Czy kiedykolwiek miałaś okazję przygotować pieczonego kurczaka marynowanego wcześniej w maślance? Jeśli nie, powinnaś jak najszybciej się do niej przekonać. Zyskasz nie tylko soczyste mięso ze złocistą, chrupiącą skórką o ciekawym smaku, ale też... czas. Przygotowywane w ten sposób pałki kurczaka pieką się bardzo szybko i już po 20 minutach są gotowe do jedzenia.
Maślanka i miód to dość nietypowa marynata dla kurczaka i rzadko gości w naszej kuchni. A szkoda, bo nie tylko nadaje wspaniały i nietuzinkowy smak. Taki sposób marynowania mięsa opatentowały zapracowane gospodynie domowe z Ameryki. Chciały znaleźć szybki sposób na smacznego pieczonego kurczaka. I to im się udało!
Maślanka sprawia bowiem, że mięso jest miękkie i szybciej się piecze, a ponadto zapobiega wyciekowi soków z kurczaka w trakcie pieczenia. Natomiast miód sprawia, że skórka pięknie się karmelizuje. Ponadto słodycz miodu neutralizuje nieco kwaskowy smak maślanki. Upieczony kurczak będzie więc wyrazisty w smaku, soczysty ze złotą, chrupiącą skórką.
Składniki:
Sposób przygotowania: