Pomysł na szybki obiad – kartoflanka z parówkami. Przepis na prostą i tanią zupę ziemniaczaną
05.09.2021 11:04
Jak zrobić kartoflankę? Mamy przepis na bardzo prostą wersję tradycyjnej zupy ziemniaczanej. Jest sycąca i bardzo ekonomiczna, bo wszystkie składniki są łatwo dostępne i tanie.
Prosta i tania zupa z ziemniakami, porem, marchewką, cebulą oraz parówkami. Szybki pomysł na obiad!
Kartoflanka – wersja słynnej Kartoffelsuppe
Zupa ziemniaczana jest bardzo popularna u naszych zachodnich sąsiadów. Oprócz ziemniaków Niemcy przyrządzają ją z innych warzyw, np. marchwi i cebuli. Dodają też boczek lub kiełbasę oraz masło.
Kartoflanka z parówkami
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
1 kg ziemniaków
1 cebula
biała część pora
1 marchewka
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
6 parówek
szczypiorek
sól, pieprz, cukier, czosnek, ocet
Przygotowanie
Posiekaj obraną cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Zeszklij na oliwie. Dorzuć oczyszczony i posiekany w krążki por, obraną i startą marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj masło. Smaż chwilę, mieszając.
Wlej tyle wody, by warzywa były zakryte. Gotuj ok. 30 min. Zmiksuj na krem. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem. Zupę rozlej do miseczek, posyp szczypiorkiem. Podawaj z ugotowanymi osobno parówkami.