Pomysł na szybki obiad – kartoflanka z parówkami. Przepis na prostą i tanią zupę ziemniaczaną
Kartoflanka z parówkami.
Fot. 123RF

Pomysł na szybki obiad – kartoflanka z parówkami. Przepis na prostą i tanią zupę ziemniaczaną

Jak zrobić kartoflankę? Mamy przepis na bardzo prostą wersję tradycyjnej zupy ziemniaczanej. Jest sycąca i bardzo ekonomiczna, bo wszystkie składniki są łatwo dostępne i tanie.

Prosta i tania zupa z ziemniakami, porem, marchewką, cebulą oraz parówkami. Szybki pomysł na obiad! 

Kartoflanka – wersja słynnej Kartoffelsuppe

Zupa ziemniaczana jest bardzo popularna u naszych zachodnich sąsiadów. Oprócz ziemniaków Niemcy przyrządzają ją z innych warzyw, np. marchwi i cebuli. Dodają też boczek lub kiełbasę oraz masło.

Kartoflanka z parówkami

137569373_m
Kartoflanka z parówkami.
123RF

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 cebula
  • biała część pora 
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 6 parówek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, cukier, czosnek, ocet

Przygotowanie

  1. Posiekaj obraną cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Zeszklij na oliwie. Dorzuć oczyszczony i posiekany w krążki por, obraną i startą marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj masło. Smaż chwilę, mieszając.
  2. Wlej tyle wody, by warzywa były zakryte. Gotuj ok. 30 min. Zmiksuj na krem. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem. Zupę rozlej do miseczek, posyp szczypiorkiem. Podawaj z ugotowanymi osobno parówkami.

 

Czytaj więcej