Pyszna i łatwa sałatka z pieczonych młodych ziemniaków
Iwona Milewska
04.07.2023 18:30
Młode ziemniaki doskonale nadają się do pieczenia! Można je serwować jako dodatek do mięs czy ryb lub formie pożywnej, niskokalorycznej sałatki z groszkiem i szałwią – przygotujesz ją bez trudu. Wypróbuj i przekonaj się, jak pysznie smakują młode ziemniaczki z piekarnika.
Młode ziemniaki najczęściej gotujemy, ale warto wiedzieć, doskonale nadają się również do pieczenia w piekarniku! Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę, która po upieczeniu staje się chrupiąca, natomiast miąższ pozostaje miękki i ma intensywny ziemniaczany smak. Podawaj gorące jako dodatek do mięs lub ryb, lub jako sałatkę lub samodzielne danie, z ulubionymi sosami. Smacznego!
Jak upiec młode ziemniaki?
Oto podstawowy przepis na młode ziemniaki z piekarnika.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku,
2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka gałązek świeżego,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy skórki, bo to właśnie ona po pieczeniu staje się chrupiąca). Jeśli są duże, możemy je przekroić na pół.
W dużej misce mieszamy ziemniaki z oliwą, solą, pieprzem, rozmarynem i czosnkiem, aż wszystko będzie równomiernie pokryte.
Przygotowane ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Co jakiś czas możemy je delikatnie przemieszać, aby równomiernie się upiekły.
Sałatka z młodych pieczonych ziemniaków
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki masła klarowanego
szklanka zielonego groszku
2 łyżki posiekanego koperku i liści szałwii
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, po czym odcedź. Podgrzej połowę masła. Pokrój ziemniaki na połówki, przełóż do formy do pieczenia i polej je masłem. Piecz 10-15 minut (do zrumienienia).
Groszek wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj 5 minut. Odcedź.
Ziemniaki przełóż na półmisek. Rozpuść resztę masła, wrzuć groszek oraz listki szałwii, wymieszaj. Wyłóż groszek z szałwią na ziemniaki. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z dressingiem z musztardy i oliwy.