Pomysł na wegetariański obiad z młodymi warzywami. Placki z kapusty i ziemniaczki z pieczarkami
Młode ziemniaki z sosem pieczarkowym.
Fot. 123RF

Pomysł na wegetariański obiad z młodymi warzywami. Placki z kapusty i ziemniaczki z pieczarkami

Nic nie smakuje lepiej niż młoda kapusta i młode ziemniaczki. Proponujemy 3 wegetariańskie dania. Placki z młodej kapusty, placki z młodej kapusty i ciecierzycy, młode ziemniaki z sosem pieczarkowym. Smacznego!

Placki z młodej kapusty

45104280_m
Placki z młodej kapusty.
123RF

Składniki

  • 1 młoda kapusta (ok. 450 g)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól,
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kapustę pozbaw wierzchnich liść, pokrój na ćwiartki. Usuń głąb. Posiekane drobno ćwiartki posyp łyżeczką soli, odstaw na 15 min, odciśnij starannie powstały sok.
  2. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem z obraną i poszatkowaną cebulą. Wbij jajka, dodaj mąkę. Na koniec wsyp posiekany koperek. Wymieszaj składniki z solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką nakładaj porcje masy. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Placki z młodej kapusty i ciecierzycy

166758927_m
Placki z młodej kapusty i ciecierzycy.
123RF

Składanki

  • 200 g młodej kapusty
  • 250 g gotowanej ciecierzycy

Przygotowanie

  1. Posiekaj 200 g młodej kapusty, posól i odstaw na 15 min (nie odciskaj). Dodaj do zmiksowanej gotowanej ciecierzycy, zeszkloną na oliwie cebulę, siekany koperek i przyprawy.
  2. Uformuj placki. Smaż lub piecz na złoty kolor.

Młode ziemniaki z sosem pieczarkowym

126411626_l
Młode ziemniaki z sosem pieczarkowym.
123RF

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 300 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 1 pęczek koperku 
  • sól
  • pieprz
  • masło

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Obraną cebulę posiekaj. Oczyść dokładnie pieczarki. Pokrój je na ćwiartki lub w plasterki. W rondlu rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki. Smaż, aż puszczą wodę. Zmniejsz płomień, duś ok. 15 minut, mieszając.
  3. Wlej śmietanę, połącz. Ogrzewaj razem jeszcze chwilę, ale nie dopuść do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż ugotowane i osączone dokładnie młode ziemniaki. Dodaj przeciśnięty lub obrany i posiekany czosnek. Smaż, mieszając, aż ziemniaki z każdej strony się zezłocą.
  5. Na półmisku umieść sos pieczarkowy. Na nim ułóż obsmażone młode ziemniaki. Danie posyp obficie posiekanym koperkiem.

 

Czytaj więcej