Pomysł na szybki obiad: Soczysty kurczak marynowany w maślance z miodem. Przepis wideo
Pieczony kurczak marynowany w maślance jest smaczny, soczysty i ma wyrazisty smak
Fot. 123rf.com

Pomysł na szybki obiad: Soczysty kurczak marynowany w maślance z miodem. Przepis wideo

Czy kiedykolwiek miałaś okazję przygotować pieczonego kurczaka marynowanego wcześniej w maślance? Jeśli nie, powinnaś jak najszybciej się do niej przekonać. Zyskasz nie tylko soczyste mięso ze złocistą, chrupiącą skórką o ciekawym smaku, ale też... czas. Przygotowywane w ten sposób pałki kurczaka pieką się bardzo szybko i już po 20 minutach są gotowe do jedzenia. 

Maślanka i miód to dość nietypowa marynata dla kurczaka i rzadko gości w naszej kuchni. A szkoda, bo nie tylko nadaje wspaniały i nietuzinkowy smak. Taki sposób marynowania mięsa opatentowały zapracowane gospodynie domowe z Ameryki. Chciały znaleźć szybki sposób na smacznego pieczonego kurczaka. I to im się udało!

Maślanka sprawia bowiem, że mięso jest miękkie i szybciej się piecze, a ponadto zapobiega wyciekowi soków z kurczaka w trakcie pieczenia. Natomiast miód sprawia, że skórka pięknie się karmelizuje. Ponadto słodycz miodu neutralizuje nieco kwaskowy smak maślanki. Upieczony kurczak będzie więc wyrazisty w smaku, soczysty ze złotą, chrupiącą skórką. 

Kurczak pieczony marynowany w maślance

 

Składniki:

  • 4 pałki kurczaka
  • 200 ml maślanki
  • 30 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka włóż do zamykanego woreczka do pieczenia. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem. Wlej trochę oleju i miód. Zamknij woreczek i dokładnie wymieszaj całość do rozłożenia się przypraw. Dodaj maślankę, ponownie zamknij woreczek.
  2. Odstaw worek do lodówki na 2 godziny. 
  3. Po tym czasie wyjmij pałki z woreczka i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej kurczaka resztą oleju. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. 

 

 

Czytaj więcej