Pomysł na prosty obiad: pieczone ziemniaki z dipem
Pieczone ziemniaki z dipem.
Fot. 123RF

Pomysł na prosty obiad: pieczone ziemniaki z dipem

Ziemniaczki pieczone w całości z żółtym serem, posypane boczkiem ze śmietanowym dipem z kremowego serka kanapkowego podawane ze szczypiorkiem smakują obłędnie. Spróbuj koniecznie!

Pieczone ziemniaczki smakują idealnie ze śmietanowym dipem. Jeżeli masz ochotę, możesz też napełnić je farszem z mięsa z cebulą. Zobacz przepis!

Pieczone ziemniaki z dipem

55876959_m
Pieczone ziemniaki z dipem.
123RF

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 12 średnich ziemniaków
  • rozmaryn
  • 50 g wędzonego boczku 
  • po 100 g żółtego sera i serka kanapkowego
  • śmietana
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach z solą i gałązką rozmarynu. Gdy będą miękkie, wyjmij je i ułóż na blasze. Posyp posiekanym drobno boczkiem oraz startym żółtym serem. Piecz w 220°C ok. 20 minut.
  2. Serek kanapkowy (np. śmietankowy lub czosnkowy) utrzyj z 1-2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Posiekaj kilka opłukanych i osuszonych łodyżek szczypiorku. Ziemniaki polej sosem. Posyp szczypiorkiem. Od razu podawaj na stół.

Pieczone ziemniaki - Wersja z mięsnym farszem

Zostało ci trochę pieczonego mięsa? Poszarp je widelcem, przesmaż z cebulą i dopraw do smaku. Ziemniaki zrób według przepisu poniżej, ale przed upieczeniem przetnij je na połówki, zrób w nich wgłębienia i napełnij mięsnym farszem.

 

Czytaj więcej