Pomysł na prosty obiad: pieczone ziemniaki z dipem
11.10.2021 13:45
Ziemniaczki pieczone w całości z żółtym serem, posypane boczkiem ze śmietanowym dipem z kremowego serka kanapkowego podawane ze szczypiorkiem smakują obłędnie. Spróbuj koniecznie!
Pieczone ziemniaczki smakują idealnie ze śmietanowym dipem. Jeżeli masz ochotę, możesz też napełnić je farszem z mięsa z cebulą. Zobacz przepis!
Pieczone ziemniaki z dipem
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 50 minut
Składniki
12 średnich ziemniaków
rozmaryn
50 g wędzonego boczku
po 100 g żółtego sera i serka kanapkowego
śmietana
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach z solą i gałązką rozmarynu. Gdy będą miękkie, wyjmij je i ułóż na blasze. Posyp posiekanym drobno boczkiem oraz startym żółtym serem. Piecz w 220°C ok. 20 minut.
Serek kanapkowy (np. śmietankowy lub czosnkowy) utrzyj z 1-2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Posiekaj kilka opłukanych i osuszonych łodyżek szczypiorku. Ziemniaki polej sosem. Posyp szczypiorkiem. Od razu podawaj na stół.
Pieczone ziemniaki - Wersja z mięsnym farszem
Zostało ci trochę pieczonego mięsa? Poszarp je widelcem, przesmaż z cebulą i dopraw do smaku. Ziemniaki zrób według przepisu poniżej, ale przed upieczeniem przetnij je na połówki, zrób w nich wgłębienia i napełnij mięsnym farszem.