Babka ziemniaczana to słynny podlaski przysmak. Jeżeli nie mieszkasz w tym regionie i nie miałaś okazji go spróbować, koniecznie musisz przygotować to danie w domu. Zrobisz je raz i od razu zachwyci Cię ten pyszny, prosty smak. Będziesz chciała wykorzystać ten przepis ponownie!
Babka ziemniaczana to sycąca, smaczna i prosta potrawa. Najlepiej smakuje z łyżką kwaśnej śmietany lub szklanką zimnego mleka. Co najważniejsze, można ją jeść też na drugi dzień. Smakuje jeszcze lepiej! Jeśli zostanie, nie ma co się przejmować, odsmażona na drugi dzień smakuje najlepiej! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babka ziemniaczana to bardzo popularne danie we wschodniej Polsce, szczególnie na Podlasiu i Suwalszczyźnie, choć nie pochodzi z tych regionów. Przepis przywędrował w te rejony z Białorusi. W tym kraju babka ziemniaczana jest traktowana jak danie narodowe.
Babkę ziemniaczaną pokochali mieszkańcy Podlasia. W podlaskiej miejscowości Supraśl do tej pory organizowane są coroczne mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Uczestnicy, aby zaskoczyć konkursowe jury, oprócz klasycznych dodatków, takich jak boczek i cebula, dodają do babki ziemniaczanej także wędliny, grzyby, a nawet owoce. Przepis na pyszną klasyczną babkę ziemniaczaną z Podlasia znajdziesz poniżej.
Liczba porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 95 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Składniki
Przygotowanie