Z bakłażana można stworzyć wiele przepysznych i sytych dań – zarówno w wersji z mięsem, jak i wegetariańskiej. Bakłażan składa się w 90 proc. z wody, dlatego dobrze nawadnia, a dania z niego są soczyste. Dobrze go łączyć z mięsem i serem, bo ma dużo błonnika ułatwiającego trawienie tłustszych produktów.
Dania z bakłażana: przekładaniec
Składniki:
bakłażan
20 dag sera feta
pomidor
olej
jajko
pieprz
bazylia
papryka słodka mielona
Przygotowanie:
Bakłażan nacinamy w plastry do 2/3 długości. Obsmażamy na oleju. Rozchylamy widelcem "płatki" bakłażana i osączamy na ręczniku papierowym.
Ser feta mieszamy z jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką i bazylią.
Pomidor kroimy w plasterki.
Masę wkładamy pomiędzy plastry bakłażana razem z 2 plasterkami pomidora. Pieczemy 15 minut w 180 st.
Dania z bakłażana: pulpety w sosie
Składniki:
4 bakłażany
puszka pomidorów bez skóry
30 dag mięsa mielonego
jajko
cebula
olej
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w poprzek do 3/4 grubości. Obsmażamy. Osączamy na ręczniku papierowym.
Między plastry wkładamy mięso wymieszane z jajkiem i posiekaną cebulą. Zalewamy pomidorami. Pieczemy 35 minut w 180 st.
Dania z bakłażana: bakłażanowo-cukiniowe szaszłyki
Składniki:
bakłażan
2 papryki
olej
50 dag mozarelli
20 dag piersi kurczaka
cukinia
sól
pieprz
curry
2 łyżki kolendry
Przygotowanie:
Bakłażan i cukinię kroimy na plastry i obsmażamy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Kurczaka kroimy na paski i smażymy. Osączamy na ręczniku papierowym.
Na każdy kawałek bakłażana układamy pasek kurczaka, plasterek sera i papryki. Zwijamy.
Na każdy kawałek cukinii tak samo układamy po pasku kurczaka, plasterek sera i papryki. Zwijamy.
Nadziewamy naprzemiennie roladki z bakłażana i cukinii na patyk do szaszłyków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry. Pieczemy 15 minut w 180 st. Podajemy posypane posiekaną kolendrą.
Dania z bakłażana: roladki z bakłażana w cieście
Składniki:
bakłażan
papryka czerwona
garść rukoli
3 łyżki pesto
olej
25 dag mąki
2 jajka
25 dag jogurtu
sól
pieprz
oregano
20 dag serka kremowego typu philadephia
garść koperku
Przygotowanie:
Bakłażan myjemy i kroimy na cienkie, podłużne plastry.
Miksujemy jajka, mąkę, jogurt, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i oregano.
Bakłażan obtaczamy w cieście i smażymy na oleju.
Serek mieszamy z koperkiem.
Paprykę kroimy na małe paseczki.
Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem. Kładziemy 2-3 paseczki papryki. Zwijamy w roladę. Spinamy wykałaczką.