniaki były przykryte. Ząbki czosnku obierz, wrzuć do garnka z ziemniakami. Dodaj też sporą szczyptę kminku. Ziemniaki gotuj w mundurkach przez 15 minut.
Kiełbasę pokrój na 20 grubszych plasterków. Miękkie ziemniaki odcedź, lekko przestudź, polewając zimną wodą. Potem pokrój je na 20 plasterków równej grubości.
Ponabijaj na przemian po 5 plasterków kiełbasy oraz ziemniaków na długie drewniane patyczki. Szaszłyki posmaruj ze wszystkich stron olejem. Posyp ziołami prowansalskimi, odrobiną kminku i pieprzem. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem.
Piecz 20 minut w 180°C. Udekoruj według uznania. Podawaj np. z sosem jogurtowym.
Szaszłyki czosnkowe z mięsa mielonego
Składniki:
60 dag mielonego mięsa drobiowego
4 ząbki czosnku
1 cebulka
1 jajko
1/3 pęczka natki
1 kajzerka
po 1 łyżce mielonej kolendry i kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki soli
po szczypcie gałki muszkatołowej oraz ostrej i słodkiej papryki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej
Sposób przygotowania:
Kajzerkę namocz w wodzie. Natkę opłucz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulkę obierz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki.nWbij jajko. Dodaj odciśniętą bułkę, czosnek, natkę i cebulę. Dosyp przyprawy i proszek do pieczenia. Wyrób. Masę podziel na 6 części.
Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje mięsa. Oblep nimi patyczki. Ułóż je na deseczce. Schładzaj 3 godziny. Szaszłyki posmaruj olejem. Piecz 30 minut w temperaturze 190°C. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg, by kofty się ładnie zrumieniły.