Pomysł na wegetariański obiad z młodymi warzywami. Placki z kapusty i ziemniaczki z pieczarkami
Dorota Sychowiec
27.07.2021 10:40
Nic nie smakuje lepiej niż młoda kapusta i młode ziemniaczki. Proponujemy 3 wegetariańskie dania. Placki z młodej kapusty, placki z młodej kapusty i ciecierzycy, młode ziemniaki z sosem pieczarkowym. Smacznego!
Placki z młodej kapusty
Składniki
1 młoda kapusta (ok. 450 g)
2 ziemniaki
1 cebula
2 jajka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki posiekanego koperku
sól,
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie
Kapustę pozbaw wierzchnich liść, pokrój na ćwiartki. Usuń głąb. Posiekane drobno ćwiartki posyp łyżeczką soli, odstaw na 15 min, odciśnij starannie powstały sok.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem z obraną i poszatkowaną cebulą. Wbij jajka, dodaj mąkę. Na koniec wsyp posiekany koperek. Wymieszaj składniki z solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką nakładaj porcje masy. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Placki z młodej kapusty i ciecierzycy
Składanki
200 g młodej kapusty
250 g gotowanej ciecierzycy
Przygotowanie
Posiekaj 200 g młodej kapusty, posól i odstaw na 15 min (nie odciskaj). Dodaj do zmiksowanej gotowanej ciecierzycy, zeszkloną na oliwie cebulę, siekany koperek i przyprawy.
Uformuj placki. Smaż lub piecz na złoty kolor.
Młode ziemniaki z sosem pieczarkowym
Składniki
1 kg młodych ziemniaków
1 cebula
300 g pieczarek
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 pęczek koperku
sól
pieprz
masło
Przygotowanie
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Obraną cebulę posiekaj. Oczyść dokładnie pieczarki. Pokrój je na ćwiartki lub w plasterki. W rondlu rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki. Smaż, aż puszczą wodę. Zmniejsz płomień, duś ok. 15 minut, mieszając.
Wlej śmietanę, połącz. Ogrzewaj razem jeszcze chwilę, ale nie dopuść do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż ugotowane i osączone dokładnie młode ziemniaki. Dodaj przeciśnięty lub obrany i posiekany czosnek. Smaż, mieszając, aż ziemniaki z każdej strony się zezłocą.
Na półmisku umieść sos pieczarkowy. Na nim ułóż obsmażone młode ziemniaki. Danie posyp obficie posiekanym koperkiem.