Podlaska babka ziemniaczana z boczkiem. To regionalne danie zniewala smakiem
Podlaska babka ziemniaczana z boczkiem.
Fot. 123RF

Podlaska babka ziemniaczana z boczkiem. To regionalne danie zniewala smakiem

Babka ziemniaczana to słynny podlaski przysmak. Jeżeli nie mieszkasz w tym regionie i nie miałaś okazji go spróbować, koniecznie musisz przygotować to danie w domu. Zrobisz je raz i od razu zachwyci Cię ten pyszny, prosty smak. Będziesz chciała wykorzystać ten przepis ponownie! 

Babka ziemniaczana to sycąca, smaczna i prosta potrawa. Najlepiej smakuje z łyżką kwaśnej śmietany lub szklanką zimnego mleka. Co najważniejsze, można ją jeść też na drugi dzień. Smakuje jeszcze lepiej! Jeśli zostanie, nie ma co się przejmować, odsmażona na drugi dzień smakuje najlepiej! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Skąd pochodzi babka ziemniaczana?

Babka ziemniaczana to bardzo popularne danie we wschodniej Polsce, szczególnie na Podlasiu i Suwalszczyźnie, choć nie pochodzi z tych regionów. Przepis przywędrował w te rejony z Białorusi. W tym kraju babka ziemniaczana jest traktowana jak danie narodowe. 

Babkę ziemniaczaną pokochali mieszkańcy Podlasia. W podlaskiej miejscowości Supraśl do tej pory organizowane są coroczne mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Uczestnicy, aby zaskoczyć konkursowe jury, oprócz klasycznych dodatków, takich jak boczek i cebula, dodają do babki ziemniaczanej także wędliny, grzyby, a nawet owoce. Przepis na pyszną klasyczną babkę ziemniaczaną z Podlasia znajdziesz poniżej. 

Podlaska babka ziemniaczana z boczkiem – przepis

52541587_m
Podlaska babka ziemniaczana z boczkiem.
123RF

Liczba porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 95 minut
Kaloryczność: 390 kcal

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 3 duże cebule
  • 20 dag wędzonego chudego boczku (ew. innej wędliny)
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i opłucz. Zetrzyj je na tarce o małych otworach, tak jak na placki ziemniaczane. Potem całą masę ziemniaczaną lekko odciśnij z soku.
  2. Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do startych ziemniaków. Dołóż śmietanę. Wsyp obie mąki oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę (do smaku).
  3. Boczek potnij. Cebule obierz, posiekaj. Na patelnię wrzuć boczek, smaż, aż się zrumieni. Dodaj cebule i s maż chwilę. Dodaj do masy ziemniaczanej.
  4. Białka ubij. Domieszaj do masy ziemniaczanej. Formę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż masę ziemniaczaną. Piecz ok. 95 minut w 200˚C.

 

Czytaj więcej