Pyszne dania pachnące ziołami. Kurczak ze szpinakiem, musaka z tymiankiem, naleśniki z rukolą
Fot. 123RF

Pyszne dania pachnące ziołami. Kurczak ze szpinakiem, musaka z tymiankiem, naleśniki z rukolą

Marzy Ci się pyszne, szybkie i łatwe danie pachnące świeżymi ziołami? Proponujemy kurczaka ze szpinakiem, musakę z tymiankiem i naleśniki z rukolą.

Kurczak ze szpinakiem

kurczak ze szpinakiem i serem
Kurczak ze szpinakiem.
123RF

Składniki

  • 600 g polędwiczek z kurczaka
  • 400 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju
  • po 1 cukinii i cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera gorgonzola lub typu lazur
  • 150 g śmietany 12 proc.
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka pestek dyni, uprażonych
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Polędwiczki posól. Jajka roztrzep, mąkę wsyp do głębokiego talerza. Oprósz mięso mąką, potem panieruj w jajku i mące. Usmaż na złoty kolor (na 2 łyżkach oleju). Przełóż na blaszkę wyścieloną papierem i wstaw na 5-6 minut do piekarnika (160°C).
  2. Cukinię pokrój na półplasterki, suszone pomidory na paski, posiekaj cebulę i czosnek. Ser rozdrobnij.
  3. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i cukinię. Smaż 3 minuty. Wrzuć szpinak. Kiedy listki zmiękną, dodaj curry, trochę gałki, pomidory, ser i śmietanę. Podgrzej, aż ser się rozpuści. Polędwiczki przełóż do gorącego sosu, posyp pestkami dyni i pieprzem.

Musaka z tymiankiem

musaka z baklazem i tymiankiem
Musaka z tymiankiem.
123RF

Składniki

  • 2 małe bakłażany
  • 2 średnie cukinie
  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 240 g czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • po łyżeczce oregano i tymianku
  • po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i cynamonu
  • łyżka posiekanej natki
  • pieprz, liść laurowy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokrój na plasterki, ugotuj. W garnku rozgrzej oliwę (łyżka), wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, wsyp soczewicę, wlej 250 ml wody oraz pomidory, wrzuć liść laurowy. Gotuj, aż soczewica wchłonie cały płyn. Przypraw pieprzem, oregano, kminem i cynamonem. Usuń liść.
  2. Plasterki cukinii i bakłażana zrumień na pozostałej oliwie (bakłażan szybko wchłania tłuszcz, ale nie wlewaj go więcej).
  3. Jajka wymieszaj z jogurtem, przypraw pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W naczyniach ułóż warstwami: ziemniaki, cukinię, soczewicę, bakłażana. Polej jogurtem i posyp tymiankiem. Piecz 20 minut.

Naleśniki z rukolą

nalesniki buraczane
Naleśniki z rukolą.
123RF

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 220 ml wody
  • 200 g mąki, najlepiej żytniej
  • 2-3 łyżki koncentratu z buraków (do barszczu)
  • po łyżce oleju i oliwy
  • 200 g fety
  • 100 g rukoli
  • po 2 łyżki miodu i orzechów włoskich
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzep, wlej mleko, wodę i koncentrat z buraków. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, ubij trzepaczką,
    odstaw na 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej trochę wody.
  2. Usmaż naleśniki na muśniętej olejem patelni. Przy średniej wielkości patelni powinno wyjść 8 placków.
  3. Fetę pokrusz albo pokrój na paski, skrop oliwą. Orzechy upraż na suchej patelni. Do każdego naleśnika włóż garść rukoli i porcję sera, posyp pokruszonymi orzechami, polej miodem, oprósz pieprzem.
  4. Do środka możesz włożyć też kilka cienkich plasterków pieczonego buraka. Zwykle składamy naleśniki w trójkąt, ale można je zrolować. To na pewno ułatwi odgrzewanie na lekko natłuszczonej patelni albo w piekarniku.

Czytaj więcej