Pyszne i szybkie dania z bakłażana – z mięsem i wegetariańskie
Pulpety bakłażanowo-mięsne.
Fot. 123RF

Pyszne i szybkie dania z bakłażana – z mięsem i wegetariańskie

Najczęściej podajemy bakłażan w postaci faszerowanych połówek. Można jednak łatwo zrobić inne, efektownie wyglądające dania. 

 

Z bakłażana można stworzyć wiele przepysznych i sytych dań – zarówno w wersji z mięsem, jak i wegetariańskiej. Bakłażan składa się w 90 proc. z wody, dlatego dobrze nawadnia, a dania z niego są soczyste. Dobrze go łączyć z mięsem i serem, bo ma dużo błonnika ułatwiającego trawienie tłustszych produktów. 

 -
Między "płatki" bakłażana możemy włożyć pomidora, paprykę, ogórka i mielonkę.
Wystarczy zapiec przez kwadrans i gotowe!
123RF

Dania z bakłażana: przekładaniec

 -
Bakłażan możemy nadziać serem feta, jajkiem i pomidorami.
123RF

Składniki:

  • bakłażan
  • 20 dag sera feta
  • pomidor
  • olej
  • jajko
  • pieprz
  • bazylia
  • papryka słodka mielona

Przygotowanie:

  1. Bakłażan nacinamy w plastry do 2/3 długości. Obsmażamy na oleju. Rozchylamy widelcem "płatki" bakłażana i osączamy na ręczniku papierowym.
  2. Ser feta mieszamy z jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką i bazylią.
  3. Pomidor kroimy w plasterki.
  4. Masę wkładamy pomiędzy plastry bakłażana razem z 2 plasterkami pomidora. Pieczemy 15 minut w 180 st. 

Dania z bakłażana: pulpety w sosie

 -
Pulpety bakłażanowo-mięsne to pomysł na pyszny obiad w nowej formie.
123RF

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • puszka pomidorów bez skóry 
  • 30 dag mięsa mielonego
  • jajko 
  • cebula 
  • olej

Przygotowanie:

  1. Bakłażany kroimy w poprzek do 3/4 grubości. Obsmażamy. Osączamy na ręczniku papierowym.
  2. Między plastry wkładamy mięso wymieszane z jajkiem i posiekaną cebulą. Zalewamy pomidorami. Pieczemy 35 minut w 180 st.

Dania z bakłażana: bakłażanowo-cukiniowe szaszłyki

 -
Plastry bakłażana czy cukinii można nadziewać podsmażonym kurczakiem lub szynką.
123RF

Składniki:

  • bakłażan
  • 2 papryki
  • olej
  • 50 dag mozarelli
  • 20 dag piersi kurczaka
  • cukinia
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 2 łyżki kolendry

Przygotowanie:

  1. Bakłażan i cukinię kroimy na plastry i obsmażamy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  2. Kurczaka kroimy na paski i smażymy. Osączamy na ręczniku papierowym.
  3. Na każdy kawałek bakłażana układamy pasek kurczaka, plasterek sera i papryki. Zwijamy.
  4. Na każdy kawałek cukinii tak samo układamy po pasku kurczaka, plasterek sera i papryki. Zwijamy. 
  5. Nadziewamy naprzemiennie roladki z bakłażana i cukinii na patyk do szaszłyków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry. Pieczemy 15 minut w 180 st. Podajemy posypane posiekaną kolendrą.

Dania z bakłażana: roladki z bakłażana w cieście 

 -
Roladki z bakłażana to ciekawa przystawka. Można ją jeść na ciepło i na zimno.
123RF

Składniki:

  • bakłażan
  • papryka czerwona
  • garść rukoli
  • 3 łyżki pesto
  • olej
  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 25 dag jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 20 dag serka kremowego typu philadephia
  • garść koperku

Przygotowanie:

  1. Bakłażan myjemy i kroimy na cienkie, podłużne plastry.
  2. Miksujemy jajka, mąkę, jogurt, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i oregano.
  3. Bakłażan obtaczamy w cieście i smażymy na oleju.
  4. Serek mieszamy z koperkiem.
  5. Paprykę kroimy na małe paseczki.
  6. Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem. Kładziemy 2-3 paseczki papryki. Zwijamy w roladę. Spinamy wykałaczką.
  7. Roladki smarujemy pesto i posypujemy rukolą.

Czytaj więcej